2010. január 19., kedd

Gombás rizsfasírt balzsamecetes salátával

Szép napot!

A mai napon egy kicsit vegára veszem a figurát, mivel- nem tudom ti hogy vagytok vele- nekem egy kicsit elegem van a húsból így nem sokkal az ünnepek után.
A mai menü laktató és nagyon finom! Nem tartozik a dobjunk össze valamit öt perc alatt ételek közé, de megéri elkészíteni! Én személy szerint ezt fogom ma vacsira csinálni.
Ha elolvassátok és ki is próbáljátok a lenti receptet és húsimádók vagytok, azért rájöttök, hogy a vegetáriánusok is tudnak jó kaját készíteni. Na persze azért nem leszek vega, hiszen imádom a fini húsokat, de néha nem árt szünetet tartani! Nem gondoljátok???
Az én kis szerelmem elég sokáig folytatta a húsmentes életet így van egy- két tuti receptem és ez is közéjük tartozik. Persze főként saját fejlesztés, de akad amiket egy nagyon jó vega könyvben találtam  Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv a címe, állatira fantáziadús név! :-)
És akkor most jöjjön az elengedhetetlen recept:

Hozzávalók (4 személyre):

Gombás rizsfasírt:

15 dkg csiperkegomba
20 dkg rizs
8 dl zöldség alaplé
1 fej vöröshagyma
parmezán
vaj

bors
rozmaring
majoranna

Balzsamecetes saláta: 

1 db piros kaliforniai paprika
2 kisfej lilahagyma
1 csomag ruccola saláta
1 db reszelt sárgarépa
1 kisüveg fekete olivabogyó
2-3 db kisebb paradicsom
Chef bazsalikomos balzsam ecet

bors
rozmaring
oregánó
bazsalikom



Elkészítés:

Elkészítjük az alaplét amit melegen kell tartanunk.
Majd a finomra vágott vöröshagymát a felhevített vajon pároljuk 3-4 percig, hozzáadjuk a rizst és pirítjuk a hagymával körülbelül 3 percig (mindezt közepes lángon nehogy odaégjen), hozzáadjuk a fűszereket-sót, borsot, majorannát, és egy csipet rozmaringot-, majd belekeverjük a vékonyra szeletelt gombát és lefedve 3 percig puhára pároljuk.
Most jön a fárasztó része:  az alaplevet 2 decinként hozzáöntjük a rizshez és folyamatosan kevergetjük, a következő adag folyadékot pedig csak akkor adjuk hozzá, ha már elszívta az előzöt- tudjátok, mint a rizottónál- ez kb 20 perc, végül pedig reszelt parmezánt keverünk bele, így egy mászkos masszát kapunk.

A következő lépés, hogy a masszát egy tálba tesszük hűlni, majd egyenesen a frigóba körülbelül 1 órán át.

Végül egy mély serpenyőbe olívaolajat forrósítunk és a masszából kispogácsákat formálunk, majd kisütjük mindkét oldalát körülbelül 3-4 percig, míg aranybarna nem lesz. Majd lecsöpögtetjük és mellé salátát kínálunk, amit viszont tényleg könnyen és gyorsan összedobunk.

A paprikát, paradicsomot és a lilahagymát összedaraboljuk, hozzáadjuk az olivabogyót, a sárgarépát és a ruccolát, majd lepermetezzük az ecettel- ebből a típusból lehet fújó fejeset is kapni- rászorjuk a fűszereket és végül hűtőbe tesszük kb 30 percre, hogy az ízek összeérjenek. Meg lehet bolondítani egy kis fetasajttal! 
Végül pedig elfogyasztjuk a mennyei kis vacsit amiért annyit dolgoztunk!:-)

Tipp: ha van rá lehetőségünk használjunk friss fűszereket! De komolyan! Nincsen ahhoz fogható amikor a friss finom fűszerek a vajon párolódva kieresztik mennyei illatukat! Nyam-nyam!:-)

Borajánlatom ebben az esetben egy könnyű száraz fehérbor pl: juhfark!

Jó étvágyat!

Sok puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső