2011. február 17., csütörtök

Chefparade ötödik lecke: vörös húsok , steak a terítéken: Tournedos Rossini


Tegnap este csodálatos húsokat készítettünk, illetve a hozzájuk illő mártásokat és mennyei kis fogások sikeredtek, ízelítőül az ételek, amiket megismertetek veletek a napokban:

  • Francia tatár beefsteak / Steak tartare,
  • Sauce marchand de vin / Borkereskedő mártás
  • Sauce bearnaise
  • Carpaccio a la Bernard / Carpaccio Bernard módra
  • Boeuf bourguignon – burgundi marharagu
  • Beurre d’escargot froid / Hideg csiga vaj             
Mindegyik isteni, nekem leginkább a francia tatát beefsteak ízlett, merőben más, mint az általunk ismert, bár ahány ház annyi féle,  pikáns, sokkal többféle fűszer van benne, és a másik különlegessége, hogy Francia országban csak egyetlen recept létezik, nincsen más, csak amit majd leírok, Bernard állítása szerint aki nem így készíti az nem francia!:-) Persze az arányok változnak, de az alapanyagok mindig ugyanazok, ebben is különbözünk, mivel nálunk mindenkinek saját receptje van és más-más módon készítjük! Várnék egy két receptet a hazai változatra, ha van kedvetek és időtök küldjetek el pár variációt és kipróbálom Őket!

Ma viszont nem a tatáré a főszerep, hanem a steak-é! Nagyon finom, gyors, egyszerű steaket készítünk, ami különleges és igazi ínyenceknek készül majd! Nem éppen a legolcsóbb vacsora ötlet, de különleges alkalomra mindenképpen be lehet vetni, el lehet kápráztatni vele a vacsora partnerünket! Igazi hús imádóknak ajánlom, a fűszerezése rém egyszerű, a lényeg a jó minőségű vaj, durva szemű só, a jó hús, a finom libamáj! Ha az alapanyagok stimmelnek bátran mondhatom, elronthatatlan! Mindenki próbálja ki, legalább egyszer, mert mennyei!

Tournedos Rossini

 


Hozzávalók (2 fő részére):

2 x 150 gramm bélszín
2 libamáj szelet (egyenként 60 g)
5 cl Portói bor vagy máderé bor
5 cl hús alaplé
Bors
(opcionális: 2 g fekete szarvasgomba szelet)
35 g vaj

Elkészítés:



Egy serpenyőt szárazon felhevítünk, kevés vajat olvasztunk benne, erre tesszük a hús szeletünket, amit hirtelen kisütünk mindkét oldalán, ízlés szerint véresen vagy teljesen átsütve. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megsült egy előre melegített tányérra tálaljuk.
Az előzőleg használt serpenyőben sütjük ki a libamáj szeleteket is mindkét oldalán, egyenként 40 másodpercig.
Sózzuk, borsozzuk, a hússzelet tetejére helyezzük (opcionálisan 1-2 szelet szarvasgombával is megspékelhetjük, ha nagyon ínyencek vagyunk J)

A serpenyőben a visszamaradt zsiradékhoz öntjük a bort és az alaplevet, ezt 2 perc alatt összeforraljuk. A hússzeletre csurgatva tároljuk. 

Puszi:
Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső