2010. január 27., szerda

Könyvajánló


Sziasztok ínyenc barátaim!

A mai napon egy számomra örömteli hírt osztok meg veletek!
Eljegyzési évfordulónkra kis szerelmemtől megkaptam a tavalyi év egyik legjobb szakácskönyvét az Ízek Itáliáját, melyet a világhírű séf Giorgio Locatelli írt. A könyv alcíme: Tankönyv haladóknak, kézikönyv séfeknek (természetesen magamat az előbbibe sorolom, de még ez is egy kicsit nagyképűség :-))
Mindenesetre több, mint 600 oldalon keresztül csodálatos receptek tömkelege található az előételektől a desszertekig (levesek, rizottó minden mennyiségben, halak, húsok, saláták...stb.), melyek többsége mellett, még csodásabb fényképek is vannak!
Ez nem egy szimpla szakácskönyv, hanem az ételeken keresztül megismerhetjük az olasz kultúrát, egy gasztronómiai útikönyv.
Megtudhatjuk, hogy miért olyan fontos az olaszoknak az étel és annak elkészítése, hogy mit jelent számukra az, ha valakit vendégségbe hívnak és mindeközben szépen lassan beleszertünk ebbe a barátságos és végtelenül vendégszertő népbe.
Természetesen sok mindent megtudunk Locatelliről is és nem csak az átlag ember által ismert dél olaszország titkait ismerteti meg velünk, hanem szülőhelyét Észak Olaszországot is.
Egy szónak is száz a vége ez egy fantasztikus könyv!
Ebből pedig az következik, hogy a további hetekben felváltva készítem az ételeket ebből a remekműből és másik nagy kedvencemből a Casa Moroból!

Most búcsúzom, sajnos nem csak holnapig, mivel elutazunk Ausztriába 4 napra, hogy másik hobbimnak a síelésnek is szentelhessek egy kis időt. Így legalább négy napig nekem főznek és nem Én főzök!:-) Valószínűleg onnan is hozok pár klassz receptet és ígérem mindenről beszámolok!

Addig is puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. január 26., kedd

Sóval eltett citrom


Szép napot kedves olvasóim!

Ma ismét a Casa Moro című szakácskönyv egyik remekművét mutatom be nektek!
Ez nem egy étel receptje lesz, hanem egy befőtt  vagyis fűszer akárcsak a szárított paradicsom ami kitűnő ízesítője lehet raguknak, mártásoknak, halételeknek, különböző húsoknak vagy éppen salátáknak.
Természetesen ismét a marokkói konyha egyik specialitása, melyet egy különleges citrom fajtából készítenek, de mivel ez Európában a beszerezhetetlen kategória, így megteszi a nálunk kapható hagyományos citrom is.
A fűszerezése nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz a citromnak, de ezek teljesen átlagos fűszerek, szóval nem kell megijedni, hogy fejvesztve kell rohangálnunk otthon szerintem mindenkinél megtalálhatóak talán a római kömény nem,de már az is mindenhol kapható.
A könyvben két változata van a receptnek az egyik elkészítése 2 hónapig tart, míg a másik 5 napig.
Én is mindkettőt leírom nektek, de én csak az 5 napos variációrol tudok beszámolni, 1 hét múlva, mivel azt készítettem el.
Hozzávalókban nincsen különbség, csak az elkészítés módjában és a tartósságban.

Fontos még, hogy nem kezdek el befőzögetni, ha valaki ettől tartana csak van egy nagyon finom csirke recept amihez ez a befőtt vagy inkább házi készítésű fűszer elengedhetetlen, így kénytelen kelletlen elkészítettem.
Azt még mindenképpen hozzátenném, hogy nagyon gyors és egyszerű elkészíteni és az ízélmény feledhetelen lesz (legalábbis remélem)! :-)

Íme:

Hozzávalók (10 citromhoz):

10 citrom megmosva megszárítva
1 kg durva szemű tengeri só
3 fahéj rudacska nagyjából összetörve
1 ek koriandermag
1 ek egész római kömény
1 teáskanál egész fekete bors
1 teáskanál szegfűszeg
5 kisebb szárított chilipaprika
5 babérlevél
8 nagy citrom leve

Elkészítés:

 Először jöjjön az 5 hónapos változat:

A citromot a végénél x alakba bevágjuk és a vágást a gyümölcs kétharmadáig mélyítjük. A kissé szétnyílt citromok közepébe sót tömködünk, majd ügyesen összenyomjuk.
Majd egy nagy 1,5 literes üvegbe rétegezzük a citromokat sóval és fűszerekkel, lenyomkodjuk, hogy vizet eresszen és a citromlével színültig töltjük. Az üveget lezárjuk és 5 hónapon át szobahőmérsékleten tartjuk, míg a gyümölcs héja meg nem puhul.
Az elővett citromot mindig mossuk át, hogy a felesleges só távozhasson  belőle. Felhasználásnál a citromot széthúzzuk és a belsejét eltávolítjuk csak a héját használjuk fel.
A receptek mindig kisadagot ajánlanak belőle és ezt jó is betartani, mert nagyon intenzív az íze!

Az 5 napos változat:

A citromokat erősen sós vizbe a fenti fűszerekkkel együtt puhára főzzük és a fűszeres sós lével együtt üvegbe rakjuk bedunsztoljuk és 5 napig állni hagyjuk.
Ez a tipus gyors, de nem tartós annyira ezért a szerzők szerint a levet érdemes leönteni róla és olívaolajra cserélni, maj hűtőbe tenni, így tovább eláll!

Sok sikert és jó fűszerezést!

Tipp: aki szeretné a csirkét elkészíteni, mindenképpen tegye el a rövid változatot! Illetve arányaiban csökkenthető az adag egy új és számunkra ismeretlen fűszer miatt lehet, hogy érdemes is kevesebbet készíten. Én megfeleztem az adagot.

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. január 25., hétfő

Bessara avagy sárgaborsóleves római köménnyel és argánolajjal

Szép estét mindenkinek!

Ígéretemhez híven beszámolok az első Casa Moroban található levesemről! Frenetikus lett tömören csak ennyi és ezzel mindent el is mondtam!
Tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, de annál különlegesebb az ízvilága, főleg a fűszerek miatt.
Elöljáróban csak annyit, hogy a római köményen kívül- ami már önmagában is pikáns- koriander van benne, ráadásul friss, amitől az ízvilága hihetetlenül egyedülálló és természetesen ez a marokkói konyha egyik elengedhetetlen fűszere!
Maga a leves a marokkói kifőzdék kínálatában mindig szerepel. Nem is kell többet tépnem a szám, hiszen a maga egyszerűségében varázslatos ez a leves.
Akkor következzék a recept:

Hozzávalók (4 személyre)

300 gramm sárgaborsó
1,75 liter víz
1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 teáskanál római kömény serpenyőben enyhén megpirítva durvára törve
1/2 teáskanál szárított chilipaprika
2 evőkanál durvára vágott koriander (friss)
1,5 evőkanál argán olaj + 1/2 evőkanál olívaolaj vagy 2 ek olívaolaj
tengeri só és fekete bors

Elkészítés:

A sárgaborsót beáztatjuk annyi vízbe, hogy éppen ellepje - ezt nem írja a recept, de így nem kell olyan sokáig főzni- körülbelül 1 órára, majd a maradék vizet leöntjük róla és elkezdjük főzni a vízzel amíg meg nem puhul.
Serpenyőben olívaolajat forrósítunk és beletesszük a vöröshagymát, majd aranybarnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát és a római köményt és az egészet megpirítjuk.
A tűzről levéve hozzákeverjük a chilit.
Amikor a borsó készen van hozzákeverjük a hagymás olajat, sózzuk, borsozzuk és még 5 percig főzzük, ha szükséges öntünk még hozzá vizet (tejföl állagú kell, hogy legyen), de akkor ellenőrizzük a fűszerezést, ha krémesen szeretjük akkor botmixerrel összeturmixoljuk. (Én ezt tettem)
A legvégén pedig belekeverjük a friss koriandert.
Amikor tálaljuk a tetejére locsoljuk az argánolajos keveréket vagy az olívaolajat.

Info: Az argán olaj a Marokkóban honos argánfa gyümölcsének a magjából készült olaj, aminek mogyoróra emlékeztető aromája van. Itthon csak egy-két helyen kapható főleg különleges fűszerekkel foglalkozó üzletekben vagy az internetről szerezhető be.

Remélem mindenki tetszését elnyerte a leves! Próbáljátok ki bátran, ha valami különlegesre vágytok!

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszi:

Petrezselyem

Cipóban sült csülök

Sziasztok!

A mai napon egy isteni receptet ismertetek meg veletek! Tegnap a barátainknál voltunk vendégségben és a házigazda (Tamás) nagyon fini vacsit készített: Cipóban sült csülköt! Nyam-nyam (bár tudjuk, hogy ezt nem illik mondani)! Nagyon jól esett ez a nem éppen könnyű vacsi, mivel előtte sétáltunk egy keveset a hóban és már kellőképpen átfagytunk.
Egyszerű elkészíteni, de nagyon kreatív, laktató és természetesen finom!
Én személy szerint még soha nem ettem ilyet, bár biztos van köztetek olyan aki igen, szóval számomra ez egy nagy újdonság volt!
Biztos, hogy én is elkészítem hamarosan!

Most másról is szeretnék még írni mielőtt rátérek a receptre! Ma végre elkezdem elkészíteni a Casa Moro- ból az első receptet vacsira. Bessarat készítek vacsira, vagyis marokkói sárgaborsó krémleves, ami különleges fűszerekkel készül! Mivel még nem csináltam ilyet nem nyilatkozom, viszont, ha elkészült (már folyamatban van) és megkóstoltam mindenképpen írok róla, vagyis a lényeg, hogy ma még egy receptet ismertetek meg veletek!

De most térjünk vissza a tegnap esti vacsorához!

Hozzávalók (4 személyre):

töltelékhez:
2 db főtt tojás
1 db füstölt csülök (1- 1,5 kg)

tésztához:
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
3 tojás
15 dkg vaj
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor

A csülköt annyi vízben, hogy ellepje puhára főzzük, ha kész kicsit hagyjuk hűlni, majd leszedjük a húst a csontról és apró darabokra vágjuk. Utána lecsepegtetjük a vizet róla és hagyjuk egy kicsit száradni, nehogy eláztassa a tésztát a sütésnél.
A tojásokat a csülök levében keményre főzzük.

Ezután elkészítjük a tésztát:

A tésztához 1,5 dl langyos tejbe morzsolom az élesztőt. Letakarva, langyos helyen 15 perc alatt felfuttatom, a puha vajat habosra keverem, egyenként hozzáadom a 2 db tojást, kissé megsózom, és az átszitált liszthez keverem. Végül összegyúrom a felfuttatott élesztővel. Sima tésztává dolgozom, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten fél óráig kelni hagyom (mindezt kenyér készítőgépben is meg lehet tenni, ha valakinek van, vagy a tupperware gyors kelesztőben).
Majd a megkelt tésztát 4 db kis cipóvá formázom és ujjnyi vastagságúra nyújtom őket, a tészták közepére helyezem a főtt csülköt, és a feldarabolt főtt tojást széleit ráhajtom, kerek cipókat formálok belőle.
A tetejét felvert tojással megkenem. Közepesen meleg sütőben körülbelül 40 perc alatt megsütöm. Azon melegében a legfinomabb, de hidegen is kiváló.
Mellé tormát, mustárt, uborkát kínálunk és jó ízűen elfogyasztjuk.
Az ilyen hideg téli estéken különösen jól esik az embernek (tapasztalat)!

Jó étvágyat!

Borajánlat: a legjobb választás egy ilyen téli finomság mellé, mindenképpen a forralt bor lenne! A lényeg, hogy ne készítsük túlságosan édesre, nem baj, ha egy kicsit több reszelt citrom héjat teszünk bele!

Ma még jelentkezem a marokkói leves élménybeszámolója miatt!:-)

Addig is csók mindenkinek!

Petrezselyem

2010. január 23., szombat

Hírek a lakásétteremről és egy isteni recept

Szép estét!


Ahogy tegnap ígértem a mai estén megosztom veletek a tegnap esti vacsora eseményeit!
Először is a menü egyszerűen fantasztikus volt és az ételek mellé választott új borok is frenetikusak voltak, ami a hangulatot illeti az pedig, mint mindig, kítűnő volt. Szóval most sem okoztak csalódást az alkalmi séfjeink!


Azt szeretem ebben a nagyon jó ötletben, hogy családias a hangulat és minden egyes fogásnak meg van a maga története, minden fogás előtt van egy kedves kis anekdóta, amiken általában mindenki nagyokat nevet és legtöbbször kifigurázzuk Zolit (Ő az egyik szakács), aki persze nem sértődik ezen meg, persze így leírni nem is lehet ott kell lenni vagy csinálni egy lakáséttermet! Annyira hangulatos megoldás, tényleg csináljátok meg!:-) Na, de nem tépem a szám tovább!


Akkor most következzen a menü sor:




Előétel:
§        Avokádós Tagliatelle
bor: Nyakas Budai Birtokbor 2009 (száraz fehér újbor cuvée, Tök)
I. fogás:
§        Francia borsókrémleves
bor: Jásdi Friss 2009 (száraz fehér újbor cuvée, Csopak)
II. fogás:
§        Lazac roston balzsamecettel bódított radicchio, szalonna és fenyőmag társaságában
§        Köret: Anton burgonyasaláta
bor: Légli 333 2009 (száraz fehér újbor cuvée, Balatonboglár)
       Santa Digna Cabernet Sauvignon 2009 (száraz rozé újbor, Chile)
Desszert:
§        Erdei gyümölcsös túrótorta
bor: Vylyan Bogyólé 2009 (száraz vörös újbor cuvée, Kisharsány)
Italkínálat:
§        Sör, bor, ásványvíz, lime-limó, tea, kávé


Ahogy láthatjátok nagyon ínycsiklandozó falatokkal kényeztettek minket a szakácsok! Sikerült a főétel receptjét kiszednem belőlük, úgy hogy meg is osztom veletek hamarosan vagyis most!:-)


Lazac roston balzsamecettel bódított radicchio, szalonna és fenyőmag társaságában 
Köret: Anton burgonyasaláta




Hozzávalók (2 személyre):


halhoz:


2 szelet friss filézett lazac
10 dkg fenyőmag
balzsamecet
2-3 nagyobb levél radicchio saláta

bors
2 szelet bacon szalonna
2 gerezd fokhagyma
vaj


körethez:


0,5 kg krumpli
frissen tört tarkabors
metélőhagyma
0,5 l húsleves (marha vagy disznó)
2 ek dijoni mustár
2 ek almaecet
2 tk tárkonyecet
4 ek olívaolaj
só, bors
petrezselyemzöld


Elkészítés:


Először a köretet készítjük el, mivel a halat szinte a tálalás előtt kell kisütni, illetve ez a krumpli sali is természetesen hidegen finom.
A krumplit héjában megfőzzük, majd ha kész lehúzzuk a héját felkockázzuk rászórjuk a finomra vágott metélőhagymát és a petrezselymet. Az olívaolajban elkeverjük a dijoni mustárt és az eceteket, sózzuk borsozzuk és a húslevessel együtt a krumplira öntjük átforgatjuk párszor, míg krémesen besűrűsödik, végül legalább egy órát pihentetjük és a tálalásig hűtőbe tesszük.


Majd következik a lazac elkészítése!
A lazac szeleteket kis olívaolajjal megkenjük sózzuk borsozzuk és bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, végül meg locsoljuk egy kevés balzsamecettel.
Serpenyőben vajat forrósítunk és a halszeletek mindkét oldalát megsütjük körülbelül 5-5 percig.
Utána a megmaradt zsiradékon nagy lángon hirtelen megsütjük a salátát (ez egy olasz káposzta féle, ami állagát tekintve a kelkáposztához hasonlít és színében meg a vörös káposztához, egyébként meg enyhén keserű az íze, nagyon pikáns így tényleg elegendő belőle egy két levél), megöntözzük egy kevés balzsamecettel, ezután megsütjük a bacont végül pedig megpirítjuk a fenyőmagot.
Amikor elkészültünk a radicchio levelekre tesszük a halat, melléjük a szalonnát, majd megszórjuk a fenyőmaggal és szépen elrendezve mellé tesszük a krumplisalátánkat.


Majd a sok köszönömöt és különböző dicséreteket begyűjtve jóízűen elfogyasztjuk!


Jó étvágyat!


Puszil mindenkit:


Petrezselyem

2010. január 22., péntek

Vargányagomba krémleves

Sziasztok!

Most a kedvenc leveseim egyikét ismertetem meg veletek! Nagyon egyszerű, hiszen egy tejszínes krémlevesről van szó! Inkább a hozzávalókban rejlik a különlegessége.

Óhh képzeljétek ebben a pillanatban hozta meg a futár az általam már nagyon várt szakácskönyvet, ami nem egy szimpla recept gyűjtemény, hanem a gasztroómia csúcsa! Casa Moro -a spanyol és arab konyha ízei- Sam és Sam Clark második könyve! Ha valaki nem ismerné a szerzőpárost, pár szóban bemutatnám őket: ők a híres Moro étterem tulajdonosai, ami Londonban található (Ági, ha legközelebb mész nézd meg), mely a hírnevét a házias ízeknek köszönheti, hiszen Ők ketten szívügyüknek tekintik a friss, szezonális alapanyagokból készített háziasételeket. Nemcsak tulajdonostársak, de férj és feleség is két kisgyeremekük van, és közös utazásaik során gyűjtik be a receptjeiket!
Már ha csak ránézek a könyvben szereplő képekre és recept címekre összefut a nyál a számban és főzni akarok! De tényleg! Egyébként a könyv kötése pont olyan egyszerű, mint maguk a receptek! Nagyon oda vagyok most a boldogságtól!:-) Remélem ti is velem örültök, bár örülhettek is, mivel valószínűleg most hetekig ebből fogok főzni és persze minden receptet illetve tapasztalatomat megosztom veletek!

Szinte el is ment a kedvem a gomba krémlevestől, na jó csak vicceltem.

Mielőtt rátérek a receptre, még el kell újságolnom, hogy ma lesz a szomszédunknál a vacsi -tudjátok, már mondtam, hogy működik náluk egy lakásétterem- nagyon ígéretesen hangzik a menüsor és holnap főként az ott elfogyasztott isteni ételekről és borokról fogok áradozni, illetve ha sikerül a szakácsokból kihúznom, egy- két receptet is leírok majd. Na, de ez a jövő zenéje (már, mint a holnapé:-))!!!

Most jöjjön a recept, ami a holnapi menüm része lesz, szóval siessetek Eszterkéjék!:-) A többi fogás pedig meglepi!


Hozzávalók ( 4 személyre):

30 gramm szárított vargányagomba (ősszel tudunk beszerezni frisset is)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dl zöldség alaplé
3 dl tejszín (20%-os)
1 csomag petrezselyem
fehérbors
2-3 szem borókabogyó

olívaolaj

Elkészítés:

A szárított gombát körülbelül 1 órára langyos vízbe áztatjuk, majd átmossuk és lecsepegtetjük.

Olívaolajat forrósítunk és a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát megpároljuk rajta, majd hozzá tesszük a felszeletelt gombát, de tegyünk félre egy keveset, hogy maradjon díszítésnek a végére. Lefedve 5-10 percig pároljuk közepes lángon, majd fűszerezzük (sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a borókabogyót).   A borókabogyót tegyük egy fűszertartó tojásba, hogy ne turmixoljuk bele majd a levesbe, mert akkor nagyon intenzív lesz az íze.Mielőtt nekiesnénk a botmixerrel vegyük azért ki a tojást!:-)

Ezután felöntjük a zöldség alaplével és megforraljuk az egészet. Végül hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a félre tett gombákat kicsit megrottyantjuk, és rászorjuk a finomra vágott petrezselymet, majd tálaljuk!

Nagyon egyszerű és gyors, de szokásomhoz híven finom!:-)

Borajánlat: Egy kellemes alkohol-sav összhangú tokaji szárazat ajánlok hozzá, jelen esetben a Bott Pince  Csontos dűlőből származó 2007-es házasítását. Lehetséges, hogy csak nehezen találtok majd rá, mivel tudomásom szerint 1000 palackot dobtak piacra belőle, de azért nem lehetetlen küldetés!:-)

Jó étvágyat!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. január 20., szerda

Ribizlivel töltött fűszeres káposzta joghurtos öntettel

Szép délutánt mindenkinek!

A húsmentes hetemre tekintettel ma is egy isteni vega kaja receptjét ismerhetitek meg!
Ez az a kaja, amit tényleg csak ínyenceknek ajánlok, mert eléggé pikáns a ribizli miatt, de nagyon ízletes szóval aki egy kicsit is szereti a pikáns, fűszeres kaját az mindenképpen próbálja ki!
Amikor elkészítettem először, egy hadseregnek elegendő kis batyut csináltam és mindet megettük annyira ízlett és ami még nagyon jó benne az ételben, hogy nem nehéz étel szóval nem kell a gyomorrontástól tartani, illetve nagyon egészséges, főleg ilyenkor télen, mert ahogy azt nagyanyáink mondanák: sok káposztát kell ennünk ilyenkor!:-)
Akkor hajrá!

Hozzávalók:

6 db nagy fehér káposzta levél

töltelékhez:

1 fej vöröshagyma vagy 4 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg ribiszke
3 evőkanál szeletelt mandula
4 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál fahéj
2 ek sürített paradicsom
45 dkg főtt rizs
3 dl zöldség alaplé
friss petrezselyem

bors
vaj

joghurt öntethez:

2 doboz natúr joghurt
2 teáskanál római kömény
2 gerezd fokhagyma
3 levél friss menta

Elkészítés:

A káposzta leveleket forró vízben 10-20 másodpercig blansírozzuk- vagyis a megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük,   forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább- lecsepegtetjük és a kemény ereket kivágjuk.

Ezután elkészítjük a tölteléket: a vajat felhevítjük egy nagy edényben, a finomra vágott hagymát beledobjuk, a zúzott fokhagymát is és pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ribizlit és a mandulát, illetve a fűszereket-köményt, sót, borsot, petrezselymet, fahéjat- majd a főtt rizst (főzzük meg, mert tapasztalatból tudom, hogy a sütésnél nem puhul meg eléggé a rizs) és az egészet még 5 percig lefedve pároljuk.

Amikor ezzel elkészültünk betöltjük a káposzta leveleinket, mindegyiknek a szélére 3 evőkanál tölteléket teszünk, majd összetekerjük és a széleit pedig bedugjuk, hogy ne follyon ki. Magyarul kis batyukat készítünk.

Az elkészült töltött káposztát kivajazott tűzálló tálba tesszük és ráöntjük a zöldségalaplét. Lefedve 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük.

Amíg sülnek elkészítjük a joghurt öntetet: a joghurtot összekeverjük a fűszerekkel -só, bors, római kömény-, a zúzott fokhagymával, illetve a menta levéllel. A hideg vagy meleg batyukat pedig ezzel tálaljuk.
Majd nagyon jó ízűen elfogyasztjuk!

Jó étvágyat!

Tipp: hidegen még finomabb, mint melegen és ne sajnáljuk a fűszereket, mert ez csak úgy finom, ha tényleg nagyon fűszeres!:-)
Illetve, ha a káposzta levelei nehezen jönnek le (tapasztalat) akkor az egész fej káposztát tegyük forrásban levő vízbe 3-4 percre kicsit hűtsük és utána már könnyen leválnak!

Borajánlatom, pedig egy illatos, fűszeres, nagyon finom borfajta a Cserszegi fűszeres!

Most már tényleg búcsúzom, mert Szofi ébredezik!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. január 19., kedd

Gombás rizsfasírt balzsamecetes salátával

Szép napot!

A mai napon egy kicsit vegára veszem a figurát, mivel- nem tudom ti hogy vagytok vele- nekem egy kicsit elegem van a húsból így nem sokkal az ünnepek után.
A mai menü laktató és nagyon finom! Nem tartozik a dobjunk össze valamit öt perc alatt ételek közé, de megéri elkészíteni! Én személy szerint ezt fogom ma vacsira csinálni.
Ha elolvassátok és ki is próbáljátok a lenti receptet és húsimádók vagytok, azért rájöttök, hogy a vegetáriánusok is tudnak jó kaját készíteni. Na persze azért nem leszek vega, hiszen imádom a fini húsokat, de néha nem árt szünetet tartani! Nem gondoljátok???
Az én kis szerelmem elég sokáig folytatta a húsmentes életet így van egy- két tuti receptem és ez is közéjük tartozik. Persze főként saját fejlesztés, de akad amiket egy nagyon jó vega könyvben találtam  Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv a címe, állatira fantáziadús név! :-)
És akkor most jöjjön az elengedhetetlen recept:

Hozzávalók (4 személyre):

Gombás rizsfasírt:

15 dkg csiperkegomba
20 dkg rizs
8 dl zöldség alaplé
1 fej vöröshagyma
parmezán
vaj

bors
rozmaring
majoranna

Balzsamecetes saláta: 

1 db piros kaliforniai paprika
2 kisfej lilahagyma
1 csomag ruccola saláta
1 db reszelt sárgarépa
1 kisüveg fekete olivabogyó
2-3 db kisebb paradicsom
Chef bazsalikomos balzsam ecet

bors
rozmaring
oregánó
bazsalikom



Elkészítés:

Elkészítjük az alaplét amit melegen kell tartanunk.
Majd a finomra vágott vöröshagymát a felhevített vajon pároljuk 3-4 percig, hozzáadjuk a rizst és pirítjuk a hagymával körülbelül 3 percig (mindezt közepes lángon nehogy odaégjen), hozzáadjuk a fűszereket-sót, borsot, majorannát, és egy csipet rozmaringot-, majd belekeverjük a vékonyra szeletelt gombát és lefedve 3 percig puhára pároljuk.
Most jön a fárasztó része:  az alaplevet 2 decinként hozzáöntjük a rizshez és folyamatosan kevergetjük, a következő adag folyadékot pedig csak akkor adjuk hozzá, ha már elszívta az előzöt- tudjátok, mint a rizottónál- ez kb 20 perc, végül pedig reszelt parmezánt keverünk bele, így egy mászkos masszát kapunk.

A következő lépés, hogy a masszát egy tálba tesszük hűlni, majd egyenesen a frigóba körülbelül 1 órán át.

Végül egy mély serpenyőbe olívaolajat forrósítunk és a masszából kispogácsákat formálunk, majd kisütjük mindkét oldalát körülbelül 3-4 percig, míg aranybarna nem lesz. Majd lecsöpögtetjük és mellé salátát kínálunk, amit viszont tényleg könnyen és gyorsan összedobunk.

A paprikát, paradicsomot és a lilahagymát összedaraboljuk, hozzáadjuk az olivabogyót, a sárgarépát és a ruccolát, majd lepermetezzük az ecettel- ebből a típusból lehet fújó fejeset is kapni- rászorjuk a fűszereket és végül hűtőbe tesszük kb 30 percre, hogy az ízek összeérjenek. Meg lehet bolondítani egy kis fetasajttal! 
Végül pedig elfogyasztjuk a mennyei kis vacsit amiért annyit dolgoztunk!:-)

Tipp: ha van rá lehetőségünk használjunk friss fűszereket! De komolyan! Nincsen ahhoz fogható amikor a friss finom fűszerek a vajon párolódva kieresztik mennyei illatukat! Nyam-nyam!:-)

Borajánlatom ebben az esetben egy könnyű száraz fehérbor pl: juhfark!

Jó étvágyat!

Sok puszi:

Petrezselyem

2010. január 18., hétfő

Party szendvicsek epres pezsgőkoktéllal

Sziasztok!

A mai napon egy nagyon finom vendégváró receptet osztok meg veletek!Szombaton barátnőimmel névnapi bulit tartottunk és ahogy az már lenni szokott, mielőtt elindultunk volna az éjszakába a névnaposnál (Áginál) gyűltünk össze, aki isteni kis szendvicseket dobott össze, amik nagyon jól mentek a koktélokhoz, borokhoz. A koktélt Eszternek ( a nővéremnek ) köszönhettük aki a héten volt bulizni így egy isteni koktél recepttel járult hozzá az estéhez! Természetesen ezt is megosztom veletek, de előbb Ági isteni lazacos szendvicsének elkészítési módját írom le. Természetesen szendvicsről lévén szó nagyon egyszerű, de mégis hatásos!:-)

Lazacos szendvics tormával

Hozzávalók:

1 csomag félkész baguett
1 csomag füstölt lazacfilé
250 gramm natúr vajkrém
2 ek reszelt torma (friss vagy üveges)
1 kis fej saláta
szeletelt pannónia sajt
bazsalikom
petrezselyem
oregánó

bors

A félkész baguetteket (lehet sütni is, de így gyorsabb) 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük 8-10 perc körülbelül.
A natúr vajkrémbe elkeverjük a reszelt  tormát és a fűszereket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha készen vannak a baguettek és kihültek félbe vágjuk őket és megkenjük a krémmel majd ráhelyezzük a lazac szeleteket (ha védőgázas fóliásat veszünk 20-25 percig pihentetjük kibontva). Tetejére friss saláta leveleket és 1 szelet pannónia sajtot teszünk.
Majd az alább említett koktélt kortyolgatva elfogyasztjuk őket! Nyam-nyam isteni!:-)

Epres- mentás pezsgő koktél

Hozzávalók:

1 dl eperlé vagy epervelő 2 ek.
1 dl száraz fehér pezsgő
5 cl bacardi vagy más fehérrum
mentelevél

Lehetőségszerint mixerbe teszünk tört jeget és rátesszük a menta leveleket hozzáöntjük a bacardit az epervelőt (vagy a levet) és összerázzuk alaposan.
Kitöltjük poharakba és hozzáöntjük a pezsgőt. Az egészet összekeverjük és mentalevéllel díszitjük.

A szendvicsekhez nagyon illik!:-)

Mindenkinek jó bulit!

Puszi:

Petrezselyem

2010. január 14., csütörtök

Csirkemell édes savanyú mártással

Szép estét mindenkinek!

Már, ha lehet ilyet mondani egy ilyen borongós nap után!:-( Ilyen nyomasztó időben az ember nem is vágyik semmi másra, csakhogy beleüljön egy kád forró vízbe, majd egy finom bor tárasaságában egyen valami finomat! Nem? Én egész nap csak erre tudtam gondolni, főleg amikor a hideg és nyirkos időben ácsorogtam a vonatra várva (mivel ma babaúszáson voltunk és még a hajam is vizes volt, mert Szofi a lányom nem hagyta,hogy megszárítsam)!  Mindenki gondolhatja, hogy átfagytam! Nagyon rossz volt!:-(

Mivel nekem senki sem főz (ó én kis szegény) ezért csak magamra számíthattam! Így jutottam arra a döntésre, hogy összedobok magunknak valami gyors és nagyon egyszerű, ámbár finom ételt. És pádám elkészítettem a kínaiak egyik legfinibb mártását! Nyam-nyam! Még most is nagyon tele vagyok, de nem bánom! Most tartok a bornál és az is isteni! Na, de most már következzen a recept:

Hozzávalók (2 személyre):

40 dkg csirkemell
3 ek szójaszósz
1 ek méz
1 ek kukoricaliszt
2 ek balzsamecet
2 ek sűrített paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
félfej vöröshagyma
sárgarépa vékony csíkokra szeletelve
piros kaliforniaipaprika vékony csíkokra szeletelve
sárga kaliforniai paprika vékony csíkokra szeletelve
bambuszrügy
chilli (ízlés szerint, de nem kötelező)

Elkészítés:

1 dl vízben a mézet, a kukorica lisztet, a szójaszószt és a balzsamecetet összekeverjük egy kis tálba és félre tesszük. Olíva olajon a zúzott fokhagymát és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, majd rádobjuk a sárgarépát és a paprikákat. Lefedve pároljuk 5-6 percig csipetnyit sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a bambuszrügyet és felöntjük a már elkevert mártással, ha szükséges teszünk hozzá még egy kis vizet és legvégén a sűrített paradicsomot.
A csirkemelleket felkockázzuk és megpirítjuk egy kis olíva olajon  szintén csipetnyit sózzuk, borsozzuk és ha szeretjük a csípőset egy kis chillit darabolunk rá (lehet őrölt is ami éppen van otthon). Amint elkészült ráöntjük az elkészült mártást és rizzsel kínáljuk!
Mindenkinek jó étvágyat!

Tipp: ki, hogy szereti lehet még több mézet beletenni ez ízlés dolga, mint a chilli! Illetve fontos,hogy tényleg csipetnyi legyen a só, mert a szójaszósz is elég sós! (de persze ez is ízlés dolga)

És az elmaradhatatlan borajánlatom: valami könnyű kis rozé vagy száraz vörösbor illenék most ide!:-) Én jelenleg a Gere pincészet isteni nedűjét kortyolgatom Cabernet Savignon 2001-es évjárat! Nagyon jól megy a fenti ételhez, bár ez a borocska annyira finom, hogy bármi mellé menne! Mindenki azt igyon hozzá, amit szeret, de ha ajánlhatom akkor valami ehhez hasonlót vagy pont ilyet válasszunk!:-) 

És most búcsúzom!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. január 13., szerda

Libamáj terrine (haladóknak) lilahagyma lekvárral

Szép napot!

Ma egy isteni étek receptjét osztom meg veletek! Sokak szerint ez kimondottan karácsonyi hami, bár a franciák bármikor elkészítik és fogyasztják is, szóval a libamájnak nem kell csak karácsonyra korlátozódnia, főleg, hogy az egyik legfinomabb dolog a világon! Legalábbis szerintem. Én nagyon imádom és a hideg téli napokon az ember kívánja is ezt a kicsit zsíros ételt.
Persze a karácsonyi nagy eszem iszom után mindenki megfogadja, hogy januártól fogyizik és nem eszik ilyesmit, de egyszer egyszer elcsábulhatunk.
Én általában előételként készítem el, de megállja a helyét főételként is főleg, ha készítünk mellé egy kis pirítóst.
A lila hagyma lekvár a másik kedvenc előételem! Isteni és egyszerű a terrinel ellentétben ami macerás egy kicsit és hosszadalmas elkészíteni konkrétan 4 nap, de ha az ember egyszer már evett akkor biztos, hogy szívesen rászánja magát arra, hogy elkészítse. Persze most senki ne ijedjen meg és ne fusson el egy étterembe, hogy inkább eszem ott, mert a 4 nap nem 4 nap folyamatos munkát jelent csak sokat kell pihentetni. Szóval erre a kajára tényleg rá kell készülni, de úgy gondolom senki nem tart otthon libamájat amit akármikor el tud készíteni, szóval ha elhatározzuk magunkat akkor ne adjuk fel a máj tisztításánál.
Na, de nem riogatok senkit tovább.
Én imádom és nem csak tokai aszúval készítem, hanem egy kis calvadost is teszek bele, hogy még pikánsabb legyen! Gondolom most már mindenkinek felkeltettem az érdeklődését!

Következzék a hogyan készítsünk terrinet!

Hozzávalók (4 személyre):

terrinehez:

80 dkg friss hízott libamáj
1 dl tokai aszú
1 dl calvados
fehérbors

lilahagyma lekvárhoz:

50 dkg lilahagyma
2 ek méz
2 dl száraz vörösbor
3 ek balzsamecet
2 ek barnacukor
bors

Elkészítés:

A friss libamájat első éjszakára beáztatjuk tejbe amibe zúzott fokhagymát is teszünk. Másnap kivesszük a hűtőből és várunk míg szoba-hőmérsékletű nem lesz.
Majd ketté választjuk a májat óvatosan és hosszába eltörjük. Ezután megtisztítjuk a hártyáktól és az erektől amennyire tudjuk (ez a legnehezebb és legrosszabb rész), mindkét darabból eltávolítjuk a főeret ami vastag és jól látható. Ezután az alig látható inakat is kiszedegetjük. Ha ezzel készen vagyunk jöhet a máj darabok sózása borsozása. Beletesszük őket egy edénybe és meglocsoljuk a tokai aszúval és a calvadossal. Ezután legalább 12 órára hűtőbe tesszük a májat amit előzőleg lefedtünk alufóliával.
Másnap ismét kivesszük és várunk, míg felmelegszik ez kb. 30 perc, majd formába helyezzük. Vagy speciális terrine edényt használunk vagy jénait, de pont akkorát amibe belefér a májunk, mert ha nagy a tál a pástétom nagyon vékony lesz (tapasztalat). Nagyon szorosan egymás mellé rakjuk a májdarabokat. A sütőt előmelegítjük 120 fokra, vizet forralunk és egy tepsibe öntjük, amibe beleállítjuk a tálat kb 2/3-ig legyen a vízbe és betesszük a sütőbe 30-35 percig sütjük. Majd, ha kész lehűtjük és hűtőbe helyezzük itt még 1 napot áll és aztán szépen szeletelhető lesz!

Ja és isteni! Fu! Még leírni is nehézkes, de azért remélem érthető volt!
Persze nem kell meg ijedni ezt hangsúlyozom.

Na és most jöjjön a 20 perces lila hagyma lekvár: a hagymákat vékony karikákra vágom. Kevés olívaolajat hevítek amibe karamellizálom a mézet és a barna cukrot, majd rádobom a hagyma karikákat és lefedve párolom 5-6 percig. Ezután hozzáöntjük a bort és a balzsamecetet, majd hagyjuk, hogy az ecet szúrós szaga elillanjon ezután lassú tűzön fonnyasztjuk a hagymát lefedve, hogy jól megpuhuljon ez körülbelül 15 perc. Ha a bor elpárolog lehet pótolni. A legvégén sózzuk és borsozzuk.

Majd a két dolgot egy tányérra helyezzük és tálaljuk!

Tipp:

Testes száraz vörösbor dukál e mennyei étekhez. Az én kedvencem a Bock Ermitage 2007-es évjárat! Az ára nagyon húzós, de igazából egy ilyen ételhez ennél nem igazán lehet rosszabb bort adni!:-)

Nincs más hátra,mint a könnyes búcsú:

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. január 12., kedd

Spenótos tészta tejszínes csirkemellel

Szép napot mindenkinek!

Ma ismét egy olaszos étel receptjét osztom meg veletek! Ez a családom egyik kedvenc étele! Először anyukám készítette el nővérem receptje alapján, majd én folytattam és szépen lassan a saját ízlésem szerint formálgattam a receptet közben megismerkedtem egy olasz hölggyel, akit szerintem már említettem (Nathaliát), és ő is adott pár tippet! Aztán elkészült a majd lent leírt recept!
Amikor jönnek hozzám a család tagjaim mindig elkészítem, bár a nővérem barátja Zoli ezt most már nehezményezi ugyanis Ő is olvassa a blogot és mondta, hogy megkóstolná valamelyik másik ételemet is, bár azért néha mást is csinálok!:-) Ezúton üzenem Zolcsi,hogy hamarosan jöttök és megleplek valami újdonsággal benneteket!
Na,de most már elég a szócséplésből!

Hozzávalók (4 személyre):

a tésztához:

0,5 kg spenótlevél
0,5 kg spagetti tészta
2 dl tejszín
4-5 gerezd fokhagyma
250 gramm ricotta
25 dkg parmezán
oregáno
bazsalikom
rozmaring
fehérbors

a húshoz:

3 dl tejszín
1,5 kg csirkemellfilé
bors
rozmaring
3 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma

Elkészítés:

A fokhagymát kevés olivaolajon megpároljuk, majd a megmosott és lecsöpögtetett spenót leveleket megfonnyasztjuk rajta, hozzáadjuk a fűszereket és lefedve pároljuk 10-15 percig. Ezután hozzáöntjük a tejszínt és megforraljuk az egészet a végén pedig belerakjuk a ricottát és belereszeljük a parmezán felét.
Ezt összekeverjük a tésztával és a tetejére tesszük a sajt másik felét, majd tűzálló tálban betesszük a sütőbe és addig sütjük,míg a sajt rápirul a tetejére.

Közben elkészítjük a husinkat. A csirkemellet kiskockákra vágjuk, a zúzott fokhagymát és a felkockázott vöröshagymát megpároljuk olivaolajon, majd hozzáadjuk a pipit. 10-15 percig közepes lángon pároljuk a csirkét, majd hozzáadjuk a fűszereket és hagyjuk, hogy az illatok elillanjanak, isteni lesz!:-) Ezután felöntjük a tejszínnel és egy kevés vizet is adhatunk hozzá (kb. 2-3 ek). Az egészet főzzük még kb. 15 percig, hogy a husi megpuhuljon kellőképpen.

Majd tálaljuk!

Tipp: bármilyen sajttal fini,de a parmezán megy hozzá a legjobban!

Illetve ehhez mindenképpen egy extra száraz nagyon finom bort ajánlok: Hilltop: Irsai Olivér 2008-as évjárat! Mennyei ez a bor nagyon gyümölcsös és friss ízű, ugyanakkor igen fűszeres! Leírhatatlan és elérhető áron kapható! Ajánlom mindenféle tésztához, tejszínes kajákhoz és természetesen halakhoz is!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. január 11., hétfő

Máktorta vaníliás mascarpone-val

Szép napot!

Ma ismét egy incsi-fincsi desszert lesz a terítéken! A most következő recept volt az első igazi siker élményem sütik terén,mert ezelőtt nem igazán készítettem sütiket,ugyanis mindig elrontottam! Vagy rossz volt a hozzávalók aránya vagy ronda lett és finom (ez volt a jobbik eset) vagy nagyon szép,de ehetetlen! Szóval a létező összes módon elrontottam a süteményeket!
Ezt a receptet az unokatesómnak köszönhetem,aki szintén nagyon finomakat főz és mindig isteni recepteket talál,hát ez a máktorta pedig az egyik legjobb felfedezése volt.
Ha valaki jön hozzánk vendégségbe és el akarom kápráztatni a főző tudományommal biztosan ezt készítem el. Ami a másik nagy előnye,hogy elronthatatlan!:-) Nagyon egyszerű elkészíteni és nem kellenek hozzá extra hozzávalók sem!


Íme a recept:

Hozzávalók (12 szelethez):

30 dkg darált mák
10 dkg barna cukor
2 ek liszt
3 dl tejszín
2 db tojás

krémhez:

50 dkg mascarpone
1 vaníliarúd vagy aroma
4 ek méz

Elkészítés:

Az egész tojásokat felverjük,majd hozzáöntjük a tejszínt,majd külön összekeverjük a mákot a cukorral és a liszttel végül pedig a mákhoz keverjük a tejszínes tojást (meg lehet spékelni egykis rumba áztatott mazsolával). Az egész masszát 22 cm átmérőjű kivajazott sütő formába tesszük és 160 fokon 25-30 percig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét összekeverjük a vanilíával és a mézzel (lehet rumot is beletenni úgy még finibb) és betesszük a hűtőbe,míg sül a torta.
Ha elkészült a torta hagyjuk kihűlni majd a tetejére kenjük a mascarponét. Díszithetjük meggyel vagy ribizlivel!
Készen is vagyunk! Következhet a nyam-nyam ! Ha valaki szereti a mákot akkor ezt egyenesen imádni fogja! Mindenkinek ajánlom aki sikert akar a konyhában elérni kevés munkával!:-)

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:
Petrezselyem

2010. január 10., vasárnap

Trüffel torta liszt nélkül


Szép estét!

A tegnapi recept elmaradt ugyanis vendégeket vártunk így egész nap készülődtem és legkedvesebb (vagyis egyetlen) hobbimnak hódolhattam: a FŐZÉSNEK! Juhé!:-)
Mondhatom isteni kis vacsit rittyentettem,de az est csúcspontja a desszert volt aminek elkészítését ma meg is osztom veletek!
Az előételt életem párjának köszönhetem,ugyanis ismét bevásárló körútra indult a drága és felfedezett egy újdonságot: füstölt főtt fürjtojás! Igazi gourmet! Az általam kitalált receptek 90 %-át neki köszönhetem, mivel mindig isteni, friss és különleges alapanyagokkal állít haza! Ezúton is köszönöm édes!

Ne de térjünk vissza a tegnapi menüre: nagyon jó kis sörkorcsolya a fent említett előétel! Semmit nem kell vele csinálni olajban van és isteni én fogpiszkálóra szúrtam őket a tetejükre pedig olajbogyót tettem és nagyon ízlett mindenkinek.
A következő fogás pedig a már héten is említett kukoricakrém leves volt amit most megspékeltem egy kis (1 ek) mustárral így még finomabb lett, majd ezt követte a fekete tőkehalfilé amit már szintén leírtam és utána következett a torta. Mivel nem volt tőkehal, így cápa harcsát vett a kis drágám,ami nagyon finom és teljesen szálkamentes! Egy szónak is száz a vége mindenki szerint isteni volt a vacsim! Én is elégedett voltam vele!


A recept:

Hozzávalók:

300 g étcsokoládé
15 dkg barna cukor
10 dkg vaj
4 db tojás
3 ek rum vagy aroma
2 dl tejszín
1 narancs reszelt héja
fekete szeder, ribizli

Bevonáshoz:

100 g fehér csokoládé
100 g étcsokoládé
5 dkg barna cukor
1 ek rum

Elkészítés:

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk a vajat hozzákeverjük, közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.
4 tojást szétválasztjuk,a fehérjéből kemény habot verünk 10 dkg cukor fokozatos hozzáadásával. A 4 tojás sárgáját 5 dkg cukorral és a rummal összekeverjük. A csokoládét összekeverjük a tojás sárgájával,majd belereszeljük a narancshéjat,beletesszük a tejszínt  és óvatosan hozzákeverjük a habot,úgy hogy ne törjön össze,majd hozzáadjuk a gyümölcsöket nem kell túl sokat használni és lehet meggyet is beletenni a lényeg, hogy fanyar legyen a gyümi, mert az étcsokihoz az passzol leginkább.
 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal és beletesszük a tésztát amit 35 percig sütünk 160 fokos sütőben.
Amíg sül elkészítjük a tortabevonót. Felolvasztjuk gőz felett a csokit, hozzákeverjük az 5 dkg cukrot és a rumot,majd hidegre tesszük és hagyjuk megdermedni. 
Amikor a torta elkészült hagyjuk kihűlni és bevonjuk az elkészített bevonóval a tetejére szeletelt mandulát szórunk és ribizlivel díszítjük. Ha ezek nem lennének otthon színes torta cukor és egész mandula is megteszi, de igazából ez mindenki fantáziájára van bízva.
Majd jön a legjobb rész: megesszük.
Nagyon finom és talán másnap még istenibb, már ha kibírjuk,hogy nem esszük meg! :-)Ez aztán igazán csupa csoki és nyam-nyam!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. január 8., péntek

Mexikói Kukoricakrémleves


Szép délutánt kedves mindenki!

Ma az egyik kedvenc leves receptemet írom le nektek, ugyanis ma volt szerencsém egy számomra új étteremben ebédelni a barátnőmmel és isteni quesadillas-t ettem,na és erről eszembe jutott a fenti recept.
Valószínűleg,ha végre elárulom a nevét sok budapesti ember fogja azt mondani: Petrezselyem te még nem ettél ott????! Hát képzeljétek el nem! Pedig számtalanszor mentem el mellette és azt gondoltam,hogy egy jobb pub vagy kávézó s miután ezt konstatáltam tovább is sétáltam,de ma végre eljött a nagy nap és barátnőm (Ági) javaslatára (aki egyébként rendszeresen jár ide) beugrottunk egy gyors ebcsire és azt kell mondjam a mai nap legjobb döntése volt.
A kiszolgálás elsőosztályú ahogy a kaja is és a berendezés is, 10 pontos egy 11 pontos skálán :-)!
És akkor most következzen az étterem neve: Clock! A Déli pályaudvartól nem messze a Nagyenyed utca eleje! Aki arra jár térjen be mindenképpen!
Na,de mostmár elég a szócséplésből jöjjön a recipe:

Hozzávalók (4 személyre):

400 gramm kukorica (konzerv:-( vagy fagyasztott, inkább utóbbi)
1 literzöldség alaplé (lásd befőttek és házi készítmények)
2 dl tejszín
2 kk worchestershire szósz
2 kk kurkuma
1 kk curry
1 kk cayanne bors
1 ek mustár
gyömbér
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
fehérbors

Elkészítés:

Kevés olívaolajon 5 percig megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát majd ráöntjük a lecsöpögtetett kukoricát és 10 percig pároljuk,majd hozzáöntjük a fehérbort, a fűszereket, a worchestershire szószt és felforraljuk.
Ezek után ráöntjük a húslevest és még egyszer felforraljuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk az egészet hozzáadjuk, a legvégén beleöntjük a tejszínt, a mustárt, és még 5 percig főzzük.
Tálaláskor reszelt parmezánt szórunk a tetejére és natúr tortillat kínálunk mellé.

Nagyon fini és persze gyors!

Borajánlatom: száraz fehérbor a jobb fajtából!:-)

Jó étvágyat mindenkinek és jó főzőcskézést!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. január 7., csütörtök

Csodás reggeli


Szép napot minden kedves olvasómnak!

A mai napon egy végtelenül egyszerű,de nagyon fini receptet osztok meg veletek,ami a csodás Julia Childnak köszönhető!
Francia omlettet készítünk,ami a szerelmem kedvenc reggelije! Titka az incsi-fincsi vaj ami az élet egyik legnagyobb ajándéka!:-) De tényleg! Köszönjük kis tehenek! Minden konyha elengedhetetlen tartozéka,nélküle nem étel az étel, persze a jó minőségű olívaolaj mellett. Szóval vagy vaj vagy olíva! Mindkettő kell,hogy legyen nálad,ha főzöcskézel! Én úgy gondolom,hogyha megfelelő alapanyagokat használunk nem igazán lehet elrontani az ételt,főleg ha ezek mellé társul egy jó recept. Na de következzen a reggelik csimborasszója!

Hozzávalók (1 személynek):

2 db friss tojás
2 ek tej
25 gramm vaj
só,bors
petrezselyem
metélőhagyma

Elkészítés:

Azért egy személyre redukálódtak a hozzávalók,mert egyszerre csak egy adagot lehet és érdemes készíteni.

A tojásokat habosra verjük,hozzáadjuk a tejet sózzuk,borsozzuk,beletesszük a finomra vágott metélőhagymát. A serpenyőt jól felforrósítjuk és megolvasztjuk benne a vajat,ha már serceg ráöntjük a tojást (mindezt nagy lángon tesszük) és elkezdjük oda-vissza húzogatni a serpenyőt a tűzön. Amikor kezd felhólyagosodni a tojás megprópáljuk összehajtani,de az is jó,ha félig megfordítjuk. Ennyi,finito!:-) Kész is! Ez kb 10 perc mindennel együtt. Tálaláskor friss finomra vágott petrezselymet szórunk rá és egy kis reszelt parmezánt. Én szoktam hozzzá pirítani felkarikázott baguettet amit egy kis vajjal a tetején teszek be a sütőbe és épphogy megpirítom! Így tökéletes!
Illetve mellé egy kis zöd tea vagy habos capuccino és kész az isteni, gyors reggelink.
A titka a  finom vaj és minél többet olvasztunk fel annál istenibb lesz!
Sok sikert hozzá! Ja és jó étvágyat!

Ui: lehet bele tenni vargánya gombát apróra vágva vagy csiperkét! de a lényeg,hogy mindent apróra kell vágni. Ja és a lényeg,hogy üresen,(only tojás) is tökéletes!

Puszi:

Petrezselyem

2010. január 6., szerda

Fekete tőkehalfilé spenótos krumplipürével,hollandi mártással


Szép napot mindenkinek!

Tudom,hogy azt ígértem hagyom a halakat meg az összes tengeri lényt egy időre,de sajnos vissza kell térnem hozzájuk,mivel az Én életem párja tegnap a bevásárlásnál (mert nekem ilyen rendes pasim van) két szép szelet fekete tőkehalfilével tért haza! Azt már csak nem tehetem,hogy lefagyasztom (vétek a friss hal ellen)!
Így hát elkészítettem!
Mondanom se kel,hogy isteni lett!!!!!:-)
Íme a recept ami tegnap este pattant ki a kisfejemből:

Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet fekete tőkehalfilé
1 db citrom leve
mustármag
fehérbors

1 gerezd zúzott fokhagyma
rozmaring

Körethez:

2 gerezd zúzott fokhagyma
0,5 kg krumpli
10 dkg spenót levél
2 dl tejszín
vaj

Mártáshoz:

12,5 dkg vaj
2 tojássárgája
2 evőkanál víz
só,bors


Elkészítés:

A halakat leöblítjük,majd alaposan lecsöpögtetjük,papírtörlőn megszárítjuk. Mozsárban összetörünk egy kevés mustármagot és bedörzsöljük vele a halszeletek mindkét oldalát,majd a zúzott fokhagymával ugyanezt tesszük. Sózzuk,borsozzuk,rászorjuk az őrölt rozmaringot és meglocsoljuk alaposan a citromlevével. Körülbelül 10-15 percig hagyjuk állni hűtöben a kicsikéket.

Addig megfőzzük a krumplit sós vízben,majd ha kész félretesszük és elkészítjük a spenótot. Serpenyőben egy kevés vajat forrósítunk és rádobjuk a megmosott spenót leveleket,zúzott fokhagymát teszünk még rá,enyhén sózzuk,borsozzuk így fonnyasszuk kb 5-6 percig,ha kész rádobjuk a krumplira beleöntjük a tejszínt és krumplinyomóval áttörjük az egészet. Ezzel a köretet ki is végeztük.

Most jöjjön a hal: Serpenyőben kevés vajat olvasztunk és,ha már serceg rátesszük a halacskákat közepes lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük,de nehogy odaégessük! Körülbelül 10 maximum 15 perc alatt készen van.

Most következzen a mártás! Én egy egyszerű receptet szoktam használni,ami gyors! Van ennél sokkal bonyolultabb és körülményesebb is,de azt csak akkor készítem el,ha kedvem és időm is van. Most lássuk az egyszerű változatot.
A vajat felolvasztjuk, a habját leszedjük.
A tojássárgákat összekeverjük a vízzel (lehet fehérborral is úgyis nagyon fini), vízfürdőbe állítjuk, és habosra verjük (kézi habverőt használjunk!). Cseppenként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vajat.Sóval borssal ízesítjük.
A folyadék mennyiségét mindig a tojássárgájához igazítjuk. Pl: 3 tojássárga 3 kanál folyadék és így tovább attól függ mennyit akarunk készíteni és ezzel arányosan növeljük a vaj mennyiségét is. Ügyeljünk rá,hogy nagyon jó minőségű legyen a vaj,hiszen minden ezen múlik.

Ezután következik a dolog legélvezetesebb része a tálalás és a bor kiválasztása: száraz fehérbort igyunk hozzá a juhfark illik ide leginkább,de ízlés dolga,szóval ki mit szeret.

Most búcsúzom ugyanis ébredezik Szofi és ahogy hallom nagyon éhes!

Puszi mindenkinek:
Petrezselyem

2010. január 5., kedd

Hírek

Kedves olvasóim!


Gondoltam megosztok veletek egy jó hírt! Ma kaptam egy örömteli hírt emailben,méghozzá,hogy ismét mehetünk vacsizni a szomszédba ahol lakásétterem működik. 

Ha valaki nem ismerné ezt a fogalmat leírom mi is ez: Ismerősök és kevésbé ismerősök egy asztal köré ülve mindenféle finomságokat esznek/isznak és beszélgetnek, áldozva a gasztronómia örömeinek. Ahogyan ez már a világon elszórtan számos helyen működik, sikerét a titkos és állandóan megújuló társaságnak, a meglepetéseknek, az exkluzív és egyben otthonos légkörnek tulajdonítják. A vendégkör mindig változik,bár vannak állandó tagok (mi):-) és a társaság titkos! Soha nem tudjuk kik a meghívottak csak a szervezők tudják. Ezenkívül ajánlás alapján történik az új tagok felvétele. Mi mindig 10-15-en vagyunk és az első 15 jelentkező vesz részt a vacsin értelemszerűen. Egy szó,mint száz nagyon jó buli! 

Mindenkinek ajánlom aki szeret főzni vagy enni.
Persze fel lehet túrbózni a dolgot meghívott vendég szakácsokkal esetleg egy someliere-vel vagy ilyesmi.

Nekem nagyon bejön főleg,hogy csak a szembe szomszédhoz kell átsétálni,mivel van egy egyéves lányunk Szofi és így nem kell babysittert keresni elég,ha átvisszük a baby őrt. 
Természetesen a kaja mindig isteni és nagyon különleges menüsort állítanak össze az alkalmi hobby szakácsaink.

Ízelítőül a múltkori menüsor:

Előétel:
§        Insalata Caprese (olasz)
bor: Nyakas Budai Chardonnay 2008 (száraz fehér, Budajenő)
I. fogás:
§        Pakodi ínyenc pulykaleves gazdagon (magyar, Zala-megye)
bor: Nyakas Budai Chardonnay 2008 (száraz fehér, Budajenő)
II. fogás:
§        Važeci pecsenye (szlovák)
§        Köret: knédli, tepsis burgonya, sült savanyú káposzta, erdei gombamártás
bor: Gere Portugieser 2008 (száraz vörös, Villány)
Desszert:
§        Tiramisu a la Giovanita (olasz)
bor: Chiarli Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Centenario 2006 (félédes vörös, Emilia Romagna)


Na mindenkinek beindultak az izlelőbimbói?! Gondolom igen!

Csak ennyit akartam megosztani veletek! Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket! Ha valakinek tetszik csináljon otthon egy lakáséttermet.:-)

További szép napot és jó főzést,evést ivást stb......

puszi mindenkinek:

Petrezselyem