2010. március 1., hétfő

Caponata á la Giorgio Locatelli

Sziasztok!

Most egy csodálatos sült zöldség saláta receptjét írom le, melyről már tettem említést az előző írásomban is.

Ez az étel hagyományos szicíliai fogás, melyet önmagában kenyéren vagy mozzarellával is fogyasztanak, de kitűnő köret különböző húsok mellé, például a bárányhoz nagyszerű, hiszen jól ellensúlyozza a zsírosabb húsok ízét, de jól passzol a tonhalhoz is.
Végeredményben a lényeg, hogy padlizsánunk mindenképpen legyen ehhez az isteni salátához a többi zöldség ízlésünk szerint variálható. 
A zöldségeket kockákra vágják és bő olajban kisütik, majd összekeverik fenyőmaggal, szultána mazsolával és agrodolce (édes-savanyú) mártásban pácolják, majd szobahőmérsékleten tálalják. 
Szicíliában hagyományosan még étcsoki darabkákat is kevernek bele! Nyam-nyam! Nagyon finom és fontos, hogy nem szabad hűtőbe tenni, mert az ízek eltompulnak!
Akkor íme a recept:



Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobb padlizsán felkockázva
olívaolaj a sütéshez
1 db vöröshagyma felkockázva
étolaj a bő olajban sütéshez
2 zellerszár felkockázva
1 db édeskömény gumó feldarabolva
1 cukkini felkockázva
3 db paradicsom
1 csokor friss bazsalikom
1 csokor zsálya
50 gramm fenyőmag
50 gramm szultána mazsola
100 ml extra szűz olívaolaj
1 ek paradicsom püré
1 ek vörösborecet
1 ek kristálycukor

Elkészítés:

Serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk és megdinszteljük rajta a hagymát, majd amikor ez kész egy nagyobb tálba öntjük és félre tesszük. Ezután az étolajat felforrósítjuk és belerakjuk a zellert, majd aranybarnára sütjük és hozzákeverjük a hagymához, majd ezt megismételjük az édesköménnyel, a cukkinivel, és a padlizsánnal is. Az egészet összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot  az összetépkedett bazsalikom és zsálya leveleket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fenyőmaggal és a mazsolával.
Végül elkészítjük az agrodolce mártást: a vörösborecetet, az olívaolajat, a paradicsompürét, és a cukrot jól összekeverjük, míg a cukor el nem olvad benne. Ezzel meglocsoljuk a salátát és az egészet alaposan összekeverjük.
A legvégén fóliával lefedjük és 2 órát hagyjuk állni. 
Már mondtam, de nem győzőm hangsúlyozni, hogy ne tegyük be a hűtőbe, mert az ízek eltompulnak.
Majd szobahőmérséleten  tálaljuk!

Jó étvágyat!

Tipp: ha van otthon wok edényünk a zöldségeket abba süssük, hiszen akkor nem kell sok olajat használni és a zöldségek is ropogósabbak lesznek!

Borajánló: a salátához önmagában egy testes cabernet savignont ajánlanék, de ha köret akkor a hús dönti el választásunkat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső