2010. április 28., szerda

Friss legyen ez a lényeg


Ma a spárgáról fogok írni, ugyanis lassan, de biztosan tombol a spárga szezon és minden zöldségesnél kiabálnak kis csokrokba kötve, hogy vigyél haza és készíts el! 
Én imádom és minden formában megeszem, szeretem a zöld spárgát, a fehéret, a lilát, a pároltat, a sültet, a levest, szóval egy a lényeg spárga legyen.



Az elkövetkező napokban szinte csak spárga receptekre számíthattok, mert bevetem magam egy zöldségeshez és veszek egy csomót, mivel ma nem volt lehetőségem, ezért a tegnap vásárolt zsenge tökből készítettem egy isteni főzeléket, amit szintén imádok, főleg, ha friss! Na, de ne kanyarodjunk el a spárgától: a lényeg, hogy még most kell vásárolnunk amíg szezonja van, mivel sajnos elég hamar fás lesz és, akkor ehetetlen!
Néhány szó arról, mi is a spárga, honnan származik, mire jó, vagyis miért együk nagy számban és frissen, mert ez tényleg lényeges, persze ha nincs más akkor konzervet is vehetünk, de az igazi mégiscsak a friss!

  • Története: a spárga Európában és Ázsiában egyaránt ismert és már az óegyiptomiak is ismerték, amit Asparagos officialisnak neveztek. Első írásos nyoma Hippokratész munkájában lelhető fel ie. 460-370 körüli időből. Ezekben az időkben még gyógyhatásáról volt ismeretes, nem annyira mindennapi fogyasztásáról. Ételként először a rómaiak használták, ők is főként előételként fogyasztották.
          Európában is több évszázados múltra tekint vissza a tudatos termesztése a növénynek, ugyanis a           keresztes háborúkból visszatérő katonák hoztak magukkal spárga magot. A XVI. XVII. századtól   jelent meg, mint termesztett kerti növény.
  • Fogyasztása: a spárgának zsenge megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak, megkülönböztetünk zöld, fehér és lila spárgát. A hajtások E-, B-, A- vitaminban és folsavban gazdagok. Kalória tartalma elenyésző, mivel a szár 93-95 %-a víz és a maradék száraz anyag kalória tartalma csekély, sok értékes aminosavat is tartalmaz, megtalálható benne a kalcium, foszfor, kálium, és még sorolhatnám! Egy szónak is száz a vége, igazi vitamin bomba amiről régi feljegyzések sora szól, például Lippai János 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében így ír róla: 

"Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik."

És mind egy szálig igaz, amit az idézetben  olvashatunk, tényleg nagyon egészséges és finom is, na meg persze rengeteg módon elkészíthető és éppen ezért megunhatatlan! 
Egyétek, vegyétek, míg szezonja van! Holnap már recept is lesz, addig is szerezzétek be!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső