2010. január 3., vasárnap

Sepia con spinaci

Első receptem,melyet megosztok veletek kedves olvasóim az egyik specialitásom és ráadásul itthon is nagy kedvenc!
Mi nagyon imádjuk a tengeri állatkákat és a szépia vagyis a tintahal az egyik number one,szóval várható volt,hogy előbb utóbb itthon is elkészítem valamilyen formában,nem csak a tengerparton eszegetem. Mivel elég sokáig nem találtam friss és szép halat ezért szinte már le is mondtam a dologról,ám egyszer csak az egyik nagy hipermarketben  (METRO) sétálgatva belebotlottam és azonnal le is csaptam rá! Így született meg a recept,amit először olaszországban pontosabban Jesoloban ettem és azóta a szerelmese vagyok. A receptet nem ismertem így önállóan kellett kitalálnom mit is ettem, az emlékeimre hagyatkoztam és persze mindenféle receptet elovastam majd végül az izlelőbimbóimra hagyatkozva alkottam meg a lent olvasható kulináris csodát.!:-)
Amikor először csináltam nagyon izgultam,de nincsen rá semmi okunk,ugyanis iszonyatosan egyszerű elkészíteni ezt az ételt!
Akkor következzen a recept :-)

Hozzávalók (2 személyre):

20 dkg spenót levél
2 db közepes méretű friss szépia
1 db citrom
5-6 gerezd fokhagyma
3dl száraz fehérbor
őrölt fehérbors

0,5 kg burgonya
piros pesto
olivaolaj

Elkészítés:

Wok edényt használjunk ennek hiányában pedig mindenképpen magas falú serpenyőt.
A szépiákat hideg vízzel lemossuk és alaposan lecsöpögtetjük. A zúzott fokhagymát felforósított olajon pár percig pároljuk,majd beletesszük a szépiákat, sózzuk, borsozzuk. Ezután a megmosott spenót leveleket hozzátesszük a fehérbort is hozzáöntjük,majd az egészet lefedve közepes lángon 20-25 percig pároljuk,míg a szépiák annyira puhák nem lesznek,hogy a villát könnyen átlehet rajta szúrni. Ekkor van kész utána,ha tovább pároljuk megkeményedik és rágós lesz erre figyeljünk!  A legvégén egy fél citrom levét facsarjuk rá.
A körethez a krumplit félig megfőzzük sósvízben,majd ha kész lecsöpögtetjük és kevés felforrósított olajba tesszük. Hozzáadjuk a pirospestot,melyet vehetünk készen vagy mi is elkészíthetjük. Én általában magam csinálom: egy kisüveg szárított paradicsomot illetve fenyőmagot, fokhagymát, oregánót és bazsalikomot olivaolajjal  összeturmixolom és ráöntöm a krumplira így sütöm készre. A legvégén a megmaradt citrom levével meglocsoljuk.
Végül tálaljuk!
Száraz fehérbort ajánlanék hozzá(bár nem vagyok sommelier)! Mi általában Nyakas pincészet budai cuvée-jét (a 2008-as évjárat kitűnő) isszuk hozzá!

Ui: nagggyon fontos,hogy a szépia friss legyen és ne fagyasztott!!! 

Mindenkinek ajánlani tudom,mert egyszerű,gyors,de nagyon különleges. Igaz nem a legolcsóbb vacsi ötlet,de ritkán megengedheti magának az ember,hogy elkápráztassa a párját vagy csak saját  magát.
Amikor eszi az ember mondhatnám azt is,hogy gasztronómiai orgazmusban lesz része,de ezt csak az tudhatja meg aki elkészíti!

Jó étvágyat!

És mindenkinek szép napot!

3 megjegyzés:

  1. Köszönjük!

    Kérlek, még egy-két ilyen csodás receptet írj nekünk!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen! Gratulálok Te vagy az első olvasóm!:-)
    Remélem lesz több is!

    VálaszTörlés
  3. Nekem ez az étek felejthetetlen élményt nyújtott.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső