2011. január 24., hétfő

Chefparade második lecke: folytatás, ma a palacsinta következik, avagy a crépe suzette


Ma végre elérkeztünk a sós előételek után egy isteni édességhez, ami hasonló a mi palacsintánkhoz, de mégis más, sőt egy isteni flambírozott karamellel locsoljuk meg, amitől igazán különlegessé válik, ám a tészta később elkészíthető természetesen más töltelékkel is, mint például eper dzsemmel, vagy akár egy tejszínes rumos csokis csodával is, ez már igazán csak rajtunk, a kreativitásunkon, na és persze azon múlik, hogy éppen mit találunk a spejzba!:-)
Én nem vagyok nagy palacsinta fun, de amikor elkészítettük ezt a finomságot, megváltozott a véleményem, mert ez mennyei, abszolút könnyű, bár elárulom, hogy körülbelül 4 db sikerült szépen, aminek az oka a cukor mennyisége volt szerintem, így amikor itthon megcsináltam csökkentettem az adagot, így nem ragadt le! Persze francia séfünk erről másképp vélekedik, de a gyakorlat azt mutatta, hogy nekem volt igazam és nem a víz mennyiségén kellett változtatni, ezek biztos nemzeti különbségek!:-)

Na, de nem is húzom tovább az időt, következzen a francia palacsinta, avagy a:
  
Crépe Suzette



Hozzávalók 15 palacsintához: 

300 g liszt
3 dl tej
3 tojás
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
50 g olvasztott vaj
reszelt narancs héj
 
Az öntethez:
2 narancs és 2 citrom leve
cukor
2 cl narancslikőr
125 g vaj

Elkészítés:

Egy keverőtálban összedolgozzuk csomómentesre a lisztet és a tojásokat. Apránként hozzáöntjük a tejet, olajat és cukrot, legutoljára az olvasztott vajat!

Egy serpenyőt szárazon előmelegítünk a tűzhelyen, vajat olvasztunk benne és erre merünk 1 merőkanál tésztát. Oldalanként 2-2 percig sütjük.
Elkészítjük a szószt:
Egy serpenyőben kevés cukorból világos karamellt készítünk. Amikor ez elkészült a citromok és narancsok leveit belefacsarjuk, együtt forraljuk 2 percig, de ne ijedjünk meg, ha a cukrot összerántja és megdermeszti, akkor addig főzzük, míg újra el nem olvad. Ezután hozzáadjuk a vajat és addig melegítjük együtt amíg a vaj el nem olvad.

Ezután jön a flambírozás: a szósz közepébe öntjük a likőrt és óvatosan meggyújtjuk – 30 másodpercig hagyjuk égni az alkoholt és amikor elaludt a tűz, forrón a háromszögre hajtott palacsintánkra öntjük.
Jó étvágyat!
Puszil:
Petrezselyem






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső