2010. március 2., kedd

Hátszín zöldbors mártással és steak burgonyával



 Sziasztok!

Ma egy nagyon húsos étel receptjét írom le nektek, ami az egyik kedvencem! Imádom a steak-et minden mennyiségben! Egyébként is húsimádó vagyok, de a marha mind közül a kedvencem!
Az egyetlen probléma a hát-, illetve bélszínnel- az árán kívül:-)-, hogy nagyon nehéz manapság jó minőségűt találni! Én már fürödtem be a "tesco-s" argentin marhával, ami körülbelül 100 éves volt és ötször fagyasztották le, szóval nagyon körültekintőnek kell lennünk amikor steak-et készítünk, mert a leglényegesebb momentum a hús minősége!   
Mivel elég drága alapanyagról van szó,  ne sajnáljuk az időt arra, hogy a legjobbat vegyük.
Én személy szerint a legszívesebben a vásárcsarnokba egy bizonyos hentesnél szeretem venni, akinél hétfőn mindig friss a marha, de ha erre nincsen időm akkor a Metroban lehet nagyon jó minőségű hát- és bélszínt venni, és az is friss! Persze a legtöbbünk tele van kedvenc helyekkel, szóval ezt rátok bízom csak tényleg figyeljetek oda, mert nem olcsó mulatság!
A mai étel nem éppen fogyis, bár a steak a tévhittel ellentétben nem egy hizlalós étel, főleg, ha valamilyen könnyű salátával fogyasztjuk és nem krumplival, de én ma akkor is krumplit választom!:-)
A steak krumpli amit ma elkészítek nem csak fűszeres, hanem pikáns is lesz, hogy miért, mert megbolondítom egy kis dijoni mustárral és citromlével! Nyam-nyam (tudjátok, hogy ezt nem illik, de tényleg)! Majd meglátjátok, hogy milyen isteni lesz! Már érzem az ízét a számban!
Nem is húzom tovább az időt, íme:




Hozzávalók (4 személyre):

A húshoz:

4 szelet marha hátszín (egyenként 15-20 dkg)
frissen őrölt fehér bors
vaj a sütéshez

A mártáshoz:

2 dl tejszín
vaj
1 ek egész zöld bors
1 ek dijoni mustár

A körethez:

1-1,5 kg krumpli
1 ek olívaolaj
1 ek dijoni mustár
1 ek citromlé
frissen őrölt fekete bors




Elkészítés:

Elkészítjük a krumplit: az összes hozzávalót- kivéve a krumplit- összekeverjük és a szeletekre vágott burgonyát alaposan bedörzsöljük vele, majd  sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket és 220 fokon megsütjük, időnként megforgatva, míg kívül ropogós, belül pedig omlós nem lesz!

 Utána jöhet a husi: a szeleteket sózzuk, borsozzuk majd bekenjük vékonyan vajjal. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és a hús mind két oldalát nagy lángon 1-1 percig átsütjük, majd közepes lángon még 3-3 percig készre sütjük, attól függ az idő, hogy hogy szeretjük medium...stb. ez gusztus dolga!

Ezután elkészítjük a visszamaradt zsiradékon a mártásunkat: a forró vajra a szárított egész zöld borsot rádobjuk és addig pirítjuk, míg pattogni nem kezd, ezután hozzáadjuk a mustárral elkevert tejszínt is, majd sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges egy kis vízzel hígíthatjuk, a lényeg, hogy mártás sűrűségű legyen.

Végül pedig tálalunk: a húst enyhén meglocsoljuk a mártással és ízlésesen körítjük a steak burgonyánkkal!

Jó étvágyat hozzá!

Borajánló: mindenképpen testes vörösbort válasszunk a marhahús miatt, ami ebben az esetben a legmeghatározóbb összetevője az ételünknek, ha ajánlhatok egy kitűnőt, akkor legyen: Weninger Kékfrankos 2005-ös évjárat, mély bíborszínű, testes bor, melynek gyümölcsös íze van. 
Eme isteni nedű a Spern Steiner dűlőből származik, és tényleg nagyon finom! A lényeg pedig, hogy ehhez a mennyei mannához igazán illik! Egészségetekre!


Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső