2011. január 8., szombat

Házilag készült zsemle teljeskiőrlésű lisztből

Tegnap este nem volt itthon kenyér és ilyenkor már nincsen semmi a helyi kereskedőknél így zsemle sütésre adtam a fejem!:-)
Mivel karácsonyra kaptam egy fantasztikus hőlégkeveréses főző és sütő edényt gondoltam kipróbálom abban milyen is, mivel azt írják 20 perc alatt elkészül benne a cipó! 
így sültek

Így is volt, hamar megsült és isteni volt! Sokkal jobban sikerült, mint bármilyen más kelt tésztám, tényleg zsömlének néztek ki és a tésztát is könnyedén elkészítettem, mert az Én drágalátos nővérkém vett nekem egy dagasztó gépet és így nem kellett kézzel kínlódnom! 
ugye milyen szépek:-)

Ezen felbuzdulva jövőhéten készíteni fogok házi tésztát Giorgio Locatelli nyomán, és végre használhatom a tészta készítő gépemet is! Na persze csak akkor, ha lesz rá időm a lányok, a takarítás és a tanulás mellett, ugyanis még van két vizsgám!:-( remélem be tudom majd passzírozni ezek közé! Ja és el ne felejtsem a francia főző tanfolyamot, a Chefparade-nál már úgy várom, szerdán már Julia Child szellemét idézem meg a konyhában, reményeim szerint isteni ételeket fogunk készíteni elöljáróban azért leírom, mi is lesz az első esti menü sor:  
Első este: bevezetés, eszközhasználat, francia levesekBetekintés: a francia konyha története, nagyobb régiók – sajátosságok
  • Krémlevesek 
  • Hallevesek 
  • Consommé
  • Alaplevek
Na, de ennyit erről, most jöjjenek a zsömik plusz a feltét, ami isteni volt:
Hozzávalók (7 db-hoz):

3 csésze (1,5 dl-es) teljeskiőrlésű liszt
2 és fél csésze liszt
1 csapot ek száraz élesztő
3 csapott ek cukor (lehetőleg nádcukor)
2 és fél csésze 50 fokos víz
1 tk só
1 dl olívaolaj
1 ek fenyőmag

A feltéthez:

1 db kisebb cukkini
3 darab paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 ek reszelt parmezán
bors

Elkészítés:

Egy nagy tálba összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót. Az élesztőt óvatosan elkeverem a vízbe egy kis tálba, majd óvatosan a száraz összetevőkhöz adom, hozzáöntöm az olajat is és a dagasztó géppel dagasztom, míg össze nem áll. (ha kézzel dolgozunk, akkor lisztezett deszkán dagasztjuk) Majd olajozott tálba teszem és kelesztem letakarva egy órát langyos helyen.
Amikor ez az idő letelik gömb alakúvá formázom enyhén lisztezett felületen, majd 7 db kis cipó formát készítek belőle, megszórom a tetejüket fenyőmaggal és még fél órát hagyom kelni.
kelnek a kis drágák
Amikor ezzel is megvagyok 180 fokos sütőbe 20 perc alatt készre sütjük. Ha van hőlégkeveréses program a sütőn, mindenképpen azt használjuk, sőt ha van edényünk kifejezetten erre a célra akkor pedig azt!
Amíg a zsemlék sülnek elkészítem a rávalót:-): a cukkinit, a paradicsomot apró kockákra vágom és a fokhagymát is, majd serpenyőben olívaolajat forrósítok és beleszórom a zöldségeket és rádobálom a durvára vágott bazsalikom leveleket, sózom, borsozom. 
csodás zöldségek

Körülbelül 10 perc alatt megsütöm őket.
Amikor megsült a pékárú félbevágom, megkenem vékonyan vajjal, ráteszem a cukkinis, paradicsomos csodát és bedobom a sütőbe, grill fokozaton 200 fokon megsütöm 5 perc alatt és amikor kész, gyorsan megszórom reszelt parmezánnal.
készen vagyunk

Végül isteni gyöngyöző fehérbor társaságában elfogyasztom.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső