2010. január 13., szerda

Libamáj terrine (haladóknak) lilahagyma lekvárral

Szép napot!

Ma egy isteni étek receptjét osztom meg veletek! Sokak szerint ez kimondottan karácsonyi hami, bár a franciák bármikor elkészítik és fogyasztják is, szóval a libamájnak nem kell csak karácsonyra korlátozódnia, főleg, hogy az egyik legfinomabb dolog a világon! Legalábbis szerintem. Én nagyon imádom és a hideg téli napokon az ember kívánja is ezt a kicsit zsíros ételt.
Persze a karácsonyi nagy eszem iszom után mindenki megfogadja, hogy januártól fogyizik és nem eszik ilyesmit, de egyszer egyszer elcsábulhatunk.
Én általában előételként készítem el, de megállja a helyét főételként is főleg, ha készítünk mellé egy kis pirítóst.
A lila hagyma lekvár a másik kedvenc előételem! Isteni és egyszerű a terrinel ellentétben ami macerás egy kicsit és hosszadalmas elkészíteni konkrétan 4 nap, de ha az ember egyszer már evett akkor biztos, hogy szívesen rászánja magát arra, hogy elkészítse. Persze most senki ne ijedjen meg és ne fusson el egy étterembe, hogy inkább eszem ott, mert a 4 nap nem 4 nap folyamatos munkát jelent csak sokat kell pihentetni. Szóval erre a kajára tényleg rá kell készülni, de úgy gondolom senki nem tart otthon libamájat amit akármikor el tud készíteni, szóval ha elhatározzuk magunkat akkor ne adjuk fel a máj tisztításánál.
Na, de nem riogatok senkit tovább.
Én imádom és nem csak tokai aszúval készítem, hanem egy kis calvadost is teszek bele, hogy még pikánsabb legyen! Gondolom most már mindenkinek felkeltettem az érdeklődését!

Következzék a hogyan készítsünk terrinet!

Hozzávalók (4 személyre):

terrinehez:

80 dkg friss hízott libamáj
1 dl tokai aszú
1 dl calvados
fehérbors

lilahagyma lekvárhoz:

50 dkg lilahagyma
2 ek méz
2 dl száraz vörösbor
3 ek balzsamecet
2 ek barnacukor
bors

Elkészítés:

A friss libamájat első éjszakára beáztatjuk tejbe amibe zúzott fokhagymát is teszünk. Másnap kivesszük a hűtőből és várunk míg szoba-hőmérsékletű nem lesz.
Majd ketté választjuk a májat óvatosan és hosszába eltörjük. Ezután megtisztítjuk a hártyáktól és az erektől amennyire tudjuk (ez a legnehezebb és legrosszabb rész), mindkét darabból eltávolítjuk a főeret ami vastag és jól látható. Ezután az alig látható inakat is kiszedegetjük. Ha ezzel készen vagyunk jöhet a máj darabok sózása borsozása. Beletesszük őket egy edénybe és meglocsoljuk a tokai aszúval és a calvadossal. Ezután legalább 12 órára hűtőbe tesszük a májat amit előzőleg lefedtünk alufóliával.
Másnap ismét kivesszük és várunk, míg felmelegszik ez kb. 30 perc, majd formába helyezzük. Vagy speciális terrine edényt használunk vagy jénait, de pont akkorát amibe belefér a májunk, mert ha nagy a tál a pástétom nagyon vékony lesz (tapasztalat). Nagyon szorosan egymás mellé rakjuk a májdarabokat. A sütőt előmelegítjük 120 fokra, vizet forralunk és egy tepsibe öntjük, amibe beleállítjuk a tálat kb 2/3-ig legyen a vízbe és betesszük a sütőbe 30-35 percig sütjük. Majd, ha kész lehűtjük és hűtőbe helyezzük itt még 1 napot áll és aztán szépen szeletelhető lesz!

Ja és isteni! Fu! Még leírni is nehézkes, de azért remélem érthető volt!
Persze nem kell meg ijedni ezt hangsúlyozom.

Na és most jöjjön a 20 perces lila hagyma lekvár: a hagymákat vékony karikákra vágom. Kevés olívaolajat hevítek amibe karamellizálom a mézet és a barna cukrot, majd rádobom a hagyma karikákat és lefedve párolom 5-6 percig. Ezután hozzáöntjük a bort és a balzsamecetet, majd hagyjuk, hogy az ecet szúrós szaga elillanjon ezután lassú tűzön fonnyasztjuk a hagymát lefedve, hogy jól megpuhuljon ez körülbelül 15 perc. Ha a bor elpárolog lehet pótolni. A legvégén sózzuk és borsozzuk.

Majd a két dolgot egy tányérra helyezzük és tálaljuk!

Tipp:

Testes száraz vörösbor dukál e mennyei étekhez. Az én kedvencem a Bock Ermitage 2007-es évjárat! Az ára nagyon húzós, de igazából egy ilyen ételhez ennél nem igazán lehet rosszabb bort adni!:-)

Nincs más hátra,mint a könnyes búcsú:

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a libamáj terrine receptjét, megcsináltam! Nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Abban nem tudnál esetleg segíteni hogy melyik boltban lehet Budapesten kapni terrine formát?

    Neten nem merek rendelni most hogy ilyen közel van a karácsony...
    Köszi
    Adi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A KIKA-ban, METRO-ban, Kulinárisban lehet kapni, régebben a vasedényben is volt, de abban nem vagyok 100%-ig biztos!
      Remélem szerencsével jársz, így az ünnepek előtt!:-)

      Törlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső