2011. január 31., hétfő

Chefparade harmadik lecke: zöldségek, saláták, mártások


Az első recept a fenti témakörben, egy igazán egyszerű, gyors és nagyon egészséges étel lesz, méghozzá a Créme d’artichaud à la Meridionnale vagyis articsóka krém.

Nemcsak egészséges, de fogyókúrás is, mivel az articsóka, nagyon jó vízhajtó hatású és méregtelenítő! Szóval bátran ehetjük, na de persze csak mértékkel, illetve a pirított bagettet fel lehet cserélni, valami kevésbé hizlalóra, ne de ez a blog inkább a kulináris élvezetekről szól, nem a koplalásról!
Az articsókának további előnyei is vannak-nem az ára- ez az észak-Afrikában őshonos növény nemcsak zöldség, hanem gyógynövény is, hiszen serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.  Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak.

Az antik világban nagyon értékes volt, afrodiziákumnak tartották, manapság főként a francia és olasz konyha elengedhetetlen kelléke, és mivel elég erőteljes íze van, alig kell fűszerezni, inkább csak citrommal ízesitjük.
A franciák főként leveleit eszik vinaigrette-el, és a ma elkészített articsókakrémként. 

Nem túl költséghatékony, mivel elég drága és valójában csak az úgy nevezett szívet fogyaszthatjuk belőle, ami  hiszen a leveleknek csak a végén levő húsos részt tudjuk megenni, ami elég kevés! Mindenesetre megéri megkóstolni, tavasz vége nyár eleje a szezonja, de télen is készíthetjük, mert már nálunk kapható  konzervben, vagy befőttben, ami jóval olcsóbb és a főzéssel sem kell bajlódnunk, viszont az íze ugyanolyan jó, na jó egy kicsit más, de az élvezeti értékéből minimálisat veszít ez az étel. 

konzerv articsóka szív


Créme d’artichaud à la Meridionnale – Articsókakrém

 
articsóka krém


Hozzávalók 2 fő részére:
 
100 g Articsóka szív (friss, vagy konzerv)
10 g  reszelt parmezán sajt
50 g Oliva olaj
10 g fokhagyma
20 g fenyőmag
2 cl citromlé
Friss bazsalikom levél

kevés hozzávaló, isteni végeredmény


Elkészítés:
 
Citromos vízben fel tesszük forrni az articsókát, és puhára főzzük. A főzővízből 4 cl-t félreteszünk. Ha konzervvel dolgozunk értelemszerűen ez a lépés kimarad!
Egy edényben összekeverjük a következő hozzávalókat: reszelt parmezán, aprított fokhagyma, fenyőmag. Óvatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat és jól turmixoljuk az egészet össze. Adjuk hozzá az articsóka szíveket a félretett főzővízzel együtt, és pürésítsük simára. Sóval, borssal ízesítsük.
Pohárban tálaljuk a tetején egy friss bazsalikom levéllel. Jót tesz neki, ha fogyasztás előtt pár órát a hűtőben tároljuk.Pirított bagettet kínálunk mellé!

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső