2010. február 17., szerda

Radicchiosaláta csiperkegombával és majonézes öntettel



Sziasztok!    

A mai napon Giorgio Locatelli egyik salátájának átdolgozott receptjét ismertetem meg veletek! Az eredeti recept szerint gorgonzola sajtból kéne készíteni a dresszinget, de ennek hiányában-nem volt itthon- én más típusú öntetet készítettem el. Elöljáróban csak annyit, hogy felhasználtam az isteni sáfrányos vinaigrette-t amit imádok (lásd saláták) és annyira feldobta a sali ízét, hogy nem győztünk betelni vele!

Írnék pár sort a radicchio salátáról, ami a cikória félék családjába tartozik és egy nagyon különleges ízű saláta. Veneto környékéről származik és talán az egyik legízletesebb fajtája a cikóriának, íze kesernyés, kicsit fanyar.
Hagyományosan nyersen fogyasztják citromlével vagy ecettel meglocsolva, de lehet grillezni, párolni is. Kitűnő borjú vagy csirke hús mellé, de Veneto tartományban, ahol őshonos eme finom zöldség, még édességekhez is fogyasztják nem csak az antipasti részeként, ilyenkor a leveleket mézben illetve likőrben főzik meg.
Még a grappa ízesítéséhez is használják, vagyis egy nagyon sokrétű hozzávalóról van szó!:-)
Ennyit a salátáról és most következzen a recept!

Hozzávalók (4 személyre):

2 kisebb fej kerek radicchio
2 ek olívaolaj
4 marék apró csiperkegomba
1/2 pohár száraz fehérbor
balzsamecet
bors
oregánó

Dresszinghez:

3 ek majonéz
3 ek joghurt
3 ek sáfrányos vinaigrette (lásd. saláták)
3 gerezd durvára vágott fokhagyma
1 marék durvára vágott friss petrezselyem
bors
friss oregánó

Elkészítés:

A radicchiót megtisztítjuk, a torzsájánál levő fehér részt eltávolítjuk a kisebb vörös leveleket egészben hagyjuk, a nagyobb leveleket pedig félbe tépjük.

Serpenyőben olívaolajat forrósítunk és rádobjuk a csiperkegombát, majd aranybarnára pirítjuk. Aláöntjük a fehérbort és addig kevergetjük, míg az alkohol el nem párolog, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kis oregánóval, majd levesszük a tűzről és melegen tartjuk.
Egy másik edényben is forrósítunk olajat és rádobjuk a kisebb radicchió leveleket, majd 1 percig fonnyasztjuk. Ezt is félretesszük. A nagyobb leveleket meglocsoljuk balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk.

Elkészítjük az öntetet: a majonézt (a legjobb, ha házi készítésűt használunk) és a joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a sáfrányos vinaigrette-t és sózzuk borsozzuk, majd hozzáadjuk a friss oregánót és a petrezselymet.

A nagyobb saláta leveleket fészekszerűen elrendezzük a tányéron, majd a közepébe tesszük a fonnyasztott leveleket és ráhelyezzük kis halmokba a gombát, végül alaposan meglocsoljuk az öntetünkkel. Díszíthetjük olívabogyóval!
Mellé pedig fokhagymás pirítóst kínálunk!

Jó étvágyat!

Borajánló: ehhez az erőteljes és pikáns ízű saláta mellé egy száraz fehérbort ajánlok méghozzá a Légli 333-at 2009-es évjárat. Ez is az isteni újborok egyike!

Tipp: ha nem találunk apró csiperkegombát, akkor vékony szeletekre vágjuk a nagyobb fejeket és úgy pároljuk. Fontos, hogy ne használjunk konzerv gombát, mivel teljesen elrontja a saláta ízét!

Puszil:

Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső