2011. január 21., péntek

Chefparade második lecke: folytatás, piték, avagy quiche lorraine

Francia tanfolyamunk következő leckéjének főszereplője a pite lesz, amit hagyományosan egy egyszerű étel, a parasztok készítették a nagy szegénység idején, de ma már számos feltéttel, töltelékkel készítik. Nem csak francia ételként ismert, hanem Brüsszelben is igen kedvelt, bár némileg eltérő a recept, de a végeredményen alig érezhető.
Az eredeti receptben csak sajt, tejszín, tojás, só, bors van, de a mai változat húsos szalonnával, szerecsendióval készül, meg lehet spékelni egy kis hagymával, fokhagymával is. A tészta egyszerű, gyors, és az egész a sütéssel együtt elkészíthető 45 perc alatt.
Ma vendégek jönnek vacsorára és gondoltam letesztelem a tanultakat így elkészítettem a quiche lorraine-t, itthon is, ami, bátran mondhatom szebb lett, mint a tanfolyamon, felteszem mindkettő fotót és így ti is össze tudjátok hasonlítani!:-) Hát igen a rutin!:-) 

Mellé pedig egy kis fűszeres olajban áztatott fetával töltött paradicsomot kínálok! Mennyei kis sörkorcsolya lesz mindkettő, vagy bor, mivel többen inkább a bort részesítjük előnyben! 
Édességet nem csináltam, bár tudom illene valamit rittyentenem, de az az igazság, hogy betegek a lányok és inkább velük pihenek, miközben Szofi kedvenc meséit nézzük non-stop!:-) Ennyi lustálkodás belefér! Úgy sajnálom a kis mindeneimet, főleg Szofit, őt nagyon megviseli ez a betegeskedés, Polli csak köhécsel, de Ő nyugis, nem sír és nem fájlalja egész nap a torkát! Még jó, hogy az éjszakákat végig szundizzák, és napközben is elég sokat alszanak! Szofi a betegség ellenére beállt ma kis kuktának és gyúrta, meg nyújtotta a tésztát, mint egy hős sztahanovista!:-)


Na, de most már a lényegre térek, mert a lányok nem sokára felébrednek és akkor le kell csatlakoznom a mátrixról!:-)

Quiche lorraine

 

Hozzávalók (4 fő részére):

Pate brisée: tojásos, vajas tésztához
 
250 g liszt
125 g vaj
1 csipetnyi só
1 tojás sárgája
50 g víz

A töltelékhez:
   
3 tojás
250 g de tejszín
150 g húsos szalonna
őrölt Szerecsen dió
bors
100 g reszelt ementáli sajt

Elkészítés:

Egy tiszta felületen összeállítjuk a tésztát: a lisztet, egy csipetnyi sóval, morzsoljuk szoba-hőmérsékletű vajjal, ez nagyon fontos, ne legyen hideg a vaj. Egy morzsás állagú tésztát kell kapnunk, ezt hívjuk: sablée-nek.


Kis dombot képezünk, majd közepébe lukat csinálunk és ebbe rakjuk a tojássárgáját, jól összegyúrjuk, majd folyamatosan hozzáadjuk a vizet lassan, közbe gyúrjuk hogy egy nagy tésztalabdát kapjunk belőle. 

Amikor kész, akkor félre tesszük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A quiche formába, ennek híján egy jénai tetejébe, belenyomkodjuk az elnyújtott tésztát, majd villával megszurkáljuk. 
Elkészítjük a tölteléket: a szalonnát felkockázzuk, és lepirítjuk. 
Egy keverőtálban összeállítjuk a: a tojásokat a tejszínnel simára keverjük, majd hozzáadjuk a megpirított szalonnát. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, ízlés szerint keverhetünk bele reszelt ementáli sajtot, szerintem úgy isteni. A kész tölteléket a tésztára öntjük.  


30 perc alatt készre sütjük. 

Jó étvágyat!
Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Nagyon fini volt!!! köszönjük az egész etsét ezúton is!! A vendégcsapat:):)
    pusszika

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy ízlett!:-) A ti sütitek is nagyon fincsi volt!:-)
    Bocsi a reggeli zajos ébresztőért!:-)
    puszi nektek

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső