2010. január 25., hétfő

Cipóban sült csülök

Sziasztok!

A mai napon egy isteni receptet ismertetek meg veletek! Tegnap a barátainknál voltunk vendégségben és a házigazda (Tamás) nagyon fini vacsit készített: Cipóban sült csülköt! Nyam-nyam (bár tudjuk, hogy ezt nem illik mondani)! Nagyon jól esett ez a nem éppen könnyű vacsi, mivel előtte sétáltunk egy keveset a hóban és már kellőképpen átfagytunk.
Egyszerű elkészíteni, de nagyon kreatív, laktató és természetesen finom!
Én személy szerint még soha nem ettem ilyet, bár biztos van köztetek olyan aki igen, szóval számomra ez egy nagy újdonság volt!
Biztos, hogy én is elkészítem hamarosan!

Most másról is szeretnék még írni mielőtt rátérek a receptre! Ma végre elkezdem elkészíteni a Casa Moro- ból az első receptet vacsira. Bessarat készítek vacsira, vagyis marokkói sárgaborsó krémleves, ami különleges fűszerekkel készül! Mivel még nem csináltam ilyet nem nyilatkozom, viszont, ha elkészült (már folyamatban van) és megkóstoltam mindenképpen írok róla, vagyis a lényeg, hogy ma még egy receptet ismertetek meg veletek!

De most térjünk vissza a tegnap esti vacsorához!

Hozzávalók (4 személyre):

töltelékhez:
2 db főtt tojás
1 db füstölt csülök (1- 1,5 kg)

tésztához:
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
3 tojás
15 dkg vaj
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor

A csülköt annyi vízben, hogy ellepje puhára főzzük, ha kész kicsit hagyjuk hűlni, majd leszedjük a húst a csontról és apró darabokra vágjuk. Utána lecsepegtetjük a vizet róla és hagyjuk egy kicsit száradni, nehogy eláztassa a tésztát a sütésnél.
A tojásokat a csülök levében keményre főzzük.

Ezután elkészítjük a tésztát:

A tésztához 1,5 dl langyos tejbe morzsolom az élesztőt. Letakarva, langyos helyen 15 perc alatt felfuttatom, a puha vajat habosra keverem, egyenként hozzáadom a 2 db tojást, kissé megsózom, és az átszitált liszthez keverem. Végül összegyúrom a felfuttatott élesztővel. Sima tésztává dolgozom, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten fél óráig kelni hagyom (mindezt kenyér készítőgépben is meg lehet tenni, ha valakinek van, vagy a tupperware gyors kelesztőben).
Majd a megkelt tésztát 4 db kis cipóvá formázom és ujjnyi vastagságúra nyújtom őket, a tészták közepére helyezem a főtt csülköt, és a feldarabolt főtt tojást széleit ráhajtom, kerek cipókat formálok belőle.
A tetejét felvert tojással megkenem. Közepesen meleg sütőben körülbelül 40 perc alatt megsütöm. Azon melegében a legfinomabb, de hidegen is kiváló.
Mellé tormát, mustárt, uborkát kínálunk és jó ízűen elfogyasztjuk.
Az ilyen hideg téli estéken különösen jól esik az embernek (tapasztalat)!

Jó étvágyat!

Borajánlat: a legjobb választás egy ilyen téli finomság mellé, mindenképpen a forralt bor lenne! A lényeg, hogy ne készítsük túlságosan édesre, nem baj, ha egy kicsit több reszelt citrom héjat teszünk bele!

Ma még jelentkezem a marokkói leves élménybeszámolója miatt!:-)

Addig is csók mindenkinek!

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső