2010. március 4., csütörtök

Spagetti tonhalgolyókkal á la Giorgio Locatelli



Szép napot!

Ez egy isteni, jellegzetes pugliai étel, mely kitűnő egy hétköznap esti vacsihoz, amikor valami egyszerű, de különleges ételre vágyunk.
Eredetileg a tésztát is készíthetjük magunk, de az igazság az, hogy annyi nagyon jó minőségű száraz tészta kapható már itthon is, hogy nem mindig van kedve az embernek ahhoz a sok munkához! Bár azt mindenképpen megjegyezném, hogy a házilag készült tésztánál nincsen finomabb csak sok idő, na és persze szükséges hozzá a tésztagép, mert kézzel elég nehéz kinyújtani, szóval szumma szummarum nyugodt lélekkel vehetünk spagetti tésztát és készíthetjük ezzel is, az alábbi nagyon finom kis ételt.
A spagettihez egyébként egyáltalán nem illik a húsgolyó, a tévhittel ellentétben ez nem egy olasz étel, hanem amerikai találmány, azonban a tonhalgolyó más, hiszen nagyon könnyű texturájú, omlós és amikor az ember beleszúrja a villáját szinte azonnal szétesik! Nagyon ízletes és csodás a paradicsommal együtt! Ehhez is még annyit fűznék hozzá, hogy Nyam-nyam!:-)

Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm spagetti tészta

200 gramm friss tonhal
1 tojássárgája
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
1/2 pohár száraz fehérbor
2 paradicsom, blansírozva, meghámozva (vagy hámozott konzerv paradicsom) negyedekre vágva
3 ek paradicsom püré
1 csokor friss petrezselyem durvára vágva
bors
rozmaring

Elkészítés:

A tésztát sós vízben aldente főzzük (se nem kemény se nem túl puha, pont jó:)), majd ha kész leszűrjük és a főzővízből egy keveset félre teszünk.

A tonhalat nagyon finomra vágjuk, majd villával összetörjük és keverőtálba rakjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a tojássárgáját és 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. 
Serpenyőben olajat forrósítunk, megdinszteljük a fokhagymát, majd beletesszük a golyókat- nem baj, ha egy kicsit szétesnek a halgolyócskák- és addig sütjük, míg szürkés nem lesz a színük, ha ez bekövetkezett aláöntjük a bort és hagyjuk teljesen elpárologni. 
A paradicsomot is a serpenyőbe tesszük és néhány percig főzzük, majd sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk a rozmaringot is.
A főtt tésztát a tonhalas serpenyőbe tesszük és megszórjuk a petrezselyemmel, jól összeforgatjuk az egészet meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és ha szükséges akkor megöntözzük egy kis főzővízzel az sem gond, ha túl levesesnek tűnik a mártás, mert a tészta hamar magába szívja. A legvégén megszórhatjuk egy kis reszelt parmezánnal.

Végül ízlésesen tálaljuk és jóízűen elfogyasztjuk!

Jó étvágyat hozzá!

Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Csodálatos hal a tonhal, de sajnos ma már annyira túl van halászva, hogy a kihalás fenyegeti szinte az összes fajt. Ezért én kétszer is meggondolnám, hogy támogatom e az óceánok fosztogatását.

    VálaszTörlés
  2. Szia chriesi!

    Valószínűleg igazad van, de Én sajnos nagyon szeretem a tengeri halakat és ezeket már sajnos kifogták! De nagyon tetszik az elkötelezettséged és a blogod!

    Üdv:

    Petrezselyem

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső