2010. február 15., hétfő

Korianderes karfiolleves á la Casa Moro



Szép napot!

A fenti leves egy nagyon különleges ízkombinációjú török leves! A karfiol és a koriander mellett joghurt is van benne, amitől pompás lesz az íze, mivel a karfiol egyedülálló zamata tökéletesen illik a koriander citromos aromájához és ezt egészíti ki a joghurt savanykás íze, vagyis egyszerűen nagyszerű, és nem kell hozzá semmilyen extra hozzávaló!
Ráadásul a végén még egy kis karamellizált vajjal is megbolondítjuk aminek dióhoz és mogyoróhoz hasonló íze van, ettől válik igazán egzotikussá! A vaj elengedhetetlen kísérője, egyébként a török konyhában a joghurtnak, szóval semmiképpen ne hagyjuk ki!

Egyszerű elkészíteni és garantált a siker! Én most hétvégén készítettem először-a nővéreméket leptem meg vele- és mindenkinek nagyon ízlett, úgy hogy nincs is más hátra, minthogy elkészítsétek!

Hozzávalók (4 személyre):

60 gramm vaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 ek koriandermag durvára törve
1 kg karfiol rózsáira szedve
750 ml zöldség alaplé
1 tojássárgája
162 ek kukorica- vagy búzaliszt
400 gramm joghurt
2 ek durvára vágott friss koriander
tengeri só
bors

Karamellizált vajhoz:

75 gramm sózatlan vaj

Elkészítés:

60 gramm vajat közepes lángon felolvasztunk és a vörös- illetve fokhagymát, és a koriander magot pirítjuk rajta, körülbelül 10-15 percig, míg enyhén megbarnulnak.
Hozzáadjuk a karfiol rózsákat és átforgatjuk a vajjal, majd felöntjük 300 ml alaplével és 20-25 percig főzzük lefedve. Keverés helyett krumplinyomóval dolgozzuk át a  levest időnként.
Amikor a karfiol megpuhult hozzáöntjük a maradék alaplevet és hagyjuk főni.
A karfiol miatt a leves morzsalékos állagú lesz-nagyon ízletes így-, aki viszont ennél simább levest szeretne, az botmixerrel dolgozza át, végül sózzuk, borsozzuk.

Mindeközben egy nagyobb tálban a lisztet a tojássárgájával habverővel sűrű krémmé keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot összekeverjük, és az egészet a levesbe forgatjuk.

Tálalás előtt a legkisebb lángon felolvasztjuk a 75 gramm vajat. A savó elkezd majd kicsapódni és szépen lassan különválik, majd barnára karamellizálódik. Az íze dióra emlékeztet! Nyam-nyam!
Ezt csorgatjuk a leves tetejére!

Jó étvágyat mindenkinek!

Puszil:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Annyira nagyon finom volt, ezt tényleg érdemes kipróbálni! Isteni fini!!!

    VálaszTörlés
  2. Ugye!:-) Köszönöm, bár árulkodó volt, hogy mind elfogyott!:-)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső