2010. január 14., csütörtök

Csirkemell édes savanyú mártással

Szép estét mindenkinek!

Már, ha lehet ilyet mondani egy ilyen borongós nap után!:-( Ilyen nyomasztó időben az ember nem is vágyik semmi másra, csakhogy beleüljön egy kád forró vízbe, majd egy finom bor tárasaságában egyen valami finomat! Nem? Én egész nap csak erre tudtam gondolni, főleg amikor a hideg és nyirkos időben ácsorogtam a vonatra várva (mivel ma babaúszáson voltunk és még a hajam is vizes volt, mert Szofi a lányom nem hagyta,hogy megszárítsam)!  Mindenki gondolhatja, hogy átfagytam! Nagyon rossz volt!:-(

Mivel nekem senki sem főz (ó én kis szegény) ezért csak magamra számíthattam! Így jutottam arra a döntésre, hogy összedobok magunknak valami gyors és nagyon egyszerű, ámbár finom ételt. És pádám elkészítettem a kínaiak egyik legfinibb mártását! Nyam-nyam! Még most is nagyon tele vagyok, de nem bánom! Most tartok a bornál és az is isteni! Na, de most már következzen a recept:

Hozzávalók (2 személyre):

40 dkg csirkemell
3 ek szójaszósz
1 ek méz
1 ek kukoricaliszt
2 ek balzsamecet
2 ek sűrített paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
félfej vöröshagyma
sárgarépa vékony csíkokra szeletelve
piros kaliforniaipaprika vékony csíkokra szeletelve
sárga kaliforniai paprika vékony csíkokra szeletelve
bambuszrügy
chilli (ízlés szerint, de nem kötelező)

Elkészítés:

1 dl vízben a mézet, a kukorica lisztet, a szójaszószt és a balzsamecetet összekeverjük egy kis tálba és félre tesszük. Olíva olajon a zúzott fokhagymát és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, majd rádobjuk a sárgarépát és a paprikákat. Lefedve pároljuk 5-6 percig csipetnyit sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a bambuszrügyet és felöntjük a már elkevert mártással, ha szükséges teszünk hozzá még egy kis vizet és legvégén a sűrített paradicsomot.
A csirkemelleket felkockázzuk és megpirítjuk egy kis olíva olajon  szintén csipetnyit sózzuk, borsozzuk és ha szeretjük a csípőset egy kis chillit darabolunk rá (lehet őrölt is ami éppen van otthon). Amint elkészült ráöntjük az elkészült mártást és rizzsel kínáljuk!
Mindenkinek jó étvágyat!

Tipp: ki, hogy szereti lehet még több mézet beletenni ez ízlés dolga, mint a chilli! Illetve fontos,hogy tényleg csipetnyi legyen a só, mert a szójaszósz is elég sós! (de persze ez is ízlés dolga)

És az elmaradhatatlan borajánlatom: valami könnyű kis rozé vagy száraz vörösbor illenék most ide!:-) Én jelenleg a Gere pincészet isteni nedűjét kortyolgatom Cabernet Savignon 2001-es évjárat! Nagyon jól megy a fenti ételhez, bár ez a borocska annyira finom, hogy bármi mellé menne! Mindenki azt igyon hozzá, amit szeret, de ha ajánlhatom akkor valami ehhez hasonlót vagy pont ilyet válasszunk!:-) 

És most búcsúzom!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső