2010. január 26., kedd

Sóval eltett citrom


Szép napot kedves olvasóim!

Ma ismét a Casa Moro című szakácskönyv egyik remekművét mutatom be nektek!
Ez nem egy étel receptje lesz, hanem egy befőtt  vagyis fűszer akárcsak a szárított paradicsom ami kitűnő ízesítője lehet raguknak, mártásoknak, halételeknek, különböző húsoknak vagy éppen salátáknak.
Természetesen ismét a marokkói konyha egyik specialitása, melyet egy különleges citrom fajtából készítenek, de mivel ez Európában a beszerezhetetlen kategória, így megteszi a nálunk kapható hagyományos citrom is.
A fűszerezése nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz a citromnak, de ezek teljesen átlagos fűszerek, szóval nem kell megijedni, hogy fejvesztve kell rohangálnunk otthon szerintem mindenkinél megtalálhatóak talán a római kömény nem,de már az is mindenhol kapható.
A könyvben két változata van a receptnek az egyik elkészítése 2 hónapig tart, míg a másik 5 napig.
Én is mindkettőt leírom nektek, de én csak az 5 napos variációrol tudok beszámolni, 1 hét múlva, mivel azt készítettem el.
Hozzávalókban nincsen különbség, csak az elkészítés módjában és a tartósságban.

Fontos még, hogy nem kezdek el befőzögetni, ha valaki ettől tartana csak van egy nagyon finom csirke recept amihez ez a befőtt vagy inkább házi készítésű fűszer elengedhetetlen, így kénytelen kelletlen elkészítettem.
Azt még mindenképpen hozzátenném, hogy nagyon gyors és egyszerű elkészíteni és az ízélmény feledhetelen lesz (legalábbis remélem)! :-)

Íme:

Hozzávalók (10 citromhoz):

10 citrom megmosva megszárítva
1 kg durva szemű tengeri só
3 fahéj rudacska nagyjából összetörve
1 ek koriandermag
1 ek egész római kömény
1 teáskanál egész fekete bors
1 teáskanál szegfűszeg
5 kisebb szárított chilipaprika
5 babérlevél
8 nagy citrom leve

Elkészítés:

 Először jöjjön az 5 hónapos változat:

A citromot a végénél x alakba bevágjuk és a vágást a gyümölcs kétharmadáig mélyítjük. A kissé szétnyílt citromok közepébe sót tömködünk, majd ügyesen összenyomjuk.
Majd egy nagy 1,5 literes üvegbe rétegezzük a citromokat sóval és fűszerekkel, lenyomkodjuk, hogy vizet eresszen és a citromlével színültig töltjük. Az üveget lezárjuk és 5 hónapon át szobahőmérsékleten tartjuk, míg a gyümölcs héja meg nem puhul.
Az elővett citromot mindig mossuk át, hogy a felesleges só távozhasson  belőle. Felhasználásnál a citromot széthúzzuk és a belsejét eltávolítjuk csak a héját használjuk fel.
A receptek mindig kisadagot ajánlanak belőle és ezt jó is betartani, mert nagyon intenzív az íze!

Az 5 napos változat:

A citromokat erősen sós vizbe a fenti fűszerekkkel együtt puhára főzzük és a fűszeres sós lével együtt üvegbe rakjuk bedunsztoljuk és 5 napig állni hagyjuk.
Ez a tipus gyors, de nem tartós annyira ezért a szerzők szerint a levet érdemes leönteni róla és olívaolajra cserélni, maj hűtőbe tenni, így tovább eláll!

Sok sikert és jó fűszerezést!

Tipp: aki szeretné a csirkét elkészíteni, mindenképpen tegye el a rövid változatot! Illetve arányaiban csökkenthető az adag egy új és számunkra ismeretlen fűszer miatt lehet, hogy érdemes is kevesebbet készíten. Én megfeleztem az adagot.

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső