2010. január 20., szerda

Ribizlivel töltött fűszeres káposzta joghurtos öntettel

Szép délutánt mindenkinek!

A húsmentes hetemre tekintettel ma is egy isteni vega kaja receptjét ismerhetitek meg!
Ez az a kaja, amit tényleg csak ínyenceknek ajánlok, mert eléggé pikáns a ribizli miatt, de nagyon ízletes szóval aki egy kicsit is szereti a pikáns, fűszeres kaját az mindenképpen próbálja ki!
Amikor elkészítettem először, egy hadseregnek elegendő kis batyut csináltam és mindet megettük annyira ízlett és ami még nagyon jó benne az ételben, hogy nem nehéz étel szóval nem kell a gyomorrontástól tartani, illetve nagyon egészséges, főleg ilyenkor télen, mert ahogy azt nagyanyáink mondanák: sok káposztát kell ennünk ilyenkor!:-)
Akkor hajrá!

Hozzávalók:

6 db nagy fehér káposzta levél

töltelékhez:

1 fej vöröshagyma vagy 4 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg ribiszke
3 evőkanál szeletelt mandula
4 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál fahéj
2 ek sürített paradicsom
45 dkg főtt rizs
3 dl zöldség alaplé
friss petrezselyem

bors
vaj

joghurt öntethez:

2 doboz natúr joghurt
2 teáskanál római kömény
2 gerezd fokhagyma
3 levél friss menta

Elkészítés:

A káposzta leveleket forró vízben 10-20 másodpercig blansírozzuk- vagyis a megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük,   forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább- lecsepegtetjük és a kemény ereket kivágjuk.

Ezután elkészítjük a tölteléket: a vajat felhevítjük egy nagy edényben, a finomra vágott hagymát beledobjuk, a zúzott fokhagymát is és pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ribizlit és a mandulát, illetve a fűszereket-köményt, sót, borsot, petrezselymet, fahéjat- majd a főtt rizst (főzzük meg, mert tapasztalatból tudom, hogy a sütésnél nem puhul meg eléggé a rizs) és az egészet még 5 percig lefedve pároljuk.

Amikor ezzel elkészültünk betöltjük a káposzta leveleinket, mindegyiknek a szélére 3 evőkanál tölteléket teszünk, majd összetekerjük és a széleit pedig bedugjuk, hogy ne follyon ki. Magyarul kis batyukat készítünk.

Az elkészült töltött káposztát kivajazott tűzálló tálba tesszük és ráöntjük a zöldségalaplét. Lefedve 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük.

Amíg sülnek elkészítjük a joghurt öntetet: a joghurtot összekeverjük a fűszerekkel -só, bors, római kömény-, a zúzott fokhagymával, illetve a menta levéllel. A hideg vagy meleg batyukat pedig ezzel tálaljuk.
Majd nagyon jó ízűen elfogyasztjuk!

Jó étvágyat!

Tipp: hidegen még finomabb, mint melegen és ne sajnáljuk a fűszereket, mert ez csak úgy finom, ha tényleg nagyon fűszeres!:-)
Illetve, ha a káposzta levelei nehezen jönnek le (tapasztalat) akkor az egész fej káposztát tegyük forrásban levő vízbe 3-4 percre kicsit hűtsük és utána már könnyen leválnak!

Borajánlatom, pedig egy illatos, fűszeres, nagyon finom borfajta a Cserszegi fűszeres!

Most már tényleg búcsúzom, mert Szofi ébredezik!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső