2010. január 4., hétfő

Risotto ai frutti di mare

Sziasztok!

Ma ismét megosztok veletek egy érdekes és fini receptet!
Az előzőekhez hasonlóan ez a recept is tengeri herkentyűkből készül,bár jó hír azoknak akik nincsenek oda a "vízilényekért",hogy bármi mással is elkészíthető! Na most gondolom többen elgondolkoztak,hogy mi is lehet ez?!
Nem húzom az időt és elárulom,hogy a rizottóról van szó! Jelen esetben a risotto ai fruttti di mare receptjét osztom meg veletek,de természetesen a lényeg a rizottó elkészítése.

A rizottóhoz mindenképpen szükségünk van türelemre,mert végig mellette kell állnunk és bizony keverni kell! Szóval csak akkor csináljuk,ha van kedvünk főzni!
A lényeg,hogy nem szabad szétfőzni a rizst,illetve fontos a rizs típusa is a legjobb rizottó rizs a carnaroli az olaszok is ezt használják legtöbbett.
A rizs főzésénél oda kell figyelni minden pillanatra, nagyon fontos,hogy az olíva olajat kellőképpen fel kell forrósítani majd beletesszük a rizst és nem szabad hagyni,hogy leragadjon vagyis keverni kell folyamatosan és várjunk mindaddig míg nem lesz üveges csak ezután öntsünk rá egy kis merőkanál folyadékot és a következőt csak akkor öntsük rá,ha már elszívta az előző adagot és persze folyamatosan keverjük! Ezek a legfontosabb mozzanatai az étel készítésének.
Amikor először csináltam életemben úgy gondoltam nem fontos kevergetni és,hogy minek adagoljam hozzá a zöldség levest kanalanként, ez is csak biztos valami fölösleges nagyzolás, hát nagyot tévedtem és egy mászkos ehetetlen szétfőtt masszát készítettem. Azóta a fent említett tanácsokat betartom és mindig isteni rizottót készítek! De tényleg! Ezt nem csak Én állítom,hanem a család és a barátok is. Na de nem ajnározom tovább magam!
És most következzen a recept.

Hozzávalók (4 személyre):

300 gramm rizottó rizs
400 gramm  vegyes tengergyümölcsei friss,de most az egyszer lehet fagyasztott is(rozmár)
5-6 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1,5 liter zöldségleves
3 ek sűrített paradicsom

bors
petrezselyem
oregáno
bazsalikom
rozmaring
olívaolaj

Elkészítés:

Először előkészítjük a tengergyümölcseit!

Magas falú serpenyőben felforrósítunk egy kevés olívaolajat, a zúzott fokhagymát illetve a vöröshagyma felét megpároljuk rajta. Ezután hozzátesszük a tengergyümölcseit,enyhén sózzuk borsozzuk rászórjuk az oregánót, bazsalikomot és kevés rozmaringot, ha lehetséges friss fűszereket használjunk és durvára vágjuk őket,de a szárított is mehet bele!:-) Így pároljuk kb. 10 percig még kész nem lesz és a legvégén hozzáadjuk a paradicsomot egyszer még megforraljuk és félre tesszük.

A következő lépés a rizs elkészítése:

az olívaolajat felforróssítjuk a vöröshagyma másik felét megpároljuk rajta majd hozzáadjuk a rizst és folyamatosan kevergetjük,míg üveges nem lesz! Ügyeljünk rá,nehogy leragadjon vagy megpiruljon. Ezután hozzáadunk egy merőkanál zöldség levest és folyamatosan keverjük csak akkor adjuk hozzá a következőt,amikor már az előző adagot elszívta és ezt addig csináljuk,míg az előírt mennyiség el nem fogy. Körülbelül a közepe táján adjuk hozzá a már kész tengergyümölcsét és folytatjuk a leves adagolását,amíg van leves!
Ha már érezzük,hogy a rizs puha,de még lehet harapni,ahogy az olasz mondja al dente, és maradt még leves ne rakjuk rá,akkor készen van! Szóval ne csak kevergessük,hanem kostolgassuk is!
Igen tényleg oda kell figyelni,de megéri!
Ha készen van tálalhatjuk a tetejére parmezán sajtot reszeljünk és petrezselymet daraboljuk rá akkor lesz tökéletes.
Körülbelül 30 perc alatt van kész,de nagyon finom! Természetesen a tengergyümölcse helyettesíthető gombával,bármilyen zöldséggel,csirkemellel vagy bármivel ez tényleg csak a szakács fantáziáján múlik!! Mindenkit bátorítok,hogy legalább egyszer készítsen rizottót,mert olyan jó érzés amikor sikerül! Legalábbis én nagyon büszke voltam magamra,mert olasz országban sem tud minden háziasszony tényleg finom rizottót csinálni. Ha odafigyeltek arra amiket,mint aranyszabályt leírtam,akkor sikerülni fog!

Szép estét és sok sikert!

Ui: holnap ígérem már nem a tenger világával foglalkozom!:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső