2010. február 25., csütörtök

Padlizsános tészta mogyoróval


Sziasztok!

Ismét egy fantasztikus kínai étel receptjével leplek meg benneteket! 
Először is, mivel imádom a padlizsánt -minden formában és sajnos azt tapasztalom, hogy eléggé háttérbe szorul ennek a nagyon különleges ízű ételnek a fogyasztása- írnék egy pár sort róla: rengeteg módon elkészíthető, sok olasz étel fontos hozzávalója, de az arab konyhában is meghatározó!
Eredetileg Indiából származik, ahol immáron több, mint ötezer éve termesztik, de fontos megemlíteni, hogy Európában, főként Olaszországban helyi zsidó közösségek termesztették körülbelül a 13. századtól, hozzánk meg a törökök révén jutott el a megszállás idején. 

Véleményem szerint főként az aromája teszi különlegessé, hiszen többféle ízt is felfedezhetünk benne először semleges, majd enyhén kesernyés, fanyar a végén pedig isteni! 
Én nagyon szeretem és nem csak a sokak által ismert tojás alakú lila színűt, hanem a gömb alakút, a zöldet, a fehéret és a márványos violaszínűt is! Rengeteg fajtája létezik, csak keresni kell.
Nem utolsósorban, pedig az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy textúrája miatt kitűnően alkalmas arra, hogy magába szívja különböző hozzávalók ízét, mint például a fokhagymáét, ebben hasonlít a paradicsomra nem hiába török paradicsomként ismert nálunk, éppen ezért tészta félékhez is nagyon finom. 

Még egy dolgot mindenképpen említenék aztán jöhet az étel, hogy az isteni caponata-nak is az egyik legfőbb hozzávalója, mely egy Szicíliai sült zöldség saláta, ami szintén nagyon finom és valószínűleg a héten ezt is elkészítem.
Miután ennyit áradoztam a padlizsánról, jöjjön a recept!


Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm vékony metélt
1 ek napraforgóolaj
1 teáskanál szezámolaj
4 ek földimogyoró
2 kis piros chili paprika
1 közepes méretű padlizsán felkockázva
15 dkg ceruza bab
2 ek wok szósz vagy szójaszósz
3 ek mogyoróvaj
1 dl kókusztej (konzerv)
2 ek citromlé
1 ek thai édes chili szósz

Elkészítés:

A tésztát forrásban levő vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük és félrerakjuk.

Wokban felhevítjük a kétféle olajat és 1 percig pirítjuk a mogyorót benne, míg aranybarna nem lesz. Hozzáadjuk a chilit, a padlizsánt és a ceruzababot, majd nagy lángon pirítjuk 2-3 percig. Ezután közepes lángon hozzáadjuk a tésztát és 1 percig kevergetjük.
A mogyoróvajat, a wok szószt, a kókusztejet és a chili szószt illetve a citromlevet simára keverjük és a tésztára öntjük. Körülbelül 3-4 percig kevergetjük közepes lángon, míg a mártás átmelegszik és bevonja a tésztát!
Majd tálalhatunk is! Mindennel együtt körülbelül 20 perc alatt elkészülünk, szóval ez is egy igazán gyors étel!:-)

Jó étvágyat!

Borajánló: ehhez a kínai ételhez mindenképpen kínai italt ajánlanék, egy kis rizsbor szerintem nagyon passzol hozzá, bár ez nem egy tipikus bor, a neve csalóka, szóval csak csínján bánjunk vele!


Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső