2010. február 7., vasárnap

Kacsamell brokkolival avagy Anatra con broccoli


Szép napot!

A mai recept tudom, hogy nagyon snasszul hangzik, de higyjétek el ízletes, fűszeres és, mint azt már megszokhattátok isteni, meg persze rém egyszerű elkészíteni!
Ezt a receptet is az Ízek Itáliájában találtam és mondanom se kell, hogy osztatlan sikert aratott itthon.
Ezeken a havas, hideg napokon különösen jól esik az embernek és a lényeg, hogy minden kapható egész friss állapotában, ráadásul a kacsa -szerintem legalábbis- kimondottan téli hús, hiszen elég nagy a zsír tartalma! A lényeg, hogy le ne szedjétek a bőrét, mert akkor nagyon kevés zsiradékot kell használnunk!

A hozzávalókból egy-két dolog helyettesíthető, mint például a worcestershire szósz ami helyett használhatunk balzsamecetet vagy akár a sajátmagunk elkészített vinaigrette-t (lásd előétel,saláta címke) és a brokkoli helyett tálalhatunk a hús mellé vegyes salátát is amit meglocsolhatunk balzsamecettel vagy a már annyit emlegetett házikészítésű dresszingünkkel a vinaigrette-vel!

Akkor jöjjön aminek jönnie kell:

Hozzávalók (4 személyre):

4 filézett kacsamell
4 ek tönkölybúza
2 fej brokkoli rózsáira szedve
2 ek Worcestershire-szósz
2 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
1 piros chili paprika, kimagozva és karikákra vágva
bors

Elkészítés:

A kacsamellet egy órával a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből, a sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő esetében 7-es fokozat).

A tönkölybúzát 20 percre hidegvízbe áztatjuk, leszűrjük, majd  vizet forralunk és beletesszük a búzát (sót ne tegyünk bele, mer kemény lesz tőle), amit 15 percig főzünk. Amikor ezzel megvagyunk leszűrjük és tálcára tesszük, majd 2 ek olívaolajjal megöntözzük és átforgatjuk, hogy az olaj az összes szemet átjárja. Ezt ismételjük meg pár percenként, hogy a szemek ne ragadjanak össze.

A brokkolit forrásban lévő vízben blansírozzuk- vagyis a megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük,   forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább- körülbelül 1 percig, majd leszürjük és félretesszük.

A kacsamallet sózzuk-borsozzuk. Egy serpenyőt forróra hevítünk és bőrével lefelé beletesszük a husit, (ne használjunk olajat, mert a kacsa bőréből elegendő zsiradék fog kisülni pillanatok alatt!) és aranybarnára pirítjuk. Ezután megfordítjuk és 1 percig sütjük, majd a lángot kisebbre vesszük. Amikor készen vagyunk kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk.

A húsból kisült zsírral összekeverjük a worcestershire-szószt és 3 evőkanál olívaolajat. Addig keverjük, míg egységes állagú lesz vagyis emulgálódik, végül elzárjuk alatta a lángot. Mindezt közepes lángon tegyük!

Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk és beletesszük a fokhagymát, a chilit és pár percig pirítjuk, hogy ne kapjon színt! Ehhez hozzátesszük a brokkolit és párpercig sütjük, míg közepesen puha nem lesz, végül sózzuk-borsozzuk.

A kacsamelleinket tepsibe rakjuk és az előmelegített sütőbe tesszük, ahol 2-3 percig sütjük attól függően, hogy milyen állagúra szeretnénk (roséra vagy jobban átsütve ez ízlés dolga).

Végül pedig nincs is más hátra, minthogy tálaljunk: a tönkölybúzát a tányérok közepére kanalazzuk, köré rendezzük a brokkolit és az egészet meglocsoljuk a serpenyőben maradt olajjal. A húst a halom tetejére rakjuk és meglocsoljuk a worcestershire mártással, majd jóízűen lakmározunk e mennyei mannából.

Jó étvágyat!

Borajánló: ehhez a fűszeres ételhez egy könnyű rosét ajánlanék, melynek ízében és illatában a gyümölcsök dominálnak a Villány Gere pincészet 2009-es Rosé-ját! Ez egy kitűnő rosé bor ami nagyon jól megy a szárnyas húsokhoz!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső