2012. február 29., szerda

Borjú ragu olasz módra




Eljutottunk az e heti menü főételéhez, ami, tudjátok ti azt...:-)
Imádom a borjú húst, nyersen a friss tej illatát, olyan könnyen puhul meg, olyan üde, olyan nyam-nyam.... A hozzá készült köret, pedig nemesen egyszerű, de mégis fenséges és bármihez jó, ha krumpli pürét készítenénk, dobjuk be ezt és máris változtattunk a hétvégi rántott hús, krumpli menün, ráadásul, így a gyerekekbe se kell tömködni, az egyébként egészséges zellert, hanem, maguktól eszik, sőt repetát is kérnek, ez tapasztalat!
Vagyis már mindenki rájött, hogy borjú ragu lesz zellerpürével, igaz? 
Ez is egy könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető fogás, más, mint amit megszoktunk, szóval jóóó lesz..
Pár szót ejtenék a sült szószról is, nagyon fontos, bármilyen sült húshoz mennyei, nem olyan macerás, mint a barnaszósz és gyorsabb is, le tudjuk fagyasztani, bármikor elővehetjük, gnocchi-hús párosítást is feldob, de a marhához, malackához passzol leginkább, nem javaslom a száraz húsokhoz, de egy rozéra sült kacsamell mellé is kitűnő! Na, szót se többet, jöjjön a munka:



Guancetta di vitello con passato di sedano / Vörösboros borjúragu zellerpürével








Hozzávalók  (4 személy részére):

Sült szószhoz:

-           1kg borjúcsont
-         100 g hagyma
-         1 fej fokhagyma
-         50 g szárzeller
-         50 g sárgarépa
-         1 db paradicsom
-         3-4 e.k. olaj
-         1 e.k. paradicsompüré
-         2 e.k. liszt
-         250 ml fehérbor
-         1 db rozmaring
-         1 db kakukkfű
-         1 db zsálya
-         pár db egész bors, kevés só,
          
           A borjú raguhoz:

-       
          4 db borjúpofa (marhapofa, borjúcomb)
-         só, bors
-        100 g hagyma
-        50 g sárgarépa
-        50 g zellerszár
-        4 evőkanál olíva olaj
-        30 g paradicsompüré
-        2 ek liszt
-        1 l barna alaplé (sültszósz)
-        2 dl vörösbor
-        kakukkfű, rozmaring, zsálya, fokhagyma, babérlevél

  Zellerpüréhez:
-      
         200 g burgonya
-        100 g zellergumó
-        kevés vaj és főzőtejszín
-        só, fehérbors


Elkészítés:

Először a sültszószt készítjük el: előmelegített fazékban, lepirítjuk a borjúcsontokat olajon (kb. 10 perc) míg szép sötét színe nem lesz. Ezt követve belerakjuk az összes darabolt zöldséget, kivéve a paradicsom (a méret nem számít a darabolásnál és pucolni sem kell semmit!) Utána mehet bele a többi zöldfűszer, egész bors, só. Tovább pirítjuk (kb. 10 perc) míg szép sötét színt nem kapunk, aztán jöhet a paradicsompüré, amivel tovább pirítjuk 5 percet, majd a liszt, amivel még szintén 1-2 percet pirítjuk. Jöhet a fehérbor és utána a víz. Összekeverjük és főni hagyjuk, úgy 1,5 – 2 órán keresztül. Amikor elkészült, a vízmennyiség a felére csökkent, leszűrjük, beízesítjük és tálaljuk.

Egy barna alaplevet készítünk külön (kb. 40 perc) A zöldségeket felvágjuk apróbb kockákra és előmelegített edényben olíva olajon pirítjuk a babérlevéllel és zöldfűszerekkel együtt. Ez idő alatt a megtisztított borjúhúst előpirítjuk egy külön serpenyőben. A zöldségalapunkhoz kevés lisztet és kevés paradicsompürét rakunk. Pirítjuk tovább 1 percet, majd felöntjük borral és a sültszósszal. Ezután belerakjuk a húsokat és kb. 35 percet főzzük.  A zellerpürét, a krumplipüréhez hasonlóan készítjük el: krumplit és zellergumót főzünk együtt, sóval-fehérborssal ízesítjük. Vaj és főzőtejszín hozzáadásával krémesítjük.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése