2010. január 22., péntek

Vargányagomba krémleves

Sziasztok!

Most a kedvenc leveseim egyikét ismertetem meg veletek! Nagyon egyszerű, hiszen egy tejszínes krémlevesről van szó! Inkább a hozzávalókban rejlik a különlegessége.

Óhh képzeljétek ebben a pillanatban hozta meg a futár az általam már nagyon várt szakácskönyvet, ami nem egy szimpla recept gyűjtemény, hanem a gasztroómia csúcsa! Casa Moro -a spanyol és arab konyha ízei- Sam és Sam Clark második könyve! Ha valaki nem ismerné a szerzőpárost, pár szóban bemutatnám őket: ők a híres Moro étterem tulajdonosai, ami Londonban található (Ági, ha legközelebb mész nézd meg), mely a hírnevét a házias ízeknek köszönheti, hiszen Ők ketten szívügyüknek tekintik a friss, szezonális alapanyagokból készített háziasételeket. Nemcsak tulajdonostársak, de férj és feleség is két kisgyeremekük van, és közös utazásaik során gyűjtik be a receptjeiket!
Már ha csak ránézek a könyvben szereplő képekre és recept címekre összefut a nyál a számban és főzni akarok! De tényleg! Egyébként a könyv kötése pont olyan egyszerű, mint maguk a receptek! Nagyon oda vagyok most a boldogságtól!:-) Remélem ti is velem örültök, bár örülhettek is, mivel valószínűleg most hetekig ebből fogok főzni és persze minden receptet illetve tapasztalatomat megosztom veletek!

Szinte el is ment a kedvem a gomba krémlevestől, na jó csak vicceltem.

Mielőtt rátérek a receptre, még el kell újságolnom, hogy ma lesz a szomszédunknál a vacsi -tudjátok, már mondtam, hogy működik náluk egy lakásétterem- nagyon ígéretesen hangzik a menüsor és holnap főként az ott elfogyasztott isteni ételekről és borokról fogok áradozni, illetve ha sikerül a szakácsokból kihúznom, egy- két receptet is leírok majd. Na, de ez a jövő zenéje (már, mint a holnapé:-))!!!

Most jöjjön a recept, ami a holnapi menüm része lesz, szóval siessetek Eszterkéjék!:-) A többi fogás pedig meglepi!


Hozzávalók ( 4 személyre):

30 gramm szárított vargányagomba (ősszel tudunk beszerezni frisset is)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl zöldség alaplé
3 dl tejszín (20%-os)
1 csomag petrezselyem
fehérbors
2-3 szem borókabogyó

olívaolaj

Elkészítés:

A szárított gombát körülbelül 1 órára langyos vízbe áztatjuk, majd átmossuk és lecsepegtetjük.

Olívaolajat forrósítunk és a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát megpároljuk rajta, majd hozzá tesszük a felszeletelt gombát, de tegyünk félre egy keveset, hogy maradjon díszítésnek a végére. Lefedve 5-10 percig pároljuk közepes lángon, majd fűszerezzük (sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a borókabogyót).   A borókabogyót tegyük egy fűszertartó tojásba, hogy ne turmixoljuk bele majd a levesbe, mert akkor nagyon intenzív lesz az íze.Mielőtt nekiesnénk a botmixerrel vegyük azért ki a tojást!:-)

Ezután felöntjük a zöldség alaplével és megforraljuk az egészet. Végül hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a félre tett gombákat kicsit megrottyantjuk, és rászorjuk a finomra vágott petrezselymet, majd tálaljuk!

Nagyon egyszerű és gyors, de szokásomhoz híven finom!:-)

Borajánlat: Egy kellemes alkohol-sav összhangú tokaji szárazat ajánlok hozzá, jelen esetben a Bott Pince  Csontos dűlőből származó 2007-es házasítását. Lehetséges, hogy csak nehezen találtok majd rá, mivel tudomásom szerint 1000 palackot dobtak piacra belőle, de azért nem lehetetlen küldetés!:-)

Jó étvágyat!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső