2010. február 5., péntek

Karfiol saláta paradicsommal és római köménnyel


Sziasztok!

Először is jelezném mindenkinek, hogy tettem fel a régebbi ételek mellé képeket, szóval mindenki gyönyörködjön benne és csorgassa a nyálát!:-)

Más:

A mai napon a meleg marokkói salátákkal foglak megismertetni benneteket! 
Marokkóban nem létezik az előétel fogalma, de az ottani étrend egyik jellegzetessége ez, és általában ezek az étkezést megelőző fogások.
A salátákat nagyon egyszerű elkészíteni- jelzem imádom az ilyen gyorsan elkészíthető, ám de különleges kajákat, mivel olyan jó begyűjteni a sok dícséretet ilyen kevés munkáért-, de ízviláguk annál különlegesebb. 

Természetesen itt is nagyon fontos a fűszerezés és a legtöbb saláta esetében megjelenik a római kömény, a koriander és még sorolhatnám a tipikus fűszerek tömkelegét, amit mostmár mi is jól ismerünk és észre vehettük, hogy legtöbbször ismétlődnek. Szóval aki még nem tette meg, szerezze be őket!:-)
 A meleg saláták többségénél használhatjuk a már jól ismert sóval eltett citromot is, tehát el kell, hogy készítsétek, ha el szeretnétek készíteni az általam leírt recepteket.

Nem is említettem, de azt hiszem mindenkinek egyértelmű, hogy a Casa Moro-ból vettem az alább látható remekművet, ami önmagában vagy akár köretként is fogyasztható (ez a legtöbb meleg salira vonatkozik). Nem kellenek hozzá extra hozzávalók és a hideg téli napokon különösen jól esik ez a fűszeres, egzotikus étel.
Nagyon jól illik hozzá a marokkói kenyér vagy bármilyen más lapos kenyér illetve kitűnő kísérője egyszerűen megsütött húsoknak vagy halaknak.
Nincs is más hátra, minthogy leírjam az elkészítés módját!

Hozzávalók (4 személyre):

6 ek olívaolaj
1 közepes vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
4 meghámozott és összevágott paradicsom
2 teáskanál római kömény
3 teáskanál sáfrány forróvízbe áztatva
500 gramm karfiol kicsi rózyákra bontva
1 ek durvára vágott petrezselyem
tengeri só és frissen őrölt fektebors

Elkészítés:

A karfiol nagyon is alkalmas arra, hogy a fűszeresebb alapanyagok számára szolgáltasson ízletes alapot, mint ahogy ez a mostani receptnél is lesz, hiszen itt végeredményben a fűszeres paradicsom kísérője.

Az olívaolajat felforrósítjuk közepes lángon és beledobjuk a vöröshagymát, amihez egy csipet sót is teszünk. Időnként megkeverve 10 percig dinszteljük, míg elkezd karamelizálódni. Ekkor beledobjuk a zúzott fokhagymát és még 2 percig dinszteljük őket együtt. 
 Ezután belekeverjük a paradicsomot, a római köményt és 5 percig rotyogtatjuk. Beleöntjük a sáfrányos vizet, majd a karfiolt is, sózzuk, borsozzuk jól összekeverjük és végül lefedve 10-15 percig gyöngyöztetve főzzük közepes lángon. Azért néha meg kell kevernünk, mindaddig míg a karfiol meg nem puhul. 

Végül, amikor elkészültünk a friss petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk. Emellé is kínálhatunk kenyeret (marokkóit), vagy egyszerű pirított baguettet.

Jó étvágyat mindenkinek!

Borajánló: előétel lévén száraz fehérbort javasolnék, és mivel az újborok ideje van egy kitűnő pincészet isteni újborát ajánlanám St. Martinus Cuvée 2009 (ez a pannonhalmi pincészet kitűnő újbora).

Puszil:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső