2011. november 8., kedd

Szülinapi szarvas pörkölt


Vasárnap tartottuk Polli egy éves születésnapját, ahol csak a szűk család volt jelen, így negyvenhárman voltunk!:-) 





Gondolhatjátok, micsoda feladat ennyi embert megetetni, megitatni, így mivel már volt rutinom, egy jó nagy adag szarvas pörköltet főztem bográcsban, nevezetesen 12 kiló húsból, mellé jó fajta paraszt kenyér, áfonya lekvár és barack befőtt dukált! Hatalmas volt a siker, és nem volt sok macera sem, kivéve, hogy fel kellett darabolnom a húst és előző nap éjfélig főztem, bár hozzá teszem, hogy elég későn este kezdtem el olyan kilenc tájban, mert a lurkókat ágyba kellett dugnom, hogy a másnap jó kedvűek legyenek a bulin!
Az ital kínálat se volt semmi, papa pálinkája, ágyas dió, na meg barack 2006-os, isteni, a Váli Pincészetnél vásárolt cseresznye pálinka, na és sör,bor, bodza szörp szódával, egy szónak is száz a vége jó volt, egyszerű volt, és tökéletes!

Persze a dédik és mamák is kiettek magukért, anyósom elmaradhatatlan cékla salátája, sült oldalasa és anyukám mennyei csupa csokis sütije is a menü része volt, na meg az én kedvencem, a mama ludas kásája, töltött liba nyakkal, liba májjal, mennyei volt! Ezúton is köszi, majd papi átadja, mivel nagy rajongóm és állandó olvasóm.

A torta most is a Daubnerből jött, így az kifogástalan volt, csak ferenc nézte el a méretet!:-)



De azért, hogy magamat is fényezzem a szarvas pöri egyszerűen nagyszerű volt, a fűszerezés tökéletes, mindenki két pofára falta és nem is maradt, pedig amikor eltávozott az utolsó vendég is gondoltam eszek még, de már nem volt mit!:-( persze ez csak jót jelenthet! Nem?

Polli nagyszerűen érezte magát, vigyorgott mint a vad alma, folyamatosan evett totyogott, gagyogott mindenkinek, olyan cuki volt, persze Szofi is édesen viselkedett, de róla mindig annyit írok!




Most pedig jöjjön a recept!





Hozzávalók (sok-sok embernek:-)):

12 kg szarvas hús (főleg comb és lábszár)
7 fej vöröshagyma felkockázva
6 db paradicsom felkockázva
4 db fehér paprika felkockázva
4 dl jó fajta száraz vörösbor
3 ek őrölt piros paprika
1 ek boróka bogyó
1 ek mustármag
1 ek kakukkfű
1 tk letyán
1 ek borsikafű
5-6 babérlevél
frissen őrölt fekete bors
durva szemű tengeri só

Elkészítés:

A  bográcsban étolajat vagy zsírt hevítek, megdinsztelem rajta a hagymát, majd hozzáadom a paradicsomot, paprikát, majd alaposan összefonnyasztom, rászórom a piros paprikát, beleteszem a húst, jól összekeverem és felöntöm 2 dl vízzel, egyet forralok rajta, majd a mozsárba összetört mustármagot, boróka bogyót, babér levelet, lestyánt, borsikafüvet, kakukkfüvet beleteszem, sózom borsozom,, majd a bort körülbelül 2 óra múlva öntöm rá, nehogy megkeményítse a húst, és lassú tűzön 4-5 óra alatt készre főzöm.
Nem öntök alá sok vizet, mert Én szeretem, ha a saját levében fő a hús, úgy lesz igazi jó szaftja, természetesen a főzési idő múlik a hús frissességén, és korán, az enyém fiatal  tehén volt így viszonylag gyorsan megfőtt és mennyei puha, omlós lett a húsa!

A legfinomabb, ha mellé barack befőttet és áfonya lekvárt kínálunk, még pikánsabb lesz!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső