2010. február 11., csütörtök

Élmény beszámoló a legutóbbi gasztronómiai élményekről



Jó estét mindenkinek!

A tegnap esti partin olyan kulináris élményekben volt részem, hogy alig tudom szavakba önteni és azt se tudom, hol kezdjem (mondjuk az elején:))!

Először is nem csak a gasztronómiai élmény volt felülmúlhatatlan, hanem a vizuális is! 
Csodás volt, hiszen az egész este a velencei karnevál jegyében telt el -egyik személyes kedvenc városom a kedvenc időszakomban- és ennek keretei között minden volt ami a farsanghoz, a karneválhoz köthető, álarcos artisták gólyalábakon, opera énekesek, musical színészek, gondola és még sorolhatnám, de röviden minden tökéletes volt.

Akkor most következzen a menü sor: öt étterem, öt sztár séfje főzöt,t öt különböző menüsort, és a legnagyobb meglepetésemre illetve örömömre egyik kedvenc gasztro blogom szerzője is a szakácsok között volt Mautner Zsófia (ha valaki nem tudná Ő a Chili és Vanília szerzője, bár szerintem ezt mind tudtátok).
A séfek a legkülönbözőbb ételeket készítették el, a magyaros ételektől elkezdve a thai konyhán át szinte minden megtalálható volt.

Egy különlegességet mindenképpen kiemelnék: téli fagylalt hurka variációkkal, kocsonya töltött sertéslábbal. Ez egy elsőre nem igazán ínycsiklandozó étel, amit a Bock Bisztró séfje Bíró Lajos készített és a nem túl bizalom gerjesztő név ellenére az egyik legfinomabb előétel volt, annak aki szereti a "disznóságokat", és én ezek közé tartozom, szóval a tölcsérben kínált véres hurka nekem teli találat volt. Ugyanennél az asztalnál várt még az érdeklődőkre egy különlegesség a  kifordított töltött káposzta (a húsba volt töltve a káposzta), ami szerintem egy nagyon extravagáns ölet és fenséges ízű volt! Nyam-nyam! Gratulálunk!

Az éttermek melyek bemutatták szakácsaik főzőtudományát: 

  •  Bock Bisztró (Bíró Lajos séf)
  •  Babel Delikát Étterem (Pest István séf)
  •  Csalogány 26 Étterem Pethő Balázs séf)
  •  Kistücsök Étterem (Jahni László séf)
  •  Chili és Vanília és Aréna Catering (Mautner Zsófia és Varga Roland séf)
Az ételek mellé, pedig kitűnő borokat kínáltak, mint például a Nyakas Pincészet isteni nedüjét Budai Irsai Olivért 2008-as évjáratot vagy a Balatonlellei Rosé cuveét 2009-es évjárat ezt a Korányi Pincészetnek köszönhetjük és ezeken kívűl még számtalan nagyon jó ízű bor várt arra aki áldozni kívánt dionüsszosz oltárán!:-) A borok mellett pedig a legkülönfélébb koktélokat kóstolhattuk meg! Egy szó, mint száz, mind ételek, mind italok terén elsőosztályú volt a tegnapi rendezvény.

Mivel nekem a Chili és Vanília és az Aréna Catering menüsora ízlett a legjobban (minden elfogultság nélkül) ezért az ott kínált desszertet emelném ki recepttel egybekötve!
Azért még azt megemlíteném, hogy mindegyik asztalnál csodás ételek sorakoztak, de itt találtam meg azokat az étkeket, melyeket tudom, hogy mi is bátran elkészíthetünk otthon, akkor is, ha nem vagyunk profik!:-) A fogások többsége megtalálható Mautner Zsófia könyvében a Chili és Vanília szakácskönyvben így bárki meg tudja majd nézni és elkészítheti. 

A menüsor:
  • Fűszeres paradicsomkrém, kecskesajtos háromszög
  • Petrezselymes petrezselyemgyökér leves
  • Kókusztejes csirke curry, thai sült rizzsel
  • New York sajttorta brüsszeli módra

Gondolom mindannyiunknak csorog a nyála!:-) 
Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen amit kiemelek és a desszert mellett döntöttem, mivel elég kevés sütiről számolok be. Tehát jöhet a csoda a New York sajttorta brüsszeli módra egyenesen Mautner Zsófia tollából:

Hozzávalók:

25 dkg keksz (itt speculoos), darálva
12,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristálycukor (csak akkor kell, ha a keksz nem édes, a speculoos-hoz nem kell)
70 dkg krémsajt (Philadelphia)
15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 púpos tk étkezési keményítő

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.

Először a torta alapját készítjük el: a ledarált kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal és belenyomkodjuk egy 23 cm-es tortaforma aljába, amit előtte kivajazunk. Majd betesszük a hűtőbe, amíg készül a töltelék! 

A szoba hőmérsékletű krémsajtot kikeverjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel és a tojásokkal. 
A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyoláljuk több réteg alufóliába, erre azért van szükség, mert  a vízfürdőből a víz beszivároghat a tortába. A formát egy akkora mély tepsibe tesszük, amiben elfér. Majd forralt vizet öntünk a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen fel. 
Majd betesszük a sütőbe és kb. 45 percig sütjük.
Amikor elkészül a teteje még egy kicsit remeg, de a hülés során is sül még! A legjobb, ha legalább egy napig hütjük, mert akkor a legfinomabb, de minimum 4-5 órát tegyük hűtőbe!
Isteni és nagyon egyszerű elkészíteni!

Jó étvágyat mindenkinek!

Sok puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Petrezselyem, elárulod, milyen partin volt alkalmad mindezt megízlelni?

    VálaszTörlés
  2. Természetesen elárulom! A T-Systems ügyfél partián volt rá lehetőségem,nagy-nagy szerencsémre!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső