Ismét egy nagy elnézést kell kérnem, mivel elég hosszú időn keresztül hallgatózásba burkolóztam és nem is mentegetőzöm, hiszen egy mentségem van a fáradtság és a lustaság, mire lett volna időm írni, akkora már elmillant az ihlett és inkább a nagy fekete dobozt bámultam, míg álomba nem zuhantam! Ez van, de ma megerőszakoltam magam és végre az ihlett is megszállt, illetve a recept is pont passzolt a mai vacsinkhoz, mert cozze alla marinare-t(lásd: Tengeri herkentyűk,) készítettem, és a főző iskoában készített halakkal is el vagyok maradva, többek között, hát akkor miért ne írnék?!
A mai recepttel úgy voltam első neki futásra hogy ugyan már, ilyet szoktam készíteni, és ráadásul a francia tanfolyamon is készítettük, de amikor elérkezett az idő, hogy megcsináljuk, finoman szólva is pofára estem, hiszen teljesen más technika, a jó öreg olasz konyhára jellemző nemes egyszerűség, gyorsaság az ami jellemzi, vagyis egy újabb nagyszerű dolgot tanultam és ajánlom mindenkinek, nem csak halnál alkalmazható, hanem például egészben sült csirkéhez is.
A sóágyhoz, tojásfehérjét kell habbá verni, majd ebbe óvatosan belekeverni a durvaszemű sót, kevés lisztet adunk hozzá és ebbe burkoljuk a halacskát, könnyen leválik nem úgy, mint a tojásfehérjével simán összekevert változat!
A másik fontos dolog, nem csak ennél az ételnél, hanem minden tengeri herkentyűnél, és halnál egy pác, vagy inkább alaplé, hisz elé csak átforgatni benne a vizi élőlényünket, ez mindig citromléből, fehérborból, kevéssóból és finomra apríott fokhagymából áll, isteni alapízt ad, minden sütésre váró úszó barátunknak, érdemes kipróbálni, és körülbelül három perccel meghosszabíani a főzési időt!:-)
Branzino in crosta
di sale profumata/ Sóágyon sült tengeri sügér:
Hozzávalók (2 személy részére):
-
300
g branzino
- só,
fehérbors, citromlé, fehérbor
- 400
g durva só
- 1-2
ek liszt
- bazsalikomlevél
- reszelt
citromhéj
- kevés
olívaolaj
- 2
db tojásfehérje
Elkészítés:
A
branzinot tisztítjuk, megmossuk. Fűszerezéséhez egy alaplét készítünk: kevés
sóból, fehérborsból, citromléből és fehérborból, amiben átforgatjuk a halunkat.
A belsejébe kevés reszelt citromot, bazsalikom leveleket rakunk, majd forró
serpenyőben, olívaolajban elősütjük (kb.: 1 percig, hogy szép színe legyen). A
tojásfehérjét felverjük és a durva sót, kevés lisztet belekeverjük, majd a
halat beburkoljuk vele és előmelegített sütőben készre sütjük (185 C°, 6 perc).
Amikor a sütés végére érünk, a só kérget óvatosan eltávolítjuk és a branzinot citromkarikával tálalva fogyaszthatjuk.
Amikor a sütés végére érünk, a só kérget óvatosan eltávolítjuk és a branzinot citromkarikával tálalva fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Puszi:
Petrezselyem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése