2010. január 25., hétfő

Bessara avagy sárgaborsóleves római köménnyel és argánolajjal

Szép estét mindenkinek!

Ígéretemhez híven beszámolok az első Casa Moroban található levesemről! Frenetikus lett tömören csak ennyi és ezzel mindent el is mondtam!
Tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, de annál különlegesebb az ízvilága, főleg a fűszerek miatt.
Elöljáróban csak annyit, hogy a római köményen kívül- ami már önmagában is pikáns- koriander van benne, ráadásul friss, amitől az ízvilága hihetetlenül egyedülálló és természetesen ez a marokkói konyha egyik elengedhetetlen fűszere!
Maga a leves a marokkói kifőzdék kínálatában mindig szerepel. Nem is kell többet tépnem a szám, hiszen a maga egyszerűségében varázslatos ez a leves.
Akkor következzék a recept:

Hozzávalók (4 személyre)

300 gramm sárgaborsó
1,75 liter víz
1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 teáskanál római kömény serpenyőben enyhén megpirítva durvára törve
1/2 teáskanál szárított chilipaprika
2 evőkanál durvára vágott koriander (friss)
1,5 evőkanál argán olaj + 1/2 evőkanál olívaolaj vagy 2 ek olívaolaj
tengeri só és fekete bors

Elkészítés:

A sárgaborsót beáztatjuk annyi vízbe, hogy éppen ellepje - ezt nem írja a recept, de így nem kell olyan sokáig főzni- körülbelül 1 órára, majd a maradék vizet leöntjük róla és elkezdjük főzni a vízzel amíg meg nem puhul.
Serpenyőben olívaolajat forrósítunk és beletesszük a vöröshagymát, majd aranybarnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát és a római köményt és az egészet megpirítjuk.
A tűzről levéve hozzákeverjük a chilit.
Amikor a borsó készen van hozzákeverjük a hagymás olajat, sózzuk, borsozzuk és még 5 percig főzzük, ha szükséges öntünk még hozzá vizet (tejföl állagú kell, hogy legyen), de akkor ellenőrizzük a fűszerezést, ha krémesen szeretjük akkor botmixerrel összeturmixoljuk. (Én ezt tettem)
A legvégén pedig belekeverjük a friss koriandert.
Amikor tálaljuk a tetejére locsoljuk az argánolajos keveréket vagy az olívaolajat.

Info: Az argán olaj a Marokkóban honos argánfa gyümölcsének a magjából készült olaj, aminek mogyoróra emlékeztető aromája van. Itthon csak egy-két helyen kapható főleg különleges fűszerekkel foglalkozó üzletekben vagy az internetről szerezhető be.

Remélem mindenki tetszését elnyerte a leves! Próbáljátok ki bátran, ha valami különlegesre vágytok!

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső