2010. április 1., csütörtök

Húsvéti finomságok IV.


Szép napot!

Ma folytatom a húsvéti menüsort, mert tegnap szerencsére nem kellett állatot ölnöm, mondjuk nyulat nyúzni vagy ilyesmi!:-)
Egy különleges húsvéti desszerttel szeretnék kedveskedni nektek! Ez egy hagyományos olasz sütemény melyet húsvétkor készítenek el, főként Nápolyban és a környékén innen ered a neve is: Pastiera Napoletana.
Fura összetevőkből áll, aminek az oka, hogy a régi római tavaszünnepségek szimbólumai: a tojás és a virág az új életé, a ricotta a juhok, a búza és a liszt pedig a föld ajándéka. 
A legenda szerint először egy olasz zárdában élő apáca készítette el, de, mint a legtöbb olasz ételhez ehhez is több történet kapcsolódik, így a másik szerint egy Partenope nevű sellő élt a Nápolyi öbölben, aki a tavasz megérkeztekor mindig a partra úszott, hogy az ott élőknek énekeljen. Egyszer az emberek különböző ajándékokat adtak neki, riccotát, lisztet, tojást, búzát, illatos narancsvirágot és fűszereket. A sellő annyira megörült, hogy elvitte a tenger alatti királyságba, ahol tortát készítettek belőle az istenek. Szóval ennek köszönhető, hogy ehetjük ezt a remekművet.
Én először kicsit másképpen készítettem el, mint ahogy most leírom, de ez egy sokkal kiforrottabb recept, mint az enyém volt. Ennek a tortának is az édes, omlós tészta az alapja, amit már más tortáknál is használtunk (lásd Desszertek) és pont ezért ez is egy isteni süti. Egyetlen hátránya, hogy nem a 20 perces sütik közé tartozik, de megéri pepecselni vele, mert tényleg finom és a narancsvirágvíz miatt annyira különleges ízű lesz, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd! 
Mielőtt elfelelejteném, természetesen ez is Giorgio Locatelli receptje, vagyis profi és szinte tökéletes!
Próbáljátok ki, hiszen feldobja az ünnepeket, kicsit más, mint a mi süteményeink!

Hozzávalók (8-10 személyre):

A tésztához:

olvasztott vaj
200 gramm vaj
100 gramm porcukor
2 tojás
400 gramm liszt

A töltelékhez:

110 gramm búza
250 ml tej
citromhéj, vékonyan levágva 1/2 citromról, a maradék lereszelve
2 csipetnyi őrölt fahéj
100 gramm kristálycukor
csipetnyi só
250 gramm ricotta
4 ek narancsvirágvíz
40 gramm kandírozott citrom-, és narancshéj vegyesen, apróra vágva
3 tojás szétválasztva

Elkészítés:

A vajat puhára keverjük (akinek van keverőlapáttal rendelkező robotgépe az abban csinálja), majd beleszórjuk a cukrot és  addig keverjük, míg ki nem fehéredik. A tojást  hozzáadjuk a vajhoz és amikor már elkeveredett benne hozzáöntjük a lisztet és ezzel addig keverjük, míg a tészta össze nem áll, majd kicsit félre tesszük. 

A búzát lábasba rakjuk, felöntjük vízzel, és 20 percig forraljuk. Hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd leszűrjük.

A tejet felforraljuk lábasban és beletesszük a búzát, a citromhéjat, 1 csipetnyi fahéjat, 1 ek kirstálycukrot és a sót. Kis lángon addig főzzük, míg a búza fel nem szívja a tejet ez körülbelül 1 óra lesz. Amikor kész a citromhéjat kivesszük és a búzát tálcára terítjük.

A ricottát lecsöpögtetjük és belekeverjük a maradék cukrot, a reszelt citromhájat, csipetnyi fahéjat, a narancsvirágvizet, és a kandírozott gyümölcsöt, majd az egészet összekeverjük a kihült búzával.

Két tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a ricottás krémhez.

Egy 32 cm-es tortaformát kikenünk olvasztott vajjal. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A nagyobb darabot kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát. Belekanalazzuk a tölteléket, és a forma szélénél egyenesre vágjuk a tésztát. 30 percre hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). A kisebb tésztát is kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. A csíkokat egymásra merőlegesen a töltelékre fektetjük, a szélüket összecsípjük a tortalappal. Fél órára a sütőbe tesszük, majd lecsavarjuk 120 fokra (gázsütő 1/2 fokozat) és további 10 percig sütjük, amikor a közepébe szúrunk egy hústűt és tiszta maradt, akkor lesz kész. Hagyjuk kihűlni és tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső