2010. február 1., hétfő

Sült csirke sóval eltett citrommal


Sziasztok!

Visszatértem kipihenve és újult erővel, szóval ma már bevetettem magam a konyhába és előkészültem a holnapi isteni vacsihoz!
Ma jön az a recept (Casa Moro) amihez szükségünk lesz a sóval eltett citromra (aki nem készítette el tegye meg, mert isteni! Lásd: Befőttek és házi készítmények)!

Záró jelben meg kell jegyeznem, hogy sajnos osztrák honból nem sikerült recepteket hoznom, mivel elég egyszerű ételeket ettünk, mint például gulyás leves, rántott hús stb....:-( Bár hozzá kell tennem, hogy snowboardozás után ezek a kaják estek a legjobban, szóval nem is bántam! Meg amúgy is sportolni mentem, nem enni :-).....

Na de most már térjünk vissza a holnapi vacsihoz!
A lényeg, hogy egy egyszerű sült csirkéből varázsolunk egy nagyon egzotikus és különleges mannát, mivel a sóval eltett citrom íze még a legegyszerűbb ételt is varázslatossá teszi! Amikor elkészült tegnap és megszagoltam úgy éreztem, mintha valami nagyon egzotikus, fűszeres parfüm illata lenne és ez nem túlzás! A rengeteg illatos fűszer összeért és ezek egyvelege csodás.... Elég a nyálazásból!
Következzen a recept:

Hozzávalók (4 személyre):

1 közepes kb. 1,5 kg friss tanyasi csirke
frissen őrölt fekete bors
1 ek olívaolaj a tepsi  kikenéséhez
100 ml víz

páchoz:

2 közepes vagy 3 kisebb sóval eltett citrom (lásd befőttek, házi készítmények)
1/2 citrom leve (a kifacsart citrom héját a csirke hasüregébe tesszük)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál durvára tört római kömény
1 teás kanál édes nemes őrölt pirospaprika
3 ek durvára vágott friss koriander
2 ek olívaolaj

Elkészítés:

A sóval eltett citromot víz alatt megmossuk és a húsát eltávolítjuk, majd kidobjuk. A pác összes hozzávalóját egy nagy mozsárba tesszük vagy konyhai robot gépbe és simára dolgozzuk. A csirkét ezzel bedörzsöljük és enyhény borsozzuk ( a sóval eltett citrom miatt szükségtelen sózni), majd hűtőbe tesszük 6 órára, de ha van lehetőségünk, akkor egész éjszakára.

A tepsit kikenjük olívaolajjal és180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg a husinkat kb. 75 percig és közben a kisült levével locsolgatjuk, hogy szép aranybarna legyen, ha úgy látjuk kezd a csibe bőrén kicsit odaégni a pác alufóliával takarjuk le. 

Amikor már egy órája sül a kicsike, akkor egy hústűvel ennek híján hegyes késsel szúrjuk meg a combját és, ha tiszta a belőle kifolyó lé akkor készen van a remek mű, de ha kissé rózsaszín akkor még süssük 10-15 percig. Végül áttesszük egy tálcára vagy deszkára, letakarjuk alufóliával és 10 percig pihentetjük.

Ezalatt elkészítjük a pecsenyelét: a tepsit a tűzhely közepére tesszük, közepes lángon felforraljuk a vizet és felkapargatjuk az odasült darabokat is, sőt a pihiző csirke belsejében felgyülemlett levet is hozzáöntjük, majd ízesítjük és ha túl erőteljes még teszünk hozzá egy kis vizet.

Jó étvágyat!
Köretként ajánlanék hozzá salátát, kuszkuszt vagy piláfot (lásd köretek).

Nyam-nyam (tudom nem illik) már most csorog a nyálam! Alig várom, hogy holnap elkészíthessem (az én madaram már bent pihizik a frigóban)!

Borajánló: ehhez a könnyű, bár nagyon intenzív ízű ételhez egy karakteres, de könnyű savérzetű száraz Chardonnay-t ajánlanék kedves borbarátok!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső