2010. február 22., hétfő

Citromos mascarponetorta á la Giorgio Locatelli



Sziasztok!

Először is mindenkitől bocsánat a hosszas távollét miatt, de nagyon sűrűre sikeredett a hétvégénk!

Például múlt pénteken volt a szomszédban működő lakásétterem soron következő vacsorája, amely, mint mindig, eléggé hosszúra nyúlt és természetesen ismét csodálatos menüsorral kápráztattak el minket alkalmi séfjeink! (Ezt is mindjárt megosztom veletek!)
A vacsora során mindegyik fogás nagyon egyedi volt és finom, de nálam a prímet a desszert vitte! Egyszerűen frenetikus volt! Egy olasz tortával leptek meg minket és ez olyannyira megihletett, hogy tegnap délután én is elkészítettem egy nagyon különleges tortát az Ízek Itáliájából. A képen már nem egész, mert a drága szerelmem annyira meg akarta kóstolni, hogy nem várta meg, míg lekattintom, de ez is bizonyítja, hogy milyen nyam-nyam volt, vagyis fincsi! Ez sem egy bonyolult süti, ám annál finomabb! Mielőtt azonban nekilátnék a receptnek előbb a péntek esti vacsi menüsorát ismertetem meg veletek!


Előétel: 

Rokfortos-Juhtúró és fűszeres pecsenyemáj falatkák
    bor: St. Martinus Cuvée 2009 (száraz fehér újbor, Pannonhalma)
    I. fogás: 

    Korhely halászlé
      bor: Montes Sauvignon Blanc Limited Selection 2009 (száraz fehér újbor, Chile)
      II. fogás: 

      Rögtönzött Marhafelsál ahogy jókedvemben csinálom 

      Köret: Töltött Siracusa hagyma + zöldséges gratin
          bor: Beaujolais Nouveau Vignerons de sain Bel 2009 (száraz vörös újbor, Burgundia)
          Desszert:

            Illatos körtés cassata csokival bódítva
            bor: Heimann Idei 2009 (száraz vörös újbor cuvée, Szekszárd)

            Természetesen ezekből az ételekből is szemezgetek majd, de előbb jöjjön Locatelli isteni tortája! 

            Hozzávalók (6-8 személyre)

             Tésztához:
             113 gramm vaj
            75 gramm porcukor
            1 tojás
            225 gramm liszt
            2 tojássárgája felverve 

            Töltelékhez: 

            300 gramm mascarpone
            50 ml tejszín
            50 ml tej
            100 ml citromlé
            100 gramm kristálycukor
            120 gramm tojássárgája 

            Elkészítés:
             
            A sütőt 170 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat) előmelegítjük, legalább félórán át!

            A vajat puhára keverjük (akinek van keverőlapáttal rendelkező robotgépe az abban csinálja), majd beleszórjuk a cukrot és  addig keverjük, míg ki nem fehéredik. A tojást  hozzáadjuk a vajhoz és amikor már elkeveredett benne hozzáöntjük a lisztet és ezzel addig keverjük, míg a tészta össze nem áll. 
            Egy 28 cm átmérőjű torta formát kibélelünk a tésztával, úgy hogy a közepét lenyomkodjuk. A tésztát sütőpapírral lefedjük és nehezékként ráteszünk egy zacskó rizst vagy feles borsót, amink van, majd 4 percre betesszük a sütőbe. 4 perc elteltével a súlyt és a papírt levesszük a tésztáról és visszarakjuk még 10-15 percre a sülni, addig míg aranybarna nem lesz. Végül amikor kész, a felvert tojássárgájával bekenjük a  torta tetejét és még 2 percre betesszük sülni, erre azért van szükség, mert a krém nagyon folyós, így a tojás egy kérget képez a tésztán és nem engedi kifolyni a mascarponét akkor sem, ha lennének kis lukak a tésztában.

            Ezután elkészítjük a krémet: a mascarponét, a tejet, a tejszínt, a citromlevet és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojássárgáját is és jól összedolgozzuk.

            A krémet a tortaalapba öntjük és 20-25 percre betesszük a 120 fokos sütőbe., míg a krém széle megszilárdul. A közepe folyós marad, de a hűlésnél tovább szilárdul és szépen vágható lesz.

            Tálalás előtt megszórhatjuk egy kis porcukorral!

            Jó étvágyat mindenkinek! 

            Tipp: ezt a tésztát nagyon sokféleképpen fellehet használni, akár egy riccotás krémmel, vagy bármilyen gyümölccsel! A lényeg, hogy isteni és nagyon egyszerűen elkészíthető! 

            Puszi: 

            Petrezselyem 

            Nincsenek megjegyzések:

            Megjegyzés küldése