2010. február 12., péntek

Sült paprika-saláta kaprival és sóval eltett citrommal á la Casa Moro


Szép napot!

Ismét egy nagyon finom meleg marokkói salátával ismertetlek meg benneteket, mely kitűnő előétel vagy köret lehet, de akár egy könnyű ebéd egyik fogásaként is nagyszerű.
Nagyon pikáns, ízletes és egyszerű, na meg gyors! 
A lényeg, hogy legyen sóval eltett citromunk (lásd befőttek és házi készítmények) hiszen anélkül nem lenne igazi, bár hozzáteszem ki lehet hagyni, csak akkor veszít a pikáns, különleges ízéből! A lényeg a lényeg, hogy készítse el mindenki, mint azt már sokat mondtam, mert nagyon finom és bármilyen szokványos ételből különleges, mennyei mannát varázsol.

Ami jó ebben a salátában, hogy a piros húsú kaliforniai paprikából (nem akarom tudni, milyen méreg anyagokkal van telítve, szóval ebbe most nem is mennék bele:)) ilyenkor télen is dömping van a boltokban, tehát nem kell sokat mászkálnunk, hogy beszerezzük a hozzávalókat!

Én ma készítettem el ezt a salátát egy teljesen hétköznapi étel köreteként (rántott csirke májhoz) és isteni lett! Teljesen más volt a máj ízhatása! Nem is tudom szavakba önteni, tényleg készítsétek el, mert nagyon üdítő, friss ízű sali! Nem is ragozom tovább, kezdjük!

Hozzávalók (4 személyre):

4 nagy piros húsú paprika
50 gramm sóban vagy ecetben eltett kapribogyó
1/2 sóval eltett cittrom (lásd Befőttek és házi készítmények)- leöblítve, belső részét eltávolítva és apróra vágva
3 ek durvára vágott petrezselyem
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek extra szűz olívaolaj
kevés citromlé
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: 

A kapribogyót szűrőbe téve folyó hideg víz alatt átmossuk, majd egy tálba rakjuk és beáztatjuk, szintén hideg vízbe egy órára.
Ezután a paprikát készítjük el, melyre négyféle lehetőségünk is van (most télen a grillezés felejtős, de egyébként nyáron nyugodt lélekkel készíthetjük a szabadba)!

Első: faszenes sütőn, a második: forró roston, a harmadik: a gáztűzhely lángelosztó lapján, a negyedik: forró sütőben (220 fokon, gázsütő esetében 7-es fokozat és körülbelül 25 perc alatt lesz kész). 

A paprikát minden oldalán feketére sütjük, kivéve, ha sütőben készítjük, mert akkor egységesen megpuhul, de nem lesz fekete. Majd tálba tesszük őket és egy fóliával alaposan letakarjuk. 
Amikor eléggé kihült már, és megtudjuk fogni, a száránál fogva kihúzzuk a középső részét és eltávolítjuk a magokat. Ezután lehúzzuk a bőrét és a parikák húsát csíkokra tépjük, majd egy tálba dobjuk.

Végül összekeverjük a citrommal, a fokhagymával, a petrezselyemmel  és a lecsöpögtetett kapribogyóval, majd a citromlével elkevert olívaolajjal meglocsoljuk és és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. (A sóval eltett citrom miatt valószínűleg nem lesz szükség sózásra.)

Majd tálaljuk és megesszük!:-)

Jó étvágyat mindenkinek!

Tipp: nem csak a piros húsú kaliforniai paprika jó, hanem a sárgával is finom, bár a legjobb a vastag húsú édes piros paprika, ami ilyenkor nem igazán kapható, ha mégis akkor legtöbbször nem annyira finom, ezért inkább válasszuk a kaliforniai paprikát!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső