2010. május 18., kedd

Gnocchi con spinaci


Mit is lehet csinálni egy ilyen unalmas, depressziós, hideg és esős napon (a szélről nem is szólva)?? Szerintem igazán semmit, hiszen sétálni nem tudunk, már mindennel játszottunk, így Szofival közös egyetértésben ki mentünk a birodalmából a konyhába, és szét néztünk miből is élünk, mit is ebédelhetnénk. Na persze némi túlzással, mert a friss spenót levelek adottak voltak, hiszen most kaptam apósoméktól, a saját kertjükben termett, bio, és sajnáltam volna lefagyasztani, tehát terveim voltak vele, csak még azt nem tudtam, hogy mik! 

Mivel lányom él hal a tésztákért, főleg, ha olaszosan vannak elkészítve, és Én is imádom és Apa is nagyon, így emellett döntöttünk. 
Sok időm volt és Szaffi is szeretett volna pepecselni ezért úgy döntöttünk, hogy tésztát gyúrunk, mert az neki jó móka, Én meg imádom a házi készítésű gnocchit, semmivel nem lehet összehasonlítani, ráadásul nem olyan macerás, mint ahogy gondolnák, de erről már írtam egy korábbi bejegyzésben.
Lényeg a lényeg, nagyon jól sikerült, Szofi még azt se várta meg, hogy tányérba szedjem, csak úgy a kis sámliján állva neki esett a tálnak és habzsolta... Ahogy a mellékelt kép is mutatja :-)





Azt hiszem ez a kép is árulkodik a végtermék minőségéről, minden túlzás nélkül isteni lett, főleg így frissen! Sajnálom, hogy a szerelmem csak este fogja megkóstolni, mivel a gnocchi tényleg frissen az igazi...



Hozzávalók (4 személyre):

A gnocchihoz:

1 kg burgonya
kb. 320 gramm liszt (lehet, hogy több lehet, hogy kevesebb kell)
2 kisebb tojás enyhén felverve
bors
1 tk durvára tört római kömény
csipetnyi só
kevés vaj (tálalásnál lesz szükséges)

A spenóthoz:

0,5 kg spenót (friss, nem fagyasztott)
1 dl tejszín (10%-os)
125 gramm mascarpone
1 fej friss fokhagyma finomra vágva
10 dkg vaj
frissen őrölt fekete bors
10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát: 
Az összes hozzávalót készítsük elő. A krumplit héjastól megfőzzük, a megfőtt burgonyát meleg sütőbe tesszük, majd melegen meghámozzuk és összetörjük krumplinyomóval. Egy tálba vagy munkafelületre tesszük. 
Kis kupacot formázunk belőle majd közepébe mélyedést csinálunk, ebbe beleöntjük a tojást, a sót és a liszt háromnegyedét. 

Elkezdjük összegyúrni és amikor összeállt a tészta rögtön abbahagyjuk a gyúrást. Csak akkor adunk hozzá még lisztet, ha tényleg szükségesnek érezzük. A tészta puha lesz, de a tojástól még keményedni fog.

A tésztát a tenyerünkkel négyzet alakúra lapítjuk, kb. 1,5 cm vastagságúra és késsel 1,5 cm széles hasábokra vágjuk, majd ezeket belisztezett kézzel henger alakúra sodorjuk.

Két három hengert egymásmellé teszünk és a végeket egyenesre vágjuk és 1-1,5 cm vastag darabokra szeleteljük, természetesen ezt a műveletet az összes tésztával megismételjük.

Vékonyan lisztezzünk be egy villát és a tészta darabokat nyomjuk a villára, kissé elnyújtjuk, hogy a tészta felvegye a villa alakját. Nem baj, ha nem tökéletes, hiszen a gnocchi akkor jó, ha rusztikus, mert így látszik, hogy kézzel és nem géppel készült.

Amint elkészült belisztezett deszkára tesszük és máris főzhetjük. Forrásban levő vízbe dobjuk, amennyi az alján a lábasnak elfér, és várunk még feljönnek a víz tetejére a kis gombócaink, ekkor egy tálba tesszük és tetejükre kevés morzsolt vajat rakunk, így még ízletesebb lesz.
Maximum egy órán belül el kell készíteni, de a legjobb ha rögtön! Ha mégis később főzzük meg, akkor 10 percenként rázzuk össze és kicsit lisztezzük be, nehogy összeragadjon.

Majd jöhet a spenót: a spenót leveleket alaposan lemossuk és lecsöpögtetjük, majd  1 percig blansírozzuk- vagyis a megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük,   forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább-, amikor ezzel elkészültünk, akkor jól kinyomkodjuk és hagyjuk lecsöpögni.
Nyeles lábasban felolvasztjuk a vajat és megdinszteljük rajta a fokhagymát, erre tesszük a spenót leveleinket., majd fedő alatt hagyjuk összeérni az ízeket 2-3 percig. 
Addig a tejszínt és a mascarponét összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és a spenóthoz öntjük. Egyszer megforraljuk és amikor kész a gnocchi-hoz keverjük, majd tetejére reszelt parmezánt szórunk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső