2011. január 3., hétfő

Borsos steak fóliába sült krumplival


Először is BÚÉK minden kedves olvasómnak! Nekünk nagyon jól sikerült szilveszteri bulink volt Balatonfenyvesen, ahol barátainkkal búcsúztattuk az Óévet , jókat ettünk, ittunk, volt malacsült, virsli, lencse és rengeteg gyerkőc, vagyis Szofi nagyon jól érezte magát, na meg persze mi felnőttek is! Polli szinte végig szundizta a bulit, de mivel sokat mosolygott arra kell következtetnünk, hogy Ő is jól érezte magát!
Na, de ennyit a szilveszteri mulatságról! Jöjjön az első újévi receptem, ami egy fenséges steak recept egyenesen a Larousse Lexikonból! Isteni, egyszerű és gyors! A krumplit pedig az egyik karácsonyi ajándékomban készítettem el, ami egy hőlégkeveréses sütő és nagyon jól szuperál! Már bárányt is készítettem roston és az is mennyei lett, a burgonya meg olyan volt, mintha szabad tűzön készült volna! Nyam-nyam....
A steak-et nem mertem benne elkészíteni, inkább a jól bevált serpenyős megoldást választottam, de lehet, hogy legközelebb kipróbálom, illetve most kivételesen vajon sütöttem, amitől még finomabb volt, mint az olívaolajos sütéskor, ráadásul még omlósabbnak tűnt a bélszín!
Nem is húzom tovább az időt:


Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet marha bél- vagy hátszín (25 dkg-os)
3 ek fekete bors (egész), mozsárban durvára törve
3 gerezd fokhagyma zúzva
durva szemű só
150 gramm vaj
1 dl száraz fehérbor
5 cl konyak
10 szem saláta burgonya
4 tk szárított fokhagyma

Elkészítés:

A steak szeleteket szárazra töröljük, hogy szebben barnuljanak, majd bedörzsöljük a durvára tört borssal, fokhagymával és hagyjuk, míg szoba  hőmérsékletű lesz.
Addig a krumplikat megmossuk és héjukat bedörzsöljük a szárított fokhagymával, sóval, vajjal, majd alufóliába tekerjük és hőlégkeveréses sütőben 180 fokon készre sütjük, körülbelül 25-30 perc alatt. Amikor villával megszurkáljuk és könnyedén átmegy rajta akkor elkészült.
Serpenyőben a maradék vajat felforrósítjuk és megsütjük a steak szeleteket, az idő attól függ hogy szeretjük, mi medium, vagyis közepesen átsülten esszük az oldalanként 6-6 perc, de az ujjbegy teszttel könnyedén megállapíthatjuk (lásd Húsvéti finomságok III.).
Amikor kész, a húst kivesszük és a megmaradt pecsenyeléhez öntjük a bort, konyakot és megforraljuk, majd ha szükséges sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg mártás sűrűségű nem lesz, lehet még tejszínt is hozzáadni, de nem szükséges. Forrón tálaljuk, a szószt a húsra öntjük, és a krumplit mellé tesszük, majd jóízűen egy finom száraz fehérbor társaságában elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső