2010. március 23., kedd

Húsvéti finomságok I.



Sziasztok!

Én már elkezdtem gondolkodni a húsvéti menüsoromon, ugyanis az egész nagycsaládot meginvitáltam magunkhoz egy kis kerti ünnepségre, ahol csupa ízletes és finom fogással szeretnék kedveskedni!
Úgyhogy a héten elkezdem sorra venni a lehetséges ételeket. Ma egy kitűnő előétel receptjét írom le, amit szerintem mindenki ismer és mindenki másképp készíti el!:-) Na mi lehet ez??? Hát nem más, mint a kaszinó tojás! Én kitaláltam egy olyan változatot, amelyben megtalálható a tavasz első hírnöke a hónapos retek, az újhagyma és a zellerszár is! Nem bánom, hogy a retek fóliás, mert már nagyon kívánom és azért amit mostanában lehet kapni az már ehető, sőt egy kettőnek kimondottan jó az íze, na és húsvétra még finomabbak lesznek, szóval nyugodtan vásárolhatjuk. Természetesen a majonéz ami a töltelékbe kerül az is házi készítésű (lásd Befőttek és házi készítmények) szóval ez tényleg egy igazi házi friss tavaszi finomság, ami lehet, hogy kicsit hízlal, de attól még nagyon egészséges és a húsvét nem is a fogyiról szól!:-)

De mégis miért eszünk, festünk, adunk tojást húsvétkor: nem véletlenül, hanem azért, mert a tojás az élet, a teremtés szimbóluma, mivel az egyik legtökéletesebb forma, melyet a természetben találhatunk, illetve magában rejti az élet, az élettelenből élővé válás titkát! Ez a magyarázat rá, bár a kereszténységnél sokkal ősibb szokás a tojás festés, díszítés, sőt még a zsidó peszah ünnepnél is régebbi, hiszen itt Magyarországon avar kori sírokban is találtak díszített tojásokat.
A kereszténység terjedésével ez az ősi élet szimbólum, könnyen hozzákapcsolódott a feltámadás ünnepéhez. Már egészen a VI. századtól van tudomásunk a tojás egyházi áldásáról és a festésről pedig a XIII. századtól vannak írásos emlékeink.Persze nem csak a fent említett okok miatt vált a húsvét egyik szimbólumává a tojás, hanem voltak praktikus okai is, mint az, hogy fogyasztása böjti tilalom alatt állt, így az ünnepekre rengeteg tojás halmózódott fel a háztartásokba, amelyekkel kezdeni kellett valamit!
Szóval mindezekből következik, hogy a tojás szerves része a húsvétnak, úgyis, mint dísz és úgyis, mint étel! Ennek mi csak örülhetünk, hiszen annyira sokféleképpen elkészíthető és nagyon finom.

Akkor jöjjön a Kaszinó tojás á la Petrezselyem:


Hozzávalók:

10 db keményre főzött tanyasi tojás
3 db hónapos retek lereszelve, sózva
1 zellerszár leveleivel, lereszelve, borsozva
2 db újhagyma nagyon finomravágva
2 ek majonéz (lásd Befőttek és házi készítmények)
2 ek dijoni mustár
1 kk őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors
reszelt füstölt sajt kb. 1 marék
petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés:

A tojások sárgáját kiszedjük és egy tálba tesszük, alaposan összetörjük és hozzákeverjük a mustárt, a majonézt, a retket ( a só miatt ereszt vizet ezért mielőtt felhasználjuk alaposan nyomkodjuk ki a vizet belőle és csöpögtessük le), a zellert és az újhagymát, illetve fűszerezzük meg (só, bors, szerecsendió). Masszává kell, hogy összeálljon és ha túlságosan száraznak találjuk rakjunk még bele mustárt és majonézt!
Amikor készen vagyunk a töltelékkel a tojásokba töltögetjük. Tetejükre szórunk egy kevés füstölt sajtot és petrezselyemzölddel díszítjük, majd tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Ui: a húsvéti buli után lesznek képek is!:-)

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső