2011. február 22., kedd

Chefparade ötödik lecke: boeuf bourguignon, burgundi marharagu



 Ma végre eljutottunk az általam már nagyon várt boeuf bougignon elkészítésének mikéntjéhez!:-) Amióta megnéztem a Julie and Julia című filmet azóta vágyom rá, hogy elkészíthessem ezt az igazán isteni, friss felülmúlhatatlan francia csodát4 Annyira finom, hogy az már nem is igaz, de tényleg nem túlzok ISTENI! 
Azt gondoltam, hogy macerásabb lesz az elkészítés, hogy sok beszerezhetetlen alapanyag kell hozzá, így mindig csak halogattam, nem kerestem a receptet sem! Igazából ami sok idő az az előkészület, utána már magától készül csak bedobjuk a sütőbe és várjuk, hogy elkészüljön a csoda és közben az illatok, amik szállnak....nyam-nyam....
 Fontos a megfelelő alapanyagok használata, főként a húsra ügyeljünk, és persze a bor minősége is lényeges, ha lehet akkor burgundi vöröset használjunk, így igazán francia lesz!




Boeuf bourguignon – burgundi marharagu

Előkészítés: 1,5 óra

Főzés: 3-4 óra

Hozzávalók ( 4 fő részére):

800 g marha hús
1,5 cl száraz vörös bor (testes, erős)
150 g húsos szalonna
100 g champignon gomba
2 répa
2 hagyma
40 g kis kerek mogyoró hagyma
1 fokhagyma gerezd
100 g répa (2 nagy répa)
1 bouquet garni
1 dl konyak
5 g liszt
bors
30 g vaj
10 cl étolaj
5 g cukor

Elkészítés:

Előzőnap: “marinade”: Megtisztítjuk a húst és 4cm-es kockákra vágjuk.  A répát fél cm-es karikákra vágjuk, a hagymát megpucoljuk, nagyobb darabokba vágjuk. A húst a zöldségekkel együtt egy nagy edénybe tesszük, felöntjük vörösborral, sózzuk, borsozzuk, és lehetőség szerint egy napra lefedve a hűtőbe tesszük.

Egy nap elteltével a húst és a zöldségeket kiszedjük az edényből. 

A marinade-ot felmelegítjük.
A húskockákat papírtörlővel szárazra töröljük. Kevés olajon 4 percig pirítjuk őket, majd konyakkal flambírozzuk, a legvégén kevés liszttel megszórjuk.


Amikor meleg a marinade, visszarakjuk bele a húst és a zöldségeket, bouquet garni-t készítünk, vagyis póréhagymába tekerjünk rozmaring ágat, kakkukfüvet, zellert, ez is belekerül az edénybe, illetve a fokhagyma. 2 óra hosszáig alacsony lángon főzzük.

 
A szalonnát fél cm-es kockákra vágjuk, lepirítjuk, ezután ezt is a nagy fazék tartalmához adjuk.
A mogyoróhagymát megpucoljuk, serpenyőben kevés vajon egészben pirítjuk őket, majd kevés vizet adunk hozzá, amit elfőzünk, ezután cukorral karamellizálunk.

2 óra elteltével a borban rotyogó húshoz adjuk a gombákat is, és ezzel együtt további fél óráig főzzük. A végén adjuk hozzá a karamellizált mogyoróhagymát, ízlés szerint utólag sózzuk, borsozzuk.

 Ízlés szerint főtt krumplival vagy tagliatelle-vel kínálhatjuk!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső