2011. február 7., hétfő

Chefparade negyedik lecke: File de saumon au coulis de framboise et fondue de poireau


Ma ismét francia konyha és újabb remekművek következnek. Isteni ételeket készítettünk és én szó szerint úsztam a boldogságban, a halakkal együtt, mert mint tudjátok imádok mindent ami a tengerből jön. Ízelítőül egy kép az elkészült ételekről:




Az első recept egy isteni különleges, de egyébként hagyományos párizsi étel, lazac filé málna szószban póréhagyma fondue-vel! Isteni íz világa van, egyszerűen mennyei, nagyon pikáns! A málna szószt a hagyma és az almaecet teszi különlegessé és nagyon ízletes lesz tőle a hal, mindezt pedig tökéletesen kiegészíti a póréhagyma ami egy egyszerű fehérborban van párolva!Ráadásul isten málnát sikerült beszerezniük!


Ezenkívül készítettünk még egy csomó finomságot, de ami számomra a legkülönlegesebb élmény volt, az az osztriga, amit még eddig nem ettem, de kellemesen csalódtam benne, mivel annyira ízlett, hogy a Valentin napi meglepi ez lesz, előételként! Mivel Feri nem nagyon olvas ezért tudom, hogy nem fogok lebukni, bár amilyen szerencsétlen vagyok tuti, hogy most fogja megnézni a blogot! Na, mindegy reménykedem!:-) A franciák fehér borecetben ázott hagymával eszik, amihez egy príma száraz fehérbor passzol, vagy fincsi száraz pezsgő!
Remélem tetszik nektek is a lenti recept és ki próbáljátok ti is!:-)


File de saumon au coulis de framboise et fondue de poireau
Lazac filé málna szószban és poréhagyma fondue



Hozzávalók (2 személyre):

2 db lazacfilé
100 gramm málna
10 cl almaecet
2 db mogyoróhagyma
10 cl víz vagy hal alaplé
20 gramm vaj
10 cl olívaolaj
10 cl tejszín
Só, bors

A poréhagyma fondue-höz

 1 db poréhagyma
1 dl száraz fehér bor
20 gramm vaj
10 gramm tejszín


Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, majd egy serpenyőben vajon 2 percig párolom. Ezután ráöntöm a almaecetet és még 1 percig hagyom ebben párolódni, majd felöntöm a vízzel és hozzáadom a málnát. 



isteni illatok terjengenek

5 perc elteltével beleöntöm a tejszínt és ízesítem sóval és borssal. 

málna szósz majdnem készen
  Amikor készen vagyunk a szósszal választhatunk, hogy átszűrjük, mint a jobb éttermekben vagy mindennel együtt kínáljuk! Én az utóbbi mellett döntöttem és nem bántam meg.

málnaszósz

 Egy másik serpenyőt felforrósítok, majd olívaolajon a lazacszelet mind a két oldalát 4-4 percig átsütöm. Ezután sózom, borsozom. Ha bőrős a lazac hús, akkor csak a bőrös oldalán sütöm és amikor fehéredik a húsa, akkor lesz kész, majd amikor fogyasztjuk a bőrt nem kell megennünk.

Eközben megcsináljuk a póréhagyma fondue-t:

A poréhagymát felszeletelem, vékony karikákra. 

póréhagyma

Majd egy serpenyőben vajon párolom 5 percig. Ezután felöntöm a fehér borral és lassú tűzön még 10 percig főni hagyom. A végén sóval és borssal ízesítem és tejszínnel krémesítem.

Jó étvágyat!
Puszil:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Már a főcím elolvasásakor tudtam ezt meg kell csinálni, ki kell próbálnom ,most ugyan az idő nem alkalmas, de amint lesz rá lehetőség ezt nem hagyom ki, köszönöm az ötletet !!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Szívesen és remélem a mai recept is elnyeri a tetszésedet, próbáld ki őket, nagyon jók és egyszerűek!:-)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső