2010. február 9., kedd

Flan de naranja (narancs flan)



Szép estét kedves olvasóim!

Ma egy kitűnő desszert receptjét írom le, mely spanyol honban született és testvére a francia créme caramelnek. 
Tisztító kúrámra tekintettel én nem fogok belőle enni sajnos-persze csak, ha kibírom- de kis családomat meglepem e műremekkel.

Ez az édesség is a kedvenceim közé tartozik, mivel rém egyszerű elkészíteni és nincsen benne semmi, csak narancs, cukor és tojás.
Imádom a liszt nélkül elkészíthető sütiket, mert az embert nem telítik el annyira és nem kell bajlódni a méregetéssel, meg azzal a dilemmával sem kell foglalkozni, hogy vajon elég ennyi liszt vagy rakjak még bele?! Legtöbbször elrontom a sütiket, de ez elronthatatlan (kivéve, ha rossz ízű narancsot választunk) szóval kezdő szakács palánták is bátran elkészíthetik! 
Én próbáltam már citromból is elkészíteni és jelzem, hogy az is telitalálat volt, persze akkor több cukrot adtam hozzá.
Ezt a receptet imádott szakácskönyvemben a Casa Moroban találtam és az első receptek között készítettem el! Mondanom se kell, hogy mindenki nagy örömére, úgyhogy ma is megsütöm és várom az öröm ujjongásokat!
Sok sikert hozzá!


Hozzávalók (4 személyre):

6 db nagy tojás sárgája
60 gramm porcukor
300 ml frissen facsart szűretlen narancslé

Elkészítés:

Mielőtt nekiállunk, mindenképpen melegítsük elő a sütőt 120 fokra (gázsütőnél 1 vagy 2 fokozat).

A tojásokat szétválasztjuk és sárgáját összekeverjük a cukorral, míg sűrű, könnyed, habos krémet nem kapunk. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk a narancslevet.
A  kész krémet sütemény formába tesszük (kis tűzálló cserépedényekbe) és ezeket vízzel teli tepsibe rakjuk, úgy hogy a víz a narancsos krém szintjéig érjen. (fontos, hogy a víz hideg legyen)
Másfél órán át sütjük, így a teteje szépen megkaramellizálódik, az éppen csak megszilárdult krém pedig friss narancsos ízű lesz. Tálalás előtt hűtsük le alaposan.
Ugye milyen egyszerű és mégis egy nagyon különleges desszert ami megkoronázza bármelyik étkezés végét.
Ajánlom mindenkinek!

Jó étvágyat!

Tipp: nagyon fontos, hogy különösen jó ízű narancsot válasszunk, mert azon múlik minden!

Puszil mindenkit:
Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső