2010. április 21., szerda

Alaplevek, mindig legyen kéznél


Arra gondoltam, hogy a mai napon mielőtt egyik kedvenc leves receptemet megosztanám veletek leírom az elengedhetetlen alaplevek elkészítésének módját, hiszen sok ételhez használjuk őket és sokan abba a hibába esnek, hogy leveskockákkal próbálják pótolni, ami persze gyorsabb és egyszerűbb, de nem érjük el vele ugyanazt az ízhatást.
Természetesen nem frissen kell elkészíteni, hiszen le lehet fagyasztani és amikor szükségünk van rá csak elővesszük a megfelelő mennyiséget.
Ma a zöldség- és csirkealaplé elkészítését írom le, mivel ez a két legalapvetőbb alap:-)!

Csirkealaplé:

Hozzávalók (kb. 1,5-2 literhez):


1 nagy csirkefarhát lehetőleg szárnyakkal és lábakkal
1 nagy sárgarépa, hosszában elfelezve
1 nagy vöröshagyma héjastul elfelezve
1 fej fokhagyma elfelezve, héjastul
2 zellerszár
3 babérlevél
1 tk egész feketebors
2 kis csokor petrezselyem durvára vágva

Elkészítés:

Az összes hozzávalót nagy fazékba tesszük és felöntjük körülbelül 4 liter hideg vízzel. Felforraljuk, majd kis lángon gyöngyöztetjük. A felszínén megjelenő habot, szennyeződést leszedjük és lassú tűzön főzzük másfél- két órát, míg felére sűrűsödik és jó illata nem lesz. Nem szabad gyorsan főzni, mert akkor zavaros lesz. Amikor készen van apró lyukú szűrőn átszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor elhűlt lefagyasztjuk és amikor elővesszük a tetején lévő zsírt lekaparjuk róla.

Zöldségalaplé:

Hozzávalók (kb. 2 literhez):

2 fej fokhagyma keresztben kettévágva
3 zellerszár
1 nagy fej vöröshagyma keresztben kettévágva
1 közepes póréhagyma felkarikázva
1 nagy sárgarépa elfelezve kereszben
2 paradicsom kettévágva
5 szárított vargánya vagy közepes méretű barna csiperke felszeletelve
3 babérlevél
5 ágacska kakukkfű, vagy szárított
1 tk egész fekete bors

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy nagy lábasba tesszük és 3 liter hideg vízzel felöntjük. Nagy lángon felforraljuk, majd levesszük a lángot, míg a lé már csak alig bugyborékol. Egy- másfél órán át főzzük, majd apró lyukú szűrőn átszűrjük és hagyjuk kihűlni, majd lefagyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső