2010. március 29., hétfő

Húsvéti finomságok III.


Sziasztok és szép napot mindenkinek!

Végre tavasz van, reméljük most már véglegesen! Nagyon vártam már, főleg a friss zöldségek miatt, amiket imádok! Nyam-nyam!
Mostanában úgy éreztem, hogy alább hagyott a "főzési kedvem", mondhatnám alkotói válság lett úrrá rajtam! Ezt észrevehettétek, hiszen keveset írtam, de végre megoldódott ez a probléma is, mert kiderült, hogy második gyermekemmel vagyok állapotos és ez okozta, hogy nem volt kedvem főzni, de még enni se! Az pedig nálam már komoly probléma, hiszen imádok enni. Na de a lényeg, hogy kezdek jobban lenni, a reggelektől eltekintve, de az legyen a legkisebb gondom! Mivel már minden ok, ezért nézegettem a recepteket, hogy mit is készítsék húsvétkor főételnek! Mivel kerti sütögetésre gondoltam ezért éppen kapóra jött egyik kedvenc séfem receptje, grillezett bárány paprikával és padlizsánpürével, na és persze ezt az isteni étel kombinációt is Giorgio Locatelli találta ki nagy-nagy szerencsénkre!
Mivel húsvét ezért bárány, mivel meleg (remélhetőleg) ezért grillezett és mivel már vagy százszor készítettem rozmaringos bárány gerincet, bordát gondoltam idén legyen valami ami egy kicsit más, különlegesebb! Ráadásul a padlizsánt, mint azt tudjátok, egyébként is imádom! Szóval ezekből kifolyólag esett a választásom erre az ételre, reméljük a többiek is díjazni fogják!

Következzen a recept!

Hozzávalók (4 személyre):

2 db padlizsán
2 gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring  
150 ml extra szűz olívaolaj
1 fej vöröshagyma felkockázva
1 piros kaliforniai paprika kimagozva, 2 cm-es kockákra vágva
1 sárga kaliforniai paprika kimagozva, 2 cm-es kockákra vágva
3 szál újhagyma
1 ek paradicsompüré
kis csokor bazsalikom
1 ek passzírozott paradicsom
4 szelet bárány darabonként 180 gramm
bors


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőt 7 fokozatra). A padlizsánt hosszába ketté vágjuk, majd vágott felével egy vágódeszkára tesszük és tetejüket beirdaljuk hosszába. A vágatokba dugdossuk a vastag szeletekre vágott fokhagymát és a durvára vágott rozmaringot is és összeillesztjük a padlizsánokat, majd alufóliával becsomagoljuk. Tepsibe fektetjük és 25-30 percre betesszük az előmelegített sütőbe. (amikor ujjunkkal megnyomkodjuk és húsa benyomódik, akkor elkészült)

Míg sül, elkészítjük a paprikát. 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk egy serpenyőben és beletesszük a hagymát, amit 5 percig kis lángon dinsztelünk. (ügyeljünk rá, hogy színt ne kapjon) Hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk és 10-15 percig pároljuk (ne legyen túl pépes). Amikor elkészültünk félretesszük.

Ha a padlizsán elkészült, kicsomagoljuk, kivesszük a fokhagymát és a rozmaringot a vágatokból. Húsát kikaparjuk, tésztaszűrőbe tesszük, és hagyjuk hűlni, lecsöpögni. Amikor teljesen kihűlt finomra vágjuk.

Lábasban 2 ek olívaolajat felforrósítunk és beletesszük az apróra vágott újhagymát, kis lángon pár percig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított padlizsánhúst a paradicsompürével együtt, és körülbelül 5 percig kevergetjük. Ha túl leveses, akkor addig kevergetjük, amíg a folyadék nagy része el nem főtt. Sózzuk-borsozzuk.

A paprikát is visszatesszük a tűzre. Beletesszük a durvára vágott bazsalikomot és a passzírozott paradicsomot, addig gyöngyöztetjük, míg a felesleges folyadék el nem fő. Hozzákeverünk 2 evőkanál olívaolajat.

A bárányhúst sózzuk-borsozzuk, megkenjük olívaolajjal. Vagy kinti grillsütőn készítjük, azonban, ha erre nincsen lehetőség egy grill serpenyőt füstölésig hevítünk és a hús vastagságától függően mindkét oldalát 2-2 percig sütjük, ekkor szép rózsaszín lesz a hús, azonban ha jobban átsütve szeretjük akkor értelemszerűen tovább sütjük.

A padlizsán pürét a tányér egyik felére kanalazzuk, középre halmozzuk a paprikát és ráfektetjük a hússzeletet. Mellé zöldsalátát kínálhatunk melyet megspékelhetünk egy kis pirított fenyőmaggal és vinaigrette-tel (lásd Befőttek és házi készítmények).

Jó étvágyat mindenkinek!

Tipp:  a steak sütésnél mindig dilemma, hogy mikor jó, mennyi ideig süssem, hogy medium legyen vagy rare...stb. Erre a problémára is van természetesen egy nagyon egyszerű megoldás: 
Az ujjbegy-teszt:  a steak tetejét nyomkodjuk meg az ujjbegyünkkel. Ha rare (nyers) steaket szeretnénk készíteni, akkor az ujjainkat szinte teljesen beletudjuk nyomni a húsba, anélkül, hogy visszarúgna.
Medium steak esetében a hús enyhén visszarúg és kicsit ruganyos. A közepesnél jobban átsütött steaknél már a hús érezhetően sokkal feszesebb lesz, de még mindig minimális ruganyosságot mutat. A jól átsütött (well-done) steak pedig egyértelmű!:-)

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső