2010. február 3., szerda

Sáfrányos vinaigrette-vel készült ruccola saláta olivabogyóval és garnélával


Sziasztok!

A mai napon egy egyszerű ám, de nagyon laktató salátát fogok veletek megismertetni. Nem is igazán a saláta a lényeg, hanem ami rajta van: Sáfrányos vinaigrette, ami egy speciális olasz dresszing és természetesen az Ízek Itáliája ihlette ezt is . 
Rengeteg fajtája létezik a vinaigrettenek, de a lényeg az ecet és az olaj, amiből elkészül, hiszen nagyon fontos, hogy mindkettő jó minőségű legyen, persze a pénztárcánkhoz mérten vegyük a legjobb minőségű alapanyagokat, mert az ízvilága így lesz csak tökéletes! 
A legjobb vegyítési arány Locatelli szerint az ecet-olaj esetében az egy a hathoz, de ez ízlés dolga! Jelzem nekem is így ízlik, de először készítsünk egy keveset kóstoljuk meg, és akkor már tudni fogjuk. Érdemes egy nagy üveggel készíteni, mert hűtőben eláll 6 hónapig, így csak egyszer kell vele dolgoznunk, hiszen ha elkészítjük úgyis rá fogunk kattanni!:-). Az adagokhoz minden esetben odaírom, hogy körülbelül hány ml öntet lesz belőle.
Azt mindig tartsuk szem előtt, hogy az öntet sokkal erősebb önmagában, mint a salátával összekeverve ezért amikor készítjük érdemes egy pár levél salátával kóstolnunk, így biztosak lehetünk benne, hogy jó lesz!
Először a hagyományos vinaigrette receptjét írom le és csak utána a sáfrányosat.

Akkor nincs is más hátra, minthogy megosszam eme fenséges dresszing csínját bínját veletek::

Vinaigrette

Hozzávalók (kb. 375 ml-hez):

1/2 kanál tengeri só
3 ek vörösbor ecet
300 ml extra szűz olívaolaj
2 ek víz

Elkészítés:

A sót és az ecetet összekeverjük és néhány percig állni hagyjuk, míg a só teljesen fel nem oldódik, majd hozzáadjuk az olajat, a vizet és addig keverjük, míg az öntet össze nem áll (emulgeálódik) és besűrűsödik.
Ezután hűtőbe tesszük és akár 6 hónapig is eláll. Használat előtt mindig rázzuk fel, ugyanis az ecet és az olaj egy bizonyos idő elteltével szétválik, de attól még jó, nehogy kidobja valaki!!!


Sáfrányos vinaigrette--vel készült ruccola saláta olívabogyóval és garnélával:

Hozzávalók (4 személyre):

sáfrányos vinaigrette (kb. 750 ml):

500 ml fehérbor
150 ml fehérborecet
1 kk sáfrány
1 ek kristálycukor
100 ml extra szűz olívaolaj

salátához:

200 gramm ruccola saláta
1 kis üveg zöld olívabogyó
100 gramm mozzarella
150 gramm garnéla (friss vagy fagyasztott)
3 gerezd fokhagyma
3 ek sáfrányos vinaigrette
oregánó
bazsalikom
bors

Elkészítés:

Először az öntete készítjük el. A bort és az ecetet illetve a sáfrányt egy lábasba öntjük és kis lángon forralni kezdjük, míg egy negyedére nem sűrűsödik, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot. Addig kevergetjük, míg a cukor fel nem oldódik. 
Hagyjuk kihűlni és amikor ez megtörtént  hozzákeverjük az olajat.
Tegyük ezt is egy üvegbe és hűtőben tároljuk csak úgy mint az előző ez is körülbelül 6 hónapig eláll és természetesen használat előtt rázzuk fel!

A saláta pedig nagyon egyszerű: egy serpenyőben vajat olvasztunk és dinszteljük meg rajta a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a garnélát és körülbelül 10 perc alatt készre pároljuk a végén fűszerezzük (só, bors, oregánó, bazsalikom), majd összekeverjük a salátával és az olívabogyóval. Végül hozzáadjuk a mozzarellát és a sáfrányos vinaigrettét körülbelül 2-3 evőkanálnyit.
Majd ízlésesen tálaljuk és elfogyasztjuk. 

Jó étvágyat mindenkinek!

Tipp: lehet mellé fokhagymás pirított baguettett kínálni! A garnélából, ha nem tudunk frisset venni, akkor a fagyasztottnál jobb az üveges változat, ami már nálunk is kapható több üzletben is.

Borajánló: ehhez a salátához egy könnyű száraz fehér bor illik a legjobban, mint például a Tokaji Furmint.

Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső