2010. január 3., vasárnap

Vaniliás fekete kagyló penne tésztával kezdőknek is



Kedves olvasóim!

A mai recept,melyet megosztok veletek ismét a tengerek sötét és izgalmas világába repít! Mivel,mint azt már említettem, imádom a tengeri élőlényeket ismét egy ínycsiklandó finomságot tárok a nagy világ elé!
Mielőtt azonban a receptre térnék először írnék pár fontos dolgot a fekete kagylókról!
Először is isteni,ha jól van elkészítve,másodszor pedig nagyon egészséges,jót tesz az izületeknek magas glükozamin tartalma miatt,szóval jó hír,hogy végre egy kaja ami finom és egészséges,illetve nem is hízlal! Szóval mindent bele lányok!:-)

A fekete kagyló (igazából ez valamennyi kagylóra igaz) vásárlása nagy oda figyelést igényel! Nagyon fontos,hogy friss legyen! Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani,hogy nyitva vannak-e vagy sem! Szétnyílt kagylót soha ne vegyünk! Ez egy arany szabály! Az már valószínűleg romlott is azonban ennél a tengeri herkentyűnél a szag nem minden esetben árulkodó!
A másik lényeges dolog,hogy a felhasználása előtt körömkefével folyóvíz alatt alaposan tisztítsuk meg az algáktól és különböző szennyeződésektől.
Fellelhető a legtöbb szupermarketben vagy piacokon is. Én ha igazán friss tengeri kaját akarok venni mindig a metroba megyek,mert ott (a Budaörsibe) keddenként hoznak friss árút és tényleg friss nem egyszer már lefagyasztott! De a többi nagy áruházban is beszerezhető szép árú csak tényleg oda kell figyelni!
Na ,de nem tépem tovább a számat, következzen a recept!

Hozzávalók (2-3 személyre):

1 kg fekete kagyló
2 ek vaj
1 db vanilia rúd
3 dl száraz fehérbor
1 ek étkezési keményítő
5 gerezd fokhagyma
csipetnyi sáfrány
só,fehérbors, chili
500 gramm penne tészta

Elkészítés:

A fekete kagylót alaposan megtisztítjuk a fent említett módon . A vajat felforrósítjuk egy lábasban a zúzott fokhagymát beledobjuk és pár percig pároljuk,majd beleöntjük a fehérbort , beletesszük a chilit  a sáfrányt, sózzuk,borsozzuk és a ketté vágott vanillía rudat is beletesszük majd 10-15 percig lefedve főzzük az egészet.
Ezután beletehetjük a kagylókat és közepes lángon lefedve pároljuk tovább 7-8 percig. Az elfőtt bort pótoljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük és mártás sűrűségűre főzzük a kagyló párolólevét.
Főtt penne tésztára tesszük és így tálaljuk.
Ugye milyen egyszerű?

Jó étvágyat hozzá!

Nagyon ízletes és még egy kis friss petrezselyemmel is meg lehet bolondítani.
Mindenkinek csak ajánlani tudom,mert isteni, még az egyéves lányom is imádja.

Fontos még,hogy amikor először készítettem vöröshagymát is tettem bele,de attól kicsit "magyarossá " vált az íze és így nem volt az igazi,szóval ha valakinek megfordult a fejében,hogy rak bele ne tegye!:-)

Borajánlat: ehhez az ételhez is a száraz fehérbor passzol a leginkább és étvágy gerjesztőnek lehet előtte inni egy kis grappát csakhogy fokozzuk a kulináris élvezetet!

Most elköszönök és további szép estét minden kedves olvasómnak (már,ha van ilyen....:-) )

1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső