2010. május 31., hétfő

Friss tintahal karikák grillen


A hétvégén sok finomságot készítettem és a fenti étel volt az egyik! Nagyon jól sikerült, annak ellenére, hogy hirtelen jött az ötlet, ráadásul elég későn voltunk bevásárolni, de ahogy sétálgattunk a pultok között, megláttam ezt a gyönyörűséget, ami kínálkozott, hogy vegyem meg. Ritkán vásárolok halat és tengeri herkentyűket szupermarketekben, de most tényleg friss volt a tintahal karika és isteni volt az illata, legalábbis nekem, mert Én imádom, tudom, hogy sokan undorodnak tőle, de aki szereti, annak ez az illat maga a mennyei manna illata!
Mivel az idő, akkor még,-ez péntek este történt- nagyon szép volt, csendes, langyos szél fújt, csillagos volt az ég, szóval minden stimmelt, hogy a teraszon vacsorázzunk, gyertyafénynél. Olyan jó volt! Várom már a nyarat, amikor ez mindennapos lesz..... 


 Nagyon egyszerűen készítettem el a halat, friss új fokhagymával, színes borssal és egy kis balzsam ecettel, mellé pedig új krumplit sütöttem szintén grillen! Nagyon finom volt és, bár későn ettük, nem ülte meg a gyomrunkat, mert egy viszonylag könnyű ételről van szó.



Hozzávalók (2 személyre):

30 dkg friss tintahal karika
3 gerezd fokhagyma zúzva
fél citrom leve
3 ek olívaolaj
1 ek vörös balzsamecet
2 tk durvára tört színes bors


Elkészítés:

A legjobb, ha grillen készítjük, kint a szabadban, de, ha erre nincsen lehetőségünk, akkor wok edényben, vagy serpenyőben is elkészíthetjük, csak az ízvilág kicsit más lesz, de úgy is nagyon finom.
A tintahal karikákat lemossuk és alaposan lecsöpögtetjük, majd egy tálba tesszük őket. Az olívaolajba elkeverjük a citrom levét, a balzsamecetet és a fokhagymát, na meg a borsot is, majd az egészet a karikáinkra öntjük és alaposan beleforgatjuk őket. Egy kis ideig hagyjuk állni, körülbelül fél órát, addig a grillt is be izzítjuk, majd megsütjük őket, míg szépen elkezdenek barnulni, ez körülbelül a grillen 5-6 perc, de serpenyőben 10-12 perc is lehet, a lényeg, hogy figyeljük és kóstolgassuk. Amikor kész azon melegében meglocsoljuk még egy kis citromlével, sózzuk és megesszük minél hamarabb, ez az étel tényleg csak frissen, melegen jó, úgyhogy a köretet készítsük el időben!
Én újkrumplit sütöttem hozzá, amit egy kis rozmaringgal szórtam meg és borssal, de egy könnyű saláta is remek mellé.

Borajánló: könnyű, száraz fehérbort ajánlanék hozzá, mint például a Hilltop Prémium Neszmélyi Fűszeres Traminit, ami kiváló választás a könnyű vacsora mellé, főként meleg napok végén hűsít, ha megfelelő a hőfoka!


Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 28., péntek

Vacsora ötlet sietős hétköznapra



Tegnap este nem volt sok időm vacsit készíteni, mivel angol órám volt hatig, előtte Szofival játszótéren voltunk, takarítottunk, vásároltunk, kicsit hisztiztünk, majd itt is volt a tanárnéni:-), vagyis gyorsan kellett készítenem valamit! 
Főzni, már nem volt idő, mer az éhes szájak, már nyávogtak, így a hideg vacsi mellett döntöttem: volt itthon sok-sok paradicsom, új hagyma (a kertből egyenesen), retek, paprika, juhtúró, amit csak én szeretek, így a szerelmeimnek valamit kellett készíteni, amit mindketten megesznek! Mivel a mascarpone-t meg kellett már lassan enni, ugyanis 4 nap és lejár a szavatossága (ami szerintem nem olyan nagy gond, lévén ez is egy sajt) és volt még füstölt sajtom is, így arra a döntésre jutottam, hogy összedobok egy friss, üde szendvics krémet, amihez illeni fog a feta sajttal töltött fekete olívabogyó is, és persze a férjem által haza hozott friss finom kenyér, amit egy olyan pékségbe vett, ahol hagyományos, kézzel gyúrt kis cipókat lehet venni! Isteni! Próbálja ki akinek van lehetősége, bár baromi drága, de tényleg nagyon finom! Persze az az igazi, amikor az ember otthon készíti el, de nekem sajnos se kenyér gépem, se dagasztóm, egyenlőre- mert a következő projekt, hogy vásárolok valamelyiket-, tudom, hogy ezek nélkül is lehet kenyeret sütni, nagyanyáinknak se volt, de fárasztó, sok idő, aminek híján vagyok mostanában, így inkább rábízom a férfira ezt a feladatot!
Na, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy nagyon finom lett a füstölt sajtkrémem, amihez felhasználtam végül egy kis darab fetát is, így a hűtőből is eltűntek amiknek, már el kellett, és drágáimnak is nagyon ízlett a vacsi!


Füstölt sajtkrém:



Hozzávalók:

15 dkg füstölt sajt (lehetőleg zsíros), daraboló gépbe felaprítva nagyon kicsi darabokra (lehet kézzel is)
125 gramm mascarpone
10 dkg fetasajt
fekete bors mozsárban durvára törve
kevés só

Elkészítés:

Egy tálba öntöm a mascarponét, amihez hozzáadom a nagyon apróra vágott füstölt sajtot és összekeverem, majd a fetasajtot is belemorzsolom és az egészet minél simábbra próbálom keverni. A legvégén pedig borsozom és sózom! Ha van lehetőségünk és időnk, akkor tegyük hűtőbe, fél napra vagy akár egy éjszakára is, hogy az ízek összeérjenek, ugyanis, ma reggelire sokkal finomabb volt, mint frissen!
Majd kenyérre, baguettre, vagy bármilyen pékárúra teszem és nagyon jóízűen eszegetem! Isteni, egyszerű és gyors!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 26., szerda

Balzsamecetes kacsamell roséra sütve- kapros mártással

Tegnap este egy isteni vacsit dobtam össze, mindenki nagy örömére! 
Imádom a kacsamellet és most nagyon szépet kaptam a hentesnél, kicsontozva,  aranysárga bőrrel, amit én sajnos le kell, hogy szedjek róla, mert drága egyetlenem, nem eszi meg, de ilyenkor azt lefagyasztom és tepertőnek kisütöm, mert paradicsommal és új hagymával imádjuk, természetesen nem a Ferivel, hanem Szofival, hála az égnek ő nem olyan finnyás, mint az apukája!:-) Mindenesetre a hús gyönyörű és nagyon ízletes. Mindig bepácolom, általában csak rozmaringgal és egy kis olívával szoktam, de tegnap vörös balzsamecettel és színes borssal kentem be, amit mozsárban durvára törtem. Mellé természetesen a hónap slágerét kínáltam az újkrumplit, amit csak megfőztem, majd belga vajat olvasztottam rá, és megszórtam friss petrezselyemmel. Az egész együtt egyszerűen mennyei volt! Nyam-nyam...
Imádom az ilyen ételeket, amikhez nem kell semmilyen különleges hozzávaló, és mégis isteniek, és különlegesek! Egy szónak is száz a vége: lepjétek meg magatokat is, és a családot is ezzel a költeménnyel!

Fontos, hogy a húst ne sózzuk, amikor bepácoljuk, mert vizet ereszt és értékes tápanyagok távoznak belőle, elég, ha sütés után megszórjuk, míg meleg! Természetesen nem csak a kacsára, hanem minden húsra vonatkozik ez!:-)



Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet kacsamell kicsontozva

A páchoz:

2 ek vörös balzsamecet
1 ek olívaolaj
2 ek színes bors mozsárban durvára törve

A mártáshoz:

1 csokor friss kapor finomra vágva
fél fej új fokhagyma apróra vágva
2 dl tejszín
1 dl tej
1 kk étkezési keményítő
bors


Elkészítés:

A kacsamelleket bepácolom: az ecetet és az olívaolajat alaposan elkeverem, majd hozzáadom a borsot. Ezzel megkenem a kacsamellet, és alufóliába csomagolva beteszem a hűtőbe 1 éjszakára, de minimum fél napra.

Elkészítem a mártást: olívaolajat forrósítok nyeles lábasba, hozzáadom a kaprot és a fokhagymát, majd 5 percig nagy lángon dinsztelem. Felöntöm a tejszínnel és közepes lángon felforralom, majd a tejet elkeverem a keményítővel és a mártáshoz teszem, majd várok, míg még egyszer felforr, hogy be tudjon sűrűsödni. A végén sózom-borsozom.
A kacsamellet grill serpenyőben megsütöm, nagy lángon, mindkét oldalát 3-3 percig, míg szép rózsaszín nem lesz. Amikor kész megszórom sóval. 
Én roséra sütve szeretem, de ha valaki átsütve, akkor nyugodtan süsse tovább, csak vigyázzunk, nehogy kiszáradjon!
Köretnek balzsamecetes salátát és újkrumplit ajánlok.

Jó étvágyat!

Borajánló: könnyű nyáresti bort ajánlok, méghozzá a Bock pincészet kitűnő rosé borát,  2009-ből, ami egészen pontosan cuveé házasítás, de ha éppen nincsen kéznél egy könnyű fehérbor is tökéletesen passzol az ételünkhöz.

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 22., szombat

Megújultam


Ma végre rászántam magam, hogy egy kicsit egyedivé tegyem a hátteremet, amiben segítségemre volt drága, egyetlen szerelmem :-), köszi! Ő talált rá Ági blogjára, akinél szebbnél, szebb háttereket lehet találni! Nagyon örültem ennek a felfedezésnek, mivel nézegettem már hasonló blogokat, de eddig sajnos egyikben sem találtam olyat, ami nekem is tetszett volna, de a http://darabka.blogspot.com-on nem is tudtam választani annyira jók vannak, úgy hogy várhatóan megint lesz majd csere! Látogassatok el és böngésszetek, tényleg nagyon szépek és kreatívak, csak gratulálni tudok Áginak!
Remélem nektek is tetszik az új ruhám, de ha mégsem kérlek benneteket jelezzétek, mindenre nyitott vagyok!

Más: tegnap este ismét lakásétteremben voltunk a szomszédnál vagyis, a rendes havi boróka-kör ismét összeült! Nem is kell említenem, hogy isteni menüsorral kápráztattak el minket ismét, amit természetesen veletek is megosztok most:

Előétel:
§        Ricotta tüzes paprika társaságában
bor: Gál Tibor Sauvignon Blanc 2008 (száraz fehér, Eger)
I. fogás:
§        Spárgakrém leves pirított meglepetéssel
bor: Figula Zenit 2009 (száraz fehér, Csopak)
II. fogás:
§        Borókás vaddisznósült
§        Köret: Erdei gyümölcsös túrógombóc mandulával
bor: Heimann Cervaes 2006 (száraz vörös házasítás, Szekszárd)
Desszert:
§        A csopaki epres
bor: Freixenet Carta Nevada (száraz fehér tradicionális pezsgő, spanyol)

Az előétel utolérhetetlen, a spárgakrém leves mellé pirított füstölt sajt chips volt, a vaddisznó húsa pedig szét omlott a szánkban, mellé a mandulába forgatott túrógombóc mennyei, és a hús fűszerezése is tökéletes! Nyam-nyam.... 
A desszertről meg beszélni sem tudok olyan finom volt, na persze nem igaz, mivel annak az elkészítését kihúztam a házigazdánkból és alább meg is találjátok:

Elkészítése végtelenül egyszerű, íme:

A csopaki epres:
7-8 szem epret elhelyezünk ízlésesen egy tűzálló tányérra, majd a közepére 2 evőkanál mascarponét halmozunk, amit előzőleg kikeverünk 1 teáskanál mézzel, és ennek a tetejére marcipánt morzsolunk bőven, úgy hogy az eper szemeken is legyen bőven..
A sütőt grill funkcióra állítjuk 200 fokra és ha lehetőségünk van akkor a hőlégkeverést is használjuk. A tányért tepsire tesszük és középre helyezzük a sütőben. Itt 5-percig bent tartjuk, míg az eper el kezd levet ereszteni és a marcipán enyhén megbarnul. Ekkor készen is van és szinte azonnal gyorsan tálaljuk.

Séfjeink saját elmondása szerint egy nem túl jó csopaki étteremben sikerült belebotlaniuk, eme nemesen egyszerű étekbe, ami olyan mély nyomot hagyott bennük, hogy azóta már számtalanszor kápráztatták el vele a nagyközönséget, a mi örömünkre is!
Mindenki, akinek persze van hozzá kedve, próbálja ki, mert tényleg emlékezetes, friss, üde és olyan tavaszi.

Most búcsúzom és várom az építő jellegű kritikákat az új külsőről!


További szép hétvégét nektek!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 19., szerda

Spagetti paradicsommal és bazsalikommal


Ismét egy olaszos étellel rukkolok elő, mivel ma kevés volt az időnk és gyorsan kellett valami finomat összedobnom, ráadásul nem is igazán volt itthon a paradicsomon kívül semmi friss, ami Szofinak is jó lett volna, a főzelékeket pedig már unja szegény, ami érthető is hiszen lassan egy éve eszik majdnem mindennap azt! Persze tudom, hogy a tészta se jó, csak mértékkel, de egyszer, kétszer belefér.

Annyira jó, hogy Szofi már tud és akar is segíteni a konyhában, végre nem kell várnom míg elalszik vagy előző nap megfőznöm neki, hanem egy igazi mulatság a főzés mindkettőnknek. Ma is rengeteget segített, szinte az egész mártást Ő csinálta, Én csak a paradicsomot hámoztam, meg a fokhagymát daraboltam, Ő meg a bazsalikomot tépkedte, kavargatta, és természetesen kóstolgatta is a remekművünket.






Egyébként ez egy végtelenül egyszerű és nagyon gyors étel, amit valószínűleg mindenki készített már, szóval nem nagy ördöngösség, de olyan jó néha ilyet készíteni, hiszen a befektetett energia kevés, viszont az utána következő dicséret sok, hiszen nagyon finom...




Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm spagetti főzve (al dente)
1 kg friss, érett paradicsom hámozva, kis kockákra vágva
1 csokor friss bazsalikom levelire tépkedve, durvára vágva
1 fej fokhagyma finomra vágva
1 kis fej vörös hagyma finomra vágva
1 tk szárított oregánó
15 dkg reszelt parmezán
frissen őrölt fekete bors
olíva olaj


Elkészítés:

Nyeles lábasban kevés olíva olajat forrósítunk, majd rádobjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk, ezután pedig a fokhagymát is hozzáadjuk, várunk míg az illata szállni kezd (ez a kedvenc részem), megszórjuk az oregánóval is, hagy illatozzon, végül pedig rádobjuk a paradicsom kockákat és közepes lángon fedő alatt puhára pároljuk. Amikor szinte már szét főtt a paradicsom, hozzáadjuk a bazsalikomot, és még egyet forralunk rajta. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk. A legvégén pedig sózzuk.borsozzuk.

Összekeverjük a kész mártást a főtt tésztánkkal és a tetejére reszelt parmezánt szórunk.

Jó étvágyat mindenkinek!

Borajánló: ehhez a friss, üde és viszonylag könnyű ételhez Cabernet Sauvignont ajánlanék, mert a paradicsomhoz és a fokhagymához kitűnően illik.

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 18., kedd

Gnocchi con spinaci


Mit is lehet csinálni egy ilyen unalmas, depressziós, hideg és esős napon (a szélről nem is szólva)?? Szerintem igazán semmit, hiszen sétálni nem tudunk, már mindennel játszottunk, így Szofival közös egyetértésben ki mentünk a birodalmából a konyhába, és szét néztünk miből is élünk, mit is ebédelhetnénk. Na persze némi túlzással, mert a friss spenót levelek adottak voltak, hiszen most kaptam apósoméktól, a saját kertjükben termett, bio, és sajnáltam volna lefagyasztani, tehát terveim voltak vele, csak még azt nem tudtam, hogy mik! 

Mivel lányom él hal a tésztákért, főleg, ha olaszosan vannak elkészítve, és Én is imádom és Apa is nagyon, így emellett döntöttünk. 
Sok időm volt és Szaffi is szeretett volna pepecselni ezért úgy döntöttünk, hogy tésztát gyúrunk, mert az neki jó móka, Én meg imádom a házi készítésű gnocchit, semmivel nem lehet összehasonlítani, ráadásul nem olyan macerás, mint ahogy gondolnák, de erről már írtam egy korábbi bejegyzésben.
Lényeg a lényeg, nagyon jól sikerült, Szofi még azt se várta meg, hogy tányérba szedjem, csak úgy a kis sámliján állva neki esett a tálnak és habzsolta... Ahogy a mellékelt kép is mutatja :-)





Azt hiszem ez a kép is árulkodik a végtermék minőségéről, minden túlzás nélkül isteni lett, főleg így frissen! Sajnálom, hogy a szerelmem csak este fogja megkóstolni, mivel a gnocchi tényleg frissen az igazi...



Hozzávalók (4 személyre):

A gnocchihoz:

1 kg burgonya
kb. 320 gramm liszt (lehet, hogy több lehet, hogy kevesebb kell)
2 kisebb tojás enyhén felverve
bors
1 tk durvára tört római kömény
csipetnyi só
kevés vaj (tálalásnál lesz szükséges)

A spenóthoz:

0,5 kg spenót (friss, nem fagyasztott)
1 dl tejszín (10%-os)
125 gramm mascarpone
1 fej friss fokhagyma finomra vágva
10 dkg vaj
frissen őrölt fekete bors
10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát: 
Az összes hozzávalót készítsük elő. A krumplit héjastól megfőzzük, a megfőtt burgonyát meleg sütőbe tesszük, majd melegen meghámozzuk és összetörjük krumplinyomóval. Egy tálba vagy munkafelületre tesszük. 
Kis kupacot formázunk belőle majd közepébe mélyedést csinálunk, ebbe beleöntjük a tojást, a sót és a liszt háromnegyedét. 

Elkezdjük összegyúrni és amikor összeállt a tészta rögtön abbahagyjuk a gyúrást. Csak akkor adunk hozzá még lisztet, ha tényleg szükségesnek érezzük. A tészta puha lesz, de a tojástól még keményedni fog.

A tésztát a tenyerünkkel négyzet alakúra lapítjuk, kb. 1,5 cm vastagságúra és késsel 1,5 cm széles hasábokra vágjuk, majd ezeket belisztezett kézzel henger alakúra sodorjuk.

Két három hengert egymásmellé teszünk és a végeket egyenesre vágjuk és 1-1,5 cm vastag darabokra szeleteljük, természetesen ezt a műveletet az összes tésztával megismételjük.

Vékonyan lisztezzünk be egy villát és a tészta darabokat nyomjuk a villára, kissé elnyújtjuk, hogy a tészta felvegye a villa alakját. Nem baj, ha nem tökéletes, hiszen a gnocchi akkor jó, ha rusztikus, mert így látszik, hogy kézzel és nem géppel készült.

Amint elkészült belisztezett deszkára tesszük és máris főzhetjük. Forrásban levő vízbe dobjuk, amennyi az alján a lábasnak elfér, és várunk még feljönnek a víz tetejére a kis gombócaink, ekkor egy tálba tesszük és tetejükre kevés morzsolt vajat rakunk, így még ízletesebb lesz.
Maximum egy órán belül el kell készíteni, de a legjobb ha rögtön! Ha mégis később főzzük meg, akkor 10 percenként rázzuk össze és kicsit lisztezzük be, nehogy összeragadjon.

Majd jöhet a spenót: a spenót leveleket alaposan lemossuk és lecsöpögtetjük, majd  1 percig blansírozzuk- vagyis a megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük,   forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább-, amikor ezzel elkészültünk, akkor jól kinyomkodjuk és hagyjuk lecsöpögni.
Nyeles lábasban felolvasztjuk a vajat és megdinszteljük rajta a fokhagymát, erre tesszük a spenót leveleinket., majd fedő alatt hagyjuk összeérni az ízeket 2-3 percig. 
Addig a tejszínt és a mascarponét összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és a spenóthoz öntjük. Egyszer megforraljuk és amikor kész a gnocchi-hoz keverjük, majd tetejére reszelt parmezánt szórunk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 15., szombat

Kelkáposzta variációk



Már lehet kapni új kelkáposztát, amit imádok, mert kicsi és isteni az íze, ráadásul pikk pakk készen van! Ilyenkor szeretem a leginkább a főzeléket is belőle, új krumplival és friss tanyasi főtt tojással betegre tudom enni magamat belőle. 
Tegnap viszont rakott kelkáposztát készítettem, kicsit másképpen, mint azt nagyanyám szokta, de ez is finom lett, csak ne ettem volna belőle annyit.:-( 
Feldobtam egy kis római köménnyel, és rozmaringgal a fűszerezését, na és persze az elengedhetetlen parmezánnal és darált marhahúst vettem hozzá, mivel már annyit csalódtam a pulykában és a sertésben, sokszor szinte ehetetlen, a pulyka száraz, a sertés tiszta zsír, szóval nem is kísérletezem tovább. Szerencsére marhával még nem volt rossz tapasztalatom, remélem nem is lesz! 
Az általam készített változat nem hasonlít az eredeti recepthez, de ezt legalább Szofi is imádja, na meg a szerelmem is, aki, mint azt már említettem nincsen oda a hagyományos ízekért, pedig néha olyan jók....



Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg új kelkáposzta leveleire szedve
2 ek római kömény durvára törve
300 gramm darált marhahús
1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
200 gramm főtt rizs
500 gramm tejföl
1 ek majonéz (lásd Befőttek és házi készítmények)
1 tk mustár
1 tk rozmaring
1 tk majorána
vaj
1 tk frissen őrölt fekete bors
durvára tört só
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dkg reszelt parmezán
1 db egész tojás

Elkészítés:
A megmosott és leveleire szedett kelkáposztát egy nagy lábasba tesszük és megszórjuk a római köménnyel, majd enyhén sózzuk és felengedjük annyi vízzel, ami éppen, hogy ellepi. Felforraljuk, majd a tűzről levéve, a vizet leöntjük róla és félre tesszük.

Elkészítjük a húst. Lábasban vajat olvasztunk és megdinszteljük rajta a vöröshagymát, majd rátesszük a húst , megszórjuk a rozmaringgal, majoránnával, borsozzuk és  fedő alatt készre pároljuk. A hús csak azután sózzuk, amikor már készen van, mert a sózás miatt vizet enged és értékes nedvek távoznak belőle. Amikor ezzel készen vagyunk, összekeverjük a főtt rizzsel, hozzáadjuk a tejföl felét, a majonézt, a mustárt és a reszelt parmezánt.
Egy tűzálló tál alját kikenjük vajjal, majd az aljára fektetjük a kelkáposzta levelek egy részét, ennek a tetejére tesszük a hús felét, majd még egy réteg káposztát, húst és a legtetejére is káposzta jön. A reszelt sajtokat tálba tesszük és összekeverjük a tojással, a tejföllel, megborsozzuk enyhén és a rakott kel tetejére rakjuk.
Az egészet 200 fokos sütőbe helyezzük és 15 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Természetesen amikor a széle kezd megégni visszavesszük a fokozatot.
Végül pedig degeszre esszük magunkat!:-)

Jó étvágyat!

Tipp: aki húsmentes ételre vágyik az hagyja ki belőle a marhahúst és duplázza meg a rizs adagot, úgy is isteni lesz, én már próbáltam!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 13., csütörtök

Steak petrezselymes újkrumplival és csiperkegombás barna mártással


Mivel tegnap voltam olyan szerencsés, és sikerült gyönyörű marha bélszínt kapnom a kedvenc (titkos) hentesemnél az egyik közeli kisvárosban, így ma este egy nagyon finom vacsit dobok össze!
Hála az égnek a kisboltban -amit már egy korábbi bejegyzésemben is említettem- szebbnél szebb dolgokat kaptam, így állt össze a fejemben az esti menü: szép az újkrumpli, ráadásul már az ára is elfogadható, eredetileg vargánya gombával készült volna a mártás, de olyan szép csiperkét hoztak -ahogy a képen is látszik-, hogy nem lehetett neki ellenállni, és a friss összehasonlíthatatlan a szárítottal, mivel itthon csak az van, így inkább utóbbi mellett döntöttem, és a kertemben burjánzik a metélőhagyma, így a mártást azzal bolondítottam meg.

Egyetlen bakit követtem csupán el, méghozzá, hogy hirtelen jött az ötlet így a barna mártás porból készült sajnos, mivel-aki már készített tudja- nagyon macerás megcsinálni és napokig tart. Én eddigi életemben csak kétszer csináltam, de az tényleg odafigyelést és időt igényelt, ami jelen esetben nem volt, illetve ma már nagyon jó minőségű fixálókat lehet kapni és mentségemre szóljon, hogy legalább a csirkealaplé (lásd befőttek és házi készítmények), amivel felöntöttem saját készítésű így az íze is sokkal jobb.
Na, de nem tépem tovább a szám, rátérek a lényegre:


Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet 25 dkg-os marha bélszín

A páchoz:

1 dl olívaolaj
2 gerezd pépesre tört fokhagyma
2 kk borsikafű
1 tk rozmaring
1 tk durvára tört színes bors
durvára őrölt só

A mártáshoz:

4 fej nagyobb csiperkegomba vékonyra szeletelve
1 csokor metélőhagyma finomra vágva
3 dl csirkealaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
3 ek barna mártás alap
őrölt fekete bors

A körethez:

10 szem apró újkrumpli
1 csokor friss petrezselyem finomra vágva
2 ek vaj

Elkészítés:

A húst bepácolom 1 éjszakára, de minimum fél napra. Az olíva olajba elkeverem a fűszereket és a hús szeleteket bekenem vele, majd hűtőbe rakom.
Elkészítem a mártást: lábasban olívaolajat forrósítok és rádobom a metélőhagymát, majd 2-3 percig dinsztelem, ezután hozzáadom a felszeletelt csiperkegombát és fedő alatt 5 percig párolom. Ezután felöntöm a hús alaplével és felforralom, végül beleteszem a barna mártás alapot és  még egyet forralok rajta. Majd a tűzről leveszem és félre rakom.
Máris készíthetjük a köretet: az újkrumplit sós vízben megfőzőm, egészben, majd amikor kész, ráteszem a vajat és fedő alatt hagyom, hogy szépen ráolvadjon, majd megszóróm a petrezselyemmel.
A bepácolt húst bordás aljú grill serpenyőben ízlés szerint megsütöm, Én közepesen átsütve (medium) szeretem ez mindkét oldalnak körülbelül 4-5 perc, de Ferinek teljesen átsütve ízlik, ez körülbelül 8 perc oldalanként, de ez a hús vastagságától is függ. Már írtam az ujjbegy tesztről (lásd Húsvéti finomságok III., az a legbiztosabb módszer, hogy olyan legyen, amilyet szeretnénk.
Végül ízlésesen tálalom és jóízűen elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 11., kedd

Spárga krémleves


Idén sokkal kevesebb spárgát készítettem-eddig-, mint az nálam megszokható, de ahogy azt mondani szokták "ember tervez isten végez", pedig annyi szépet látok...:-(
Na azért tegnap este sikerült egy nagyon finom és tartalmas levest összedobnom zöld spárgából, mivel mégis csak az a kedvencem, mert sokkal kevesebb fás van köztük, mint a fehérek között és szerintem gusztusosabb is, na ez persze csupán magán vélemény, és ha nincs más a másik típus is jó, csak spárga legyen!
Kép sajnos nem készült-csak még nyers állapotában magáról a főszereplőről- mivel miután tornáról hazaértem, már csak egy tányérral hagyott a kis családom és Én is gyorsan magamévá tettem, mivel az elégetett kalóriákat hamar pótolni kellett!:-) Még, jó, hogy a spárga nem csak egészséges, mint azt már korábbi post-ban is említettem, hanem alacsony kalóriatartalommal is bír.
Íme:


Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm spárga megpucolva, 2 cm-es darabokra vágva, a feje is  (zöld vagy fehér)
6 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
1 dl tejföl
1 dl tejszín (20%-os)
1 csokor friss kapor, finomra vágva
1 tk citromlé (friss)
frissen őrölt fekete bors
vaj

Elkészítés:

Lábasban vajat forrósítunk és rádobjuk a spárgát, majd közepes lángon, fedő alatt pároljuk 5-6 percig.
Amikor a spárga megpuhult, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a zöldség alaplével, felforraljuk.
Amikor már rotyog botmixerrel krémesre turmixoljuk, a tejszínt és a tejfölt összekeverjük,  hozzáöntjük a leveshez, majd megszórjuk a kaporral és meglocsoljuk a citrommal is. Még egyet forralunk rajta és máris készen vagyunk.
Aki sűrűbben szereti az egy kis kanál keményítővel keverje össze a tejszínes tejfölt és így habarja be (bár 20 %-os tejszín mellett szerintem felesleges).
Mellé levesgyöngyöt vagy pirított zsemle kockát kínálunk.

Jó étvágyat!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. május 7., péntek

Rakott cukkini



Minden tökfélét imádok, de a cukkinit különösen! 
Szeretem grillezve egy kis borssal, sóval és olívaolajjal, de szeretem lecsóba is, ám a kedvencem mégis a rakott, amit különösen jól tudok elkészíteni! Megkérdezhettek bárkit....:)
Egyszerű, de nagyszerű étel, ami egészséges és a gyerekek is imádják, még a pici lányom is, csak tejfölt nem kér hozzá, de egyébként két pofira eszi!

Egy pár szó a zöldségről: a cukkini eredetéről nem sokat tudunk, de bizonyára valamelyik melegebb klímájú országban látta meg a napvilágot, és nem is régen, mert a 25-30 éve megjelent külföldi szakkönyvek még nem tettek róla említést. Olaszországban nagyon népszerű és a legtöbb ételben megtalálható, főként salátákhoz és tésztákhoz fogyasztják szívesen. Rengeteg módja van az elkészítésének, semleges az íze és diétás, hiszen nagyon alacsony a kalória tartalma! Szóval mindig ehetjük...




Hozzávalók (4 személyre):

4 db kisebb cukkini megmosva, felkarikázva
200 gramm főtt rizs
250 gramm darált hús
150 gramm tejföl
2 ek majonéz (lásd Befőttek és házi készítmények)
1 ek mustár
20 dkg reszelt trappista sajt
bors
majoránna
oregánó

Elkészítés:
A cukkini karikákat tepsire tesszük és 180 fokos sütőben elősütjük 10 percig.
Addig a darált húst megpároljuk egy kis olívaolajon, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával, oregánóval és összekeverjük a rizzsel. Ehhez adjuk a tejfölt, majonézt, mustárt, majd ha szükséges fűszerezzük még. 
Egy nagy tűzálló tál aljára teszünk egy réteg cukkinit, majd ennek a tetejére halmozunk a húsból és szépen eloszlatjuk a tetején, majd megint egy réteg cukkini és így tovább, míg van hozzávaló.
Végül a tetejére szórjuk a reszelt sajtot és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük, a  lényeg, hogy a sajt a tetején szép barna legyen, természetesen, amikor a széle kezd feketedni vegyük vissza a hőfokot 180 fokra.
Majd jóízűen elfogyasztjuk, és hozzá még ehetünk egy kis friss házi tejfölt... Nyam-nyam!

Tipp: ugyanezt a tölteléket használhatjuk, tökhöz is, illetve készíthetünk rakott helyett töltött cukkinit vagy tököt. Ez esetben a cukkinit (vagy tököt) hosszába vágjuk ketté és magjait szedjük ki, majd így rakjuk bele a rizses-húst, végül pedig a sajtot.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 6., csütörtök

A sokat emlegetett spárga



Már annyit írtam róla és ígérgettem egészen idáig a spárga receptet, így hát végre valahára elérkezett az idő és leírok egy nagyon egyszerű, ám annál nagyszerűbb receptet, amelynek főszereplője a SPÁRGA!
Egészen pontosan: Spárga saláta parmezánnal! Ez egy olasz étel, melyre Locatelli: Ízek Itáliájában találtam rá, nagy szerencsémre, mert isteni és végtelenül egyszerű elkészíteni, ráadásul a hozzávalók is mindig-vagy legalábbis általában-megtalálhatóak otthon. 
Akkor most jöjjön:

Spárga saláta parmezánnal:





Hozzávalók (1 adaghoz):

4 szál zöld spárga
1 marék vegyes saláta levél (ruccola-, madár-, fejes saláta)
2 ek vinaigrette (lásd Befőttek és házi készítmények)
1 kk oregáno
1 kk bazsalikom
1 db főtt tojás
vaj
frissen őrölt fekete bors
3 ek reszelt parmezán

Elkészítés:

A spárgát megtisztítjuk fás részeitől (a zöld spárgát kevésbé kell pucolni), leöblítjük, lecsöpögtetjük, sózzuk, borsozzuk és enyhén bekenjük olívaolajjal  majd bordázott aljú grill serpenyőben vajat forrósítunk és rátesszük. Megpirítjuk minden oldalát, míg szép barna nem lesz ez körülbelül 5-6 perc, ezután pedig  a tűzről levéve, lefedjük alufóliával és hagyjuk még puhulni egy fél órán át.
A saláta leveleket, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a vinaigrette-el, ízesítjük az oregánóval, bazsalikommal, és félóráig hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Legvégül a főtt tojást összetörjük villával.
A salátát tányérra tesszük és ráfektetjük a spárgát, megszórjuk a parmezánnal és ráhalmozzuk a tojást. Mellé fűszeres olajjal megkent pirított baguettet kínálunk! Isteni lesz meglátjátok, persze csak, ha elkészítitek!

Puszi:

Petrezselyem

2010. május 4., kedd

Csodás hétvégi pihenés



Hétvégén elmentünk kirándulni ide a környékre, egészen pontosan a Diana tóhoz, ami közel van hozzánk, ennek ellenére három év alatt csak most sikerült eljutnunk ide és nagyon örültem neki, mivel a nyugalom szigete! 



Csodaszép, rendezett, a tó körül kis szalonna sütő helyek vannak, lehet bográcsozni is és a gyerekeknek pedig van egy nagyon jó játszó tér is! A tó körül pedig állatok vannak, szürke marha, gyöngytyúk, őz, néma kacsák és még sorolhatnám. 
Ami még nagyon tetszett, hogy horgászok és piknikezők tökéletesen megférnek egymás mellett, nem volt "csittegés", pofa vágás, mint más helyeken- legalábbis saját tapasztalataim alapján, ha valakinek van ellenkező véleménye nyugodtan jelezze- és isteni finomat sütöttünk! 


 Kis grill kolbászokat, zöldhagymát, friss házi szalonnát, na és az elmaradhatatlan, reggel még meleg volt, nagy paraszt kenyér mindezek mellé! Egyszerűen hihetetlen, hogy a szabad tűzön készült ételek mennyire mások, mint amit sütőben készítünk..... és a táj ami körül vett... 

Már annyira vágytam ehhez hasonló élményre, szinte ki voltam éhezve rá, olyan jó volt a fűben feküdni, a vizet nézni, és ráadásul Szofi is imád kint lenni, virágot szedett, csúszdázott és rengeteg friss kenyeret majszolt hagymával!



Tökéletes nap volt! Akinek van lehetősége menjen és nézze meg, remélem a képek hívogatóak...

2010. május 2., vasárnap

Zöldség ami valójában gyümölcs vagy mégsem ?!


Tudom, hogy spárga recepteket ígértem, de sajnos- vagy inkább szerencsére- a hűtőben belebotlottam az anyósom által adott rebarbarába, aminek elkészítése már nem várathatott magára. Így hát megcsináltam életem első rebarbara levesét, ami egyszerűen mennyei volt, Én eddig mindenféle dolgot képzeltem a rebarbaráról, de hogy finom lenne azt semmiképpen nem, pedig nagyon is az! 
Sokan a sóskához hasonlítják, ám nekem főleg, így leves formátumban, inkább a piszkére -vagy egresre, vagy ki, hogy nevezi- hasonlít leginkább, ami az egyik kedvenc gyümölcsöm, csak a rebarbara nem húzza annyira össze az ember száját, inkább kellemesen fanyar!
Egy biztos, egyszer érdemes megkóstolni, mert isteni! 
Arról is írnék pár szót, mi is ez valójában: zöldség mindenképpen, csak desszertként fogyasztjuk, ami miatt én inkább a gyümölcsök közé sorolom!:-) 



Levele mérgező, kivéve kora tavasszal, ugyanis akkor még ehető, majd később annyira magas lesz az oxálsav tartalma, hogy eleinte hashajtó hatása van, de nagy mennyiségben mérgező, ám lédús szára fogyasztható akármikor, amit főként kellemesen fanyar íze miatt teszünk.
Ma körülbelül 60 fajtája ismeretes és ezek közül számosat gyógyhatása miatt termesztenek.
Érdekesség, hogy a rebarbara gyökeréből készítenek hajöblítőt a szőke hajra, melyet az halványít. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk. Miután kihűlt, szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele hajunkat, állítólag beválik és nem szárítja, mint a kamilla.

Na de ennyit a növényről, most következzen a finomság, ami belőle készült:

Rebarbara leves:



Hozzávalók (4 személyre):

60 dkg rebarbara szár megtisztítva 2 cm-es darabokra vágva
1 csomag vanília puding
1 vanília rúd magja
6 ek barnacukor
2 tk szegfűszeg
1 fahéj rúd vagy 2 tk őrölt fahéj
5 dl tej
2 dl tejszín
2 ek vaj

Elkészítés:

Egy lábasban vajat forrósítok, majd karamellízálom rajta a cukrot és amikor ezzel megvagyok rádobom a feldarabolt rebarbarát és közepes lángon, fedő alatt, 5-6 percig párolom. Amikor már puha(ez viszonylag hamar megtörténik) hozzáadom a fahéjat és a szegfűszeget és két percig kevergetem.
A pudingot hideg tejjel simára keverem beleteszem a vanília rúd magjait, és hozzáöntöm a rebarbarához, amikor már sűrűsödik, hozzáadom a tejszínt is és forralok rajta egyet, miközben kevergetem, nehogy leégjen.
Tálalásnál pirított manduát kínálhatunk mellé, vagy tejszínhabot (én utóbbit tettem, mivel nem volt mandulám)!

Jó étvágyat!

Tipp: a rebarbarát, főként ha friss nem kell agyon hámozni, zöldség pucolóval egy kicsit leszedjük róla a szálkás részeket, de adja magát.

Puszi:

Petrezselyem