Első receptem,melyet megosztok veletek kedves olvasóim az egyik specialitásom és ráadásul itthon is nagy kedvenc!
Mi nagyon imádjuk a tengeri állatkákat és a szépia vagyis a tintahal az egyik number one,szóval várható volt,hogy előbb utóbb itthon is elkészítem valamilyen formában,nem csak a tengerparton eszegetem. Mivel elég sokáig nem találtam friss és szép halat ezért szinte már le is mondtam a dologról,ám egyszer csak az egyik nagy hipermarketben (METRO) sétálgatva belebotlottam és azonnal le is csaptam rá! Így született meg a recept,amit először olaszországban pontosabban Jesoloban ettem és azóta a szerelmese vagyok. A receptet nem ismertem így önállóan kellett kitalálnom mit is ettem, az emlékeimre hagyatkoztam és persze mindenféle receptet elovastam majd végül az izlelőbimbóimra hagyatkozva alkottam meg a lent olvasható kulináris csodát.!:-)
Amikor először csináltam nagyon izgultam,de nincsen rá semmi okunk,ugyanis iszonyatosan egyszerű elkészíteni ezt az ételt!
Akkor következzen a recept :-)
Hozzávalók (2 személyre):
20 dkg spenót levél
2 db közepes méretű friss szépia
1 db citrom
5-6 gerezd fokhagyma
3dl száraz fehérbor
őrölt fehérbors
só
0,5 kg burgonya
piros pesto
olivaolaj
Elkészítés:
Wok edényt használjunk ennek hiányában pedig mindenképpen magas falú serpenyőt.
A szépiákat hideg vízzel lemossuk és alaposan lecsöpögtetjük. A zúzott fokhagymát felforósított olajon pár percig pároljuk,majd beletesszük a szépiákat, sózzuk, borsozzuk. Ezután a megmosott spenót leveleket hozzátesszük a fehérbort is hozzáöntjük,majd az egészet lefedve közepes lángon 20-25 percig pároljuk,míg a szépiák annyira puhák nem lesznek,hogy a villát könnyen átlehet rajta szúrni. Ekkor van kész utána,ha tovább pároljuk megkeményedik és rágós lesz erre figyeljünk! A legvégén egy fél citrom levét facsarjuk rá.
A körethez a krumplit félig megfőzzük sósvízben,majd ha kész lecsöpögtetjük és kevés felforrósított olajba tesszük. Hozzáadjuk a pirospestot,melyet vehetünk készen vagy mi is elkészíthetjük. Én általában magam csinálom: egy kisüveg szárított paradicsomot illetve fenyőmagot, fokhagymát, oregánót és bazsalikomot olivaolajjal összeturmixolom és ráöntöm a krumplira így sütöm készre. A legvégén a megmaradt citrom levével meglocsoljuk.
Végül tálaljuk!
Száraz fehérbort ajánlanék hozzá(bár nem vagyok sommelier)! Mi általában Nyakas pincészet budai cuvée-jét (a 2008-as évjárat kitűnő) isszuk hozzá!
Ui: nagggyon fontos,hogy a szépia friss legyen és ne fagyasztott!!!
Mindenkinek ajánlani tudom,mert egyszerű,gyors,de nagyon különleges. Igaz nem a legolcsóbb vacsi ötlet,de ritkán megengedheti magának az ember,hogy elkápráztassa a párját vagy csak saját magát.
Amikor eszi az ember mondhatnám azt is,hogy gasztronómiai orgazmusban lesz része,de ezt csak az tudhatja meg aki elkészíti!
Jó étvágyat!
És mindenkinek szép napot!
Köszönjük!
VálaszTörlésKérlek, még egy-két ilyen csodás receptet írj nekünk!!!!
Szívesen! Gratulálok Te vagy az első olvasóm!:-)
VálaszTörlésRemélem lesz több is!
Nekem ez az étek felejthetetlen élményt nyújtott.
VálaszTörlés