2011. január 10., hétfő

Cibatta itthon


Nagyon belejöttem a kenyér sütésbe, még a végén felcsapok péknek!:-)

Ma döbbentem rá, hogy az általam Olaszországban vásárolt liszt, ott hever a spejz polcán, ami nem csak egyszerű liszt, hanem kimondottan cibatta készítéséhez találták ki, így gondoltam, hogy akkor miért ne készíteném el életem második pékárúját!  
Locatelli  könyvében (már csak így nevezem, mintha a haverom lenne, pedig...:-)) van egy nagyon egyszerű cibatta recept, amihez nem kell semmi más, csak a liszt és a víz, mi más is kéne, hiszen így kell készíteni!:-)
Na persze nem kell megijedni, a cibatta sütéséhez szükséges liszt nem egy nagy durranás, mivel, ha valakinek nincs, bár megemlíteném, hogy az egyik áruház láncnál (LIDL) lehet kapni mindig, akkor is könnyedén el lehet készíteni, mert 80 % durum liszt és 20 % fehér liszt szükséges hozzá, vagy ami még egyszerűbb BL80-ast is használhatunk, ami kenyérsütéshez való.
Most egy kis ismeretterjesztés: ciabatta az olasz konyha egyik legfontosabb alapkenyere. Jelentése papucs, amely a kenyér formájára és felhasználására utal. Bár fehér lisztből készül, általában, bár ma már sok helyen főleg durum, illetve teljeskiőrlésű lisztet használnak, eltér az általános cipótól -  formában is, ízben is -  a ciabatta laposabb, lyukacsosabb és kissé savanyúbb (mert tovább erjesztik). Nem hiába az olaszok egyik kedvence, hiszen felhasználása változatos -  az egyszerűtől a különlegesig! 
Kiváló szendvics alap, Én imádom, paradicsommal, jó fajta vajjal, vagy akár olívaolajja locsolva, és annyira jó, hogy kívűl ropogós, belül lyukacsos és puha!:-) Nyam-nyam...
Jöjjön!

Hozzávalók (750 grammhoz):

500 gramm cibatta liszt vagy BL80
350 ml víz
1 ek olívaolaj
1 csapott ek só
1 csomag szárított élesztő
1 dl langyos víz


Elkészítés:

A lisztet keverő tálba teszem, hozzáöntöm a vizet, majd az élesztőt elkeverem a langyos vízbe és azt is a lisztbe keverem, majd az olívaolajat is és a sót is. Az egészet dagasztó gépben a legmagasabb fokozaton 5 percig dagasztom, míg nyúlos masszává nem áll össze, majd lefedve kelesztem 45-50 percig. Amikor ez meg van akkor kiveszem, lisztezet deszkán lapos kenyér formát készítek, jelzem a ragadós tészta miatt javasolt a vizes vagy olajos kéz használata, és így is hagyom állni 30 percet, végül 170 fokon 30 perc alatt készre sütöm.
Nem kell megijedni, ha kívül túl kemény lenne, az a lényeg!:-)

Amikor félig meddig kihűlt, lehet is szendvicset csinálni, legjobb szárított paradicsommal, ruccolával és mozzarellával!

Tipp: a tésztába lehet keverni akár borsot, szárított kakukkfüvet, oregánót, vagy friss bazsalikom leveleket is, akkor még ízletesebb lesz!

Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. hú, ezt még nem próbáltam, pedig sütögetek már egy ideje. Köszi, köszi.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Szivi! Mindenképpen süssél, mert annyira finom...:-)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső