2010. február 1., hétfő

Piláf kaporral, mazsolával és fenyőmaggal


Szép estét!

Természetesen ma is a Casa Moro világába repítelek el benneteket és egy kitűnő köret receptjét ismertetem meg veletek!
Egyébként ez a remekmű főleg Törökországban ismeretes és fekete kagyló mellé szokták kínálni, de kitűnő kísérője csirkének, vagy bármilyen halnak:
Most pedig jöjjön aminek jönnie kell:

Hozzávalók (4 személyre):

200 gramm basmati rizs
75 gramm vaj
1/3 teáskanál őrölt szegfűbors
3 evőkanál finomra vágott friss kaporlevél
6 tavaszi zöldhagyma apróra vágva a zöldjével együtt
50 gramm forró vízbe áztatott mazsola
50 gramm fenyőmag
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A rizst egy tálba tesszük és felöntjük hideg vízzel, majd kezünkkel dörzsölgetjük, míg a víz zavarossá nem válik. Ezután leszűrjük és friss vízzel öntjük fel ezt háromszor ismételjük meg, míg a víz nem lesz átlátszó. Amikor ezzel megvagyunk felöntjük meleg vízzel és egy teáskanál sót keverünk bele, majd 20-60 percig áztatjuk. Tudom, hogy ez nagyon macerásnak tűnik, de így feleannyi idő kell a főzéshez és nem fog megrepedezni a rizs, ha ezt kihagyjuk, mert ki lehet, akkor több vízre lesz szükségünk és hosszabb főzési időre is.

Egy serpenyőbe tesszük a vajat és közepes lángon felolvasztjuk és amikor füstöl beleszórjuk a két evőkanálnyi kaport és 1 percig pirítjuk a szegfűborssal, majd hozzáadjuk a zöldhagymát és 5 percig dinszteljük. Beletesszük a rizst, a mazsolát és a fenyőmagot és jól elkeverjük, hogy a fűszeres vaj bevonja a rizs szemeket és a mazsolát.
Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy a rizst épphogy ellepje és a tetejére benedvesített zsírpapírt teszünk majd közepesnél nagyobb lángon felforraljuk. 
Amikor már fortyog, rátesszük az edény tetejét is és nagy lángon gőzöljük 5 percig, majd levesszük a lángot közepesre és további 5 percig készre főzzük.
Tálaláskor a maradék kaporral meghintjük.

Nagyon finom köret, és még azt is megkockáztatnám, hogy egy-egy húsmentes napon akár egy tál ételként is megállja a helyét!

Jó étvágyat!
Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső