2011. február 13., vasárnap

Chefparade negyedik lecke: Moules mariniers, vagyis fekete kagyló mariniéres módra)


Először is elnézést a hallgatásomért, de elutaztunk Alsópáhokra egy kis wellnessezésre, és el akartam vinni a notebookomat, a képeket és minden kellékemet az íráshoz, de csak az ihletet csomagoltam be, mivel a táskát az előszobában felejtettem!:-( Lehet, hogy nem is akkora gond, mivel így legalább 100 %ig belemélyedtem az olvasásba, és olyan jó volt egy kicsit pihenni, semmire nem gondolni, csak önfeledten pancsolni a kölykökkel, játszani velük és este egy jó pohár bor mellett belemélyedni ebbe a nagyon érdekes, élvezetes könyvbe, ami egy család regény és tényleg nagyon jó!:-) Mindenkinek ajánlom, hogy ha lesz egy kis ideje olvassa el: Pataky Éva: Ami elveszett című könyvéről zengek ódákat és nem túlzok varázslatos!
Na, de nem egy irodalmi kávéházba vagyunk térjünk rá az eredeti témánkra, vagyis a mai végtelenül egyszerű és gyors előételünkre! Természetesen ez is egy franciás elkészítési módja a fekete kagylónak, ami az egyik személyes kedvencem, nem csak nekem, de az egész családnak, mivel Szofi lányom két pofára szokta enni addig amíg látja, szeretjük paradicsommal főzve, vaníliás mártásban pennével, de tényleg bármilyen formában! Ez egy nagyon látványos, ám egyszerű étel, amihez már hazánkban is könnyű hozzájutni és a fűszerek is teljesen hétköznapiak, mégis a végeredmény egy nem hétköznapi étel amivel bármikor meglephetjük a családot, barátokat és le is nyűgözhetjük őket!! 
Én már gondolatban lázasan készülök a holnapi valentin napi menüre, a meglepetés vacsira, amihez remélem mindent kapok majd! Már múltkor is említettem, hogy osztriga lesz az előétel, amit akkor készítek el, ha kapok, szóval szorítsatok és utána tengeri sügér flambírozva, amit az előző bejegyzésemben már megismertetek! Feri imádja a tengeri halakat szóval valószínűleg el lesz ragadtatva! Már úgy várom, hogy meglephessem!
Akkor most térjünk vissza a recepthez:

Moules mariniers ( Fekete kagyló mariniéres módra)



Hozzávalók:

1 kg fekete kagyló
80 gramm vaj
40 gramm mogyoróhagyma vagy vöröshagyma
10 cl fehérbor
10 cl víz
1 csomag petrezselyem
Só, bors

Elkészítés:

Egy nagy lábosban a 40 gramm vajon párolni kezdem az apróra vágott hagymát, majd ráhelyezem az előzőleg megtisztított kagylókat és felöntöm a borral illetve a vízzel. Felforralom.
Sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítem és még két percig főni hagyom.
Amikor a kagylóim már szétnyíltak, akkor készen van! Nagy tálba teszem, leszűrve és forrón tálalom! Mellé fokhagymával bedörzsölt pirított bagettet kínálok!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső