Szép estét!
Ahogy tegnap ígértem a mai estén megosztom veletek a tegnap esti vacsora eseményeit!
Először is a menü egyszerűen fantasztikus volt és az ételek mellé választott új borok is frenetikusak voltak, ami a hangulatot illeti az pedig, mint mindig, kítűnő volt. Szóval most sem okoztak csalódást az alkalmi séfjeink!
Azt szeretem ebben a nagyon jó ötletben, hogy családias a hangulat és minden egyes fogásnak meg van a maga története, minden fogás előtt van egy kedves kis anekdóta, amiken általában mindenki nagyokat nevet és legtöbbször kifigurázzuk Zolit (Ő az egyik szakács), aki persze nem sértődik ezen meg, persze így leírni nem is lehet ott kell lenni vagy csinálni egy lakáséttermet! Annyira hangulatos megoldás, tényleg csináljátok meg!:-) Na, de nem tépem a szám tovább!
Akkor most következzen a menü sor:
Előétel:
§ Avokádós Tagliatelle
bor: Nyakas Budai Birtokbor 2009 (száraz fehér újbor cuvée, Tök)
I. fogás:
§ Francia borsókrémleves
bor: Jásdi Friss 2009 (száraz fehér újbor cuvée, Csopak)
II. fogás:
§ Lazac roston balzsamecettel bódított radicchio, szalonna és fenyőmag társaságában
§ Köret: Anton burgonyasaláta
bor: Légli 333 2009 (száraz fehér újbor cuvée, Balatonboglár)
Santa Digna Cabernet Sauvignon 2009 (száraz rozé újbor, Chile)
Desszert:
§ Erdei gyümölcsös túrótorta
bor: Vylyan Bogyólé 2009 (száraz vörös újbor cuvée, Kisharsány)
Italkínálat:
§ Sör, bor, ásványvíz, lime-limó, tea, kávé
Ahogy láthatjátok nagyon ínycsiklandozó falatokkal kényeztettek minket a szakácsok! Sikerült a főétel receptjét kiszednem belőlük, úgy hogy meg is osztom veletek hamarosan vagyis most!:-)
Lazac roston balzsamecettel bódított radicchio, szalonna és fenyőmag társaságában
Köret: Anton burgonyasaláta
Hozzávalók (2 személyre):
halhoz:
2 szelet friss filézett lazac
10 dkg fenyőmag
balzsamecet
2-3 nagyobb levél radicchio saláta
só
bors
2 szelet bacon szalonna
2 gerezd fokhagyma
vaj
körethez:
0,5 kg krumpli
frissen tört tarkabors
metélőhagyma
0,5 l húsleves (marha vagy disznó)
2 ek dijoni mustár
2 ek almaecet
2 tk tárkonyecet
4 ek olívaolaj
só, bors
petrezselyemzöld
2 ek almaecet
2 tk tárkonyecet
4 ek olívaolaj
só, bors
petrezselyemzöld
Elkészítés:
Először a köretet készítjük el, mivel a halat szinte a tálalás előtt kell kisütni, illetve ez a krumpli sali is természetesen hidegen finom.
A krumplit héjában megfőzzük, majd ha kész lehúzzuk a héját felkockázzuk rászórjuk a finomra vágott metélőhagymát és a petrezselymet. Az olívaolajban elkeverjük a dijoni mustárt és az eceteket, sózzuk borsozzuk és a húslevessel együtt a krumplira öntjük átforgatjuk párszor, míg krémesen besűrűsödik, végül legalább egy órát pihentetjük és a tálalásig hűtőbe tesszük.
Majd következik a lazac elkészítése!
A lazac szeleteket kis olívaolajjal megkenjük sózzuk borsozzuk és bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, végül meg locsoljuk egy kevés balzsamecettel.
Serpenyőben vajat forrósítunk és a halszeletek mindkét oldalát megsütjük körülbelül 5-5 percig.
Utána a megmaradt zsiradékon nagy lángon hirtelen megsütjük a salátát (ez egy olasz káposzta féle, ami állagát tekintve a kelkáposztához hasonlít és színében meg a vörös káposztához, egyébként meg enyhén keserű az íze, nagyon pikáns így tényleg elegendő belőle egy két levél), megöntözzük egy kevés balzsamecettel, ezután megsütjük a bacont végül pedig megpirítjuk a fenyőmagot.
Amikor elkészültünk a radicchio levelekre tesszük a halat, melléjük a szalonnát, majd megszórjuk a fenyőmaggal és szépen elrendezve mellé tesszük a krumplisalátánkat.
Majd a sok köszönömöt és különböző dicséreteket begyűjtve jóízűen elfogyasztjuk!
Jó étvágyat!
Puszil mindenkit:
Petrezselyem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése