2012. október 24., szerda

Hagymás gombás marha ragu héjában sült burgonya krémsajtos-pórés töltelékkel mellé fényezett sárgarépa és zöldborsó


Visszatértem Barcelonából, frissen, fitten, feltöltődve, pallelaval és élményekkel, a beszámoló viszont várat magára, mivel előtte egy hihetetlenül tökéletes vasárnapi ebéd ötlettel rukkolok elő.
Úgyis húzós lesz a hétvége, szombat munka nap, így az utolsó napon érdemes kikapcsolni, kényeztetni magunkat és a családot, főleg, hogy a hűvös időben, jó egy melengető, lassú tűzön párolódott isteni ragu, a tökéletes körettel.
Mennyei kecskesajttal készítettem a köretet, mert Szofi ovijába menet pont útba esik egy kecskefarm, ahol mindig van friss sajt, túró, tej, fűszeres olajban eltett csemegék, mint a sajttal töltött chili, vagy jalapenjo, és sok, sok, házi finomság, szarvas, szürkemarha kolbász, szóval minden héten feltankolok!:-) Így előszeretettel használom ételekből is, na, de félre a szó cséplést jöjjön az ebéd, vagy vacsi!:-)




Hozzávalók (4 személyre):

A raguhoz:

1,5 kg marha fehérpecsenye felkockázva, liszt a szóráshoz
2 ek olívaolaj
3közepes fej hagyma félbevágva és vékonyan felszeletelve
2 tk barna cukor
6 gerezd fokhagyma vékonyan szelve
700 ml marha húsleve
3 ek worcestershire szósz
4 nagy csiperke gomba vastagon szeletelve
frissen vágott petrezselyem finomra vágva
bors

A krumplihoz:

4 nagy krumpli
2 szál póréhagyma felkarikázva a zölddel együtt
50 gramm vaj
100 gramm puha kecske sajt
100 gramm krémsajt
szerecsendió
bors

A sárgarépához:

4 szál sárgarépa darabolva
1 ek olívaolaj
2 tk barna cukor
1 ek kakukkfű
250 gramm zöldborsó

Elkészítés:

A husit sózom, borsozom, megszórom liszttel. Egy nagy öntött vas lábosban felforrósítom az olajat, megpárolom a hagymát, meghintem cukorral, és folyamatos keverés mellett sütöm 5-10 percig, míg megkaramelizálódik, majd az utolsó pillanatban hozzáteszem a fokhagymát.
Hozzáadom a húst, pirítom, majd felöntöm a húslevessel, hozzáadom a gombát, a worcestershire szószt és kis lángon főzöm 1-1,5 órán át.
Míg készül jöjjön a krumpli: alaposan megmosom, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm héjában őket. A póréhagymát is elkészítem: serpenyőben felolvasztom a vajat, megdinsztelem. Amikor kész félre teszem hűlni, majd ketté vágom a sült burgonyát, kikaparom a belsejét egy kanál segítségével, úgy, hogy kb. 1 cm vastag pereme maradjon. A kikapart krumplit összetöröm krumpli nyomóval, majd hozzáadom a hagymát, sajtokat, sózom borsozom és szerecsendióval ízesítem, megtöltöm vee a krumplit, majd visszateszem a sütőbe 180 fokra, 30 percre, míg szép barna nem lesz.
Jöjjön a zöldség: egy lábosban felforrósítom az olajat, rádobom a répát, cukrot, kakukkfüvet, sózom, borsozom, majd felöntöm 150 ml vízzel és felforralom. Fedő nélkül főzöm 8 percig, hogy a nedvesség párologjon. Hozzáadom a zöldborsót, lefedem és még 5 percig párolom, azonnal kell fogyasztani, így ezt tálalás előtt készítsük.
Készen is vagyunk!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső